Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Żurawina to coraz częściej występujący w składzie wszelkiego rodzaju funkcjonalnych herbatkach, dietetycznych ciasteczkach, a nawet jogurtach. Mimo to, owoce żurawiny to wciąż niedoceniany produkt, to wszystko za sprawą niewiedzy o tym jak życiodajną o prozdrowotnych właściwościach jest żurawina. Do jednych z nich, należy zaliczyć zminimalizowanie ryzyka wystąpienia zachorowania na choroby jamy ustnej, układu pokarmowego czy też infekcji dróg moczowych, a także chorób układu krwionośnego oraz serca. Ta funkcjonalna roślina jest niezwykle skuteczna ze względu na to, iż zawiera w sobie bardzo silne przeciwutleniacze między innymi poliantocyjanidom, dlatego zdecydowanie warto wprowadzić żurawinę do codziennej diety.
Żurawina to niski krzew o malutkich, okrągłych owocach. Mimo małych gabarytów, te czerwone jagody zawierają w sobie mnóstwo substancji odżywczych, jak choćby błonnik, witaminy z grupy B, karoten. Dodatkowo żurawina zawiera także minerały: sód, potas, fosfor, wapń, magnez, jod oraz żelazo. Mało kto wie, że żurawina jest również bogata w flawonoidy, znane pod nazwą poliantocyjanid, które pełnią funkcję silnych przeciwutleniaczy - polecane szczególnie dla tych osób, które borykają się z problemem niedoboru witamin i minerałów. Żurawina, jest często dostępna w formie suszonej, bowiem dzięki kwasowi benzoesowemu, owoce te bardzo długo zachowują świeżość. Cierpki, lekko kwaśnawy smak tych drobnych owoców zawdzięczamy zaś, kwasom: cytrynowemu oraz jabłkowemu. Dlatego też świeżą żurawinę bardzo rzadko stosuje się w świeżym wariancie, który ustąpił miejsca przetworzonym owocom.
Żurawinę, przede wszystkim charakteryzuje działanie antygrzybiczne, antybakteryjne, zatem często stosowana jest w wspomaganiu leczenia wszelkiego rodzaju infekcji, jednak warto wprowadzić ją do diety w celach profilaktycznych. Przeciwutleniające właściwości żurawiny, zawdzięczamy flawonoidy, które stosowane są w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Dodatkowo, owoce żurawiny biorą udział w tworzeniu tzw. "dobrego cholesterolu". Nie jest tajemnicą, by organizm pracował prawidłowo, należy oczyścić go z toksyn, tu również wspaniale sprawdzą się właściwości żurawiny. Obecnie w asortymencie sklepów ze zdrową żywnością, możemy znaleźć żurawinę w różnej formie, syropów, herbatek, owoców suszonych. Jednak wybierając produkty prozdrowotne, należy pamiętać, by w składzie zawierały żurawinę, a nie aromat, który w rzeczywistości nie ma żadnych pozytywnych właściwości, a nadaje jedynie charakterystyczny smak.
Istnieje cała lista zaburzeń i chorób, na które lekarstwem może być żurawina. Niemniej jednak, warto zaprezentować choć małą część schorzeń, których leczenie opiera się na zastosowaniu żurawiny.
1) Infekcje dróg moczowych - chodzi tu nie tylko o zapalenie miejsc intymnych, części układu moczowego, ale także owoce żurawiny są polecane tym osobom, które borykają się z problemem częstego oddawania moczu lub niewypróżnianiem pęcherza do końca. Szczególnie narażone są osoby po udarze, cierpiące na zaburzenia neurologiczne. Skuteczność żurawiny, opiera się na tym, iż zmniejsza ona ilość bakterii E. coli, które są źródłem infekcji. Analogicznie, substancje zawarte w żurawinie stanowią barierę przed osiadaniem na ścianach narządów wewnętrznych bakterii, zatem żurawina wspomaga leczenie wrzodów żołądka.
2) Choroby jamy ustnej - dzięki antybakteryjnemu działaniu żurawiny, zostaje zredukowana liczba wirusów i bakterii w jamie ustnej, które często powodują zapalenie dziąseł, przyzębia i śluzówki.
3) Schorzenia serca - jak już wspomniano, żurawina odgrywa ogromną rolę w redukcji cholesterolu, który bardzo często jest przyczyną zakrzepów, blokowania naczyń krwionośnych prowadzących bardzo często do zawału i innych chorób serca.
Żurawina rozszerza naczynia krwionośne, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, zakrzepów.
Podsumowując, żurawina ze względu na ogrom właściwości prozdrowotnych, zdecydowanie warto wprowadzić ją do codziennej diety, by cieszyć się dobrym zdrowiem, siłami witalnymi przez długi czas!
Żurawina powinna zagościć w jadłospisie jako dodatek do innych dań lub samodzielna, lekka przekąska. Działanie odtruwające posiada również ziarno ostropestu. Zarówno zdrowy, jak i smaczny jest sok z rokitnika. Świetnym uzupełnieniem słodkich dań, takich jak naleśniki, będzie gęsty syrop z czarnego bzu. By wzmocnić odporność, warto sięgnąć po miód kremowany z popolisem.
Liza 2019-12-17 17:31
Od kiedy zachorowałam wybieram wyłącznie nieprzetworzone produkty spożywcze. Daję 5 ***** :)
Zuzanna 2018-03-28 19:52
Wielbię bakalie! Najcześciej jadam mieszanki. Choć tak naprawdę, to zjem wszystko z rodziny bakalii! Cieta Żurawina suszona kupuję od dawna i polecam!
Mania 2017-05-31 11:23
moim zdaniem trochę za bardzo wysuszona ta żurawina, brakuje jej choć odrobiny soczystości.
Kasia 2017-05-15 14:16
Moje dzieciaczki przepadają za żurawiną, a ja cieszę się, że wybierają suszone owoce zamiast czekoladowych batonów. Oby tak dalej!
Aneta 2016-03-29 10:45
Uwielbiam żurawinę. Jem ją codziennie. Ta jest najlepsza. Nie jest za bardzo wysuszona dzięki czemu ma lepszy smak. Moja ocena 5/5
Maras 2015-10-20 16:38
Bardzo dobra żurawina. Nie taka do końca ususzona, ale taka, która ma w sobie jeszcze trochę soku. Osobiście dodaję łyżkę do porannej porcji płatków z mlekiem, które uwielbiam. Polecam szczególnie wszystkim śpiochom.
Olaf 2015-08-20 10:58
Ogólnie również bardzo mi to smakuje i nie mam do tego żadnych zastrzeżeń, jedynie do czego mam ale to cena! Ona jest tak duża, że w ogóle już nie chce mi się tego kupować ..
Nirra 2015-08-20 10:57
Bardzo często mama dodatkowo dawała mi żurawinę do szkoły. Smakowała mi bardzo i cieszę się, że wpływało to na moje zdrowie i odporność :)
Jacek 2015-08-20 10:56
Żurawina suszona daje nam możliwość bardzo szybkiego i efektownego pobudzenia układu moczowego, to działa i polecam wypróbować!
Anna 2015-02-08 22:08
Staram się kupować tylko odżywcze produkty na drugie śniadanie . Dlatego właśnie od dłuższego czasu hurtowo kupuję bakalie i orzechy , jak Cieta Żurawina suszona ... To świetna inwestycja aby mieć mnóstwo energii!