Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Chyba mało jest takich osób, które mogą sobie wyobrazić przygotowywanie potraw bez soli. Większość jednak zdaje sobie sprawę z tego, że powinno się ograniczać jej ilość w potrawach. Od wielu lat poziom spożycia soli na całym świecie jest wyższy niż zalecana norma Jest ona dodawana bardzo obficie do produkcji wędlin, kiełbas, serów, przekąsek takich jak chipsy, czy dań gotowych, z których bardzo wiele osób z nas korzysta podobnie jak z opartych właśnie na soli mieszanek przyprawowych.
Tradycyjna i najbardziej powszechna sól kuchenna będzie składać się w 99% z chlorku sodu. Pozostały 1% to substancja antyzbrylająca, związki jodu, który ma sztucznie wzbogacać sól. Suszona będzie w wysokiej temperaturze, co niestety będzie decydowało o tym, że jej naturalne struktury chemiczne są zniszczone. Dlatego taki produkt jest wysoko rafinowany i przetworzony i jedyne co mu pozostaje to tak naprawdę walory smakowe.
Lekarze i dietetycy zakładają, że powinno się zastępować tradycyjną sól warzoną innymi dostępnymi na rynku propozycjami. Można tutaj zwrócić uwagę na sól morską, nieoczyszczoną sól kamienną i innego rodzaju mieszanki soli z ziołami. Jednak i takie sole nie będą należały do zdrowych produktów Czy więc można powiedzieć, że jest jakaś sól, która będzie miała zdrowotne właściwości. Wiele osób skłania się ku temu, że takim najlepszym produktem będzie tutaj sól himalajska
Sól himalajska może mieć różną barwę od jasno różowej nawet do ciemno czerwonej. Będzie ona wydobywana w Pakistanie u podnóża Himalajów. Dokonuje się to w miejscu, gdzie kilka milionów lat temu znajdował się ocen i tam tradycyjną metodą będzie płukanie wodą znajdujące się soli i jej suszenie. Sól himalajska to sól krystaliczna. Powstała ona przed milionami lat przez osuszenie się oceanów, a jej złoża znajdują się bardzo głęboko pod ziemią. Wydobywa się ją bowiem z głębokości do 600 m.
Produkt ten charakteryzuje się tym, że jest zdrowszy oraz czystszy od innych soli i będzie miał strukturę, która podobna będzie do diamentu. Nie znajdują się tam żadne zanieczyszczenia. W przeciwieństwie do tej soli, którą używamy powszechnie sól himalajska będzie miała swoje prozdrowotne właściwości. Najobficiej występuje w niej sód, ale poza tym, jeśli jest to produkt oryginalny to liczyć można na tym, że będzie się tam znajdowało ponad 80 różnych mikro oraz makroelementów.
Z tego powodu dodanie takiej soli do posiłków jakie spożywamy może gwarantować, że uda się pokonać bardzo szybko niedobór substancji mineralnych, jeśli takowy w organizmie występuje. Wracając do sodu można powiedzieć, że nieprzetworzony sód jest oczywiście dla naszego organizmu ważnym składnikiem. Będzie bowiem decydował o tym, że odpowiednio wyrównana będzie objętość krwi a to sprawia, że jej ciśnienie będzie na dobrym poziomie. Dodatkowo jest to element, który odpowiada za skurcz mięśniowy i czynności serca a także przekaźnictwo nerwowe.
Sól himalajska przeznaczona jest nie tylko do spożycia, ale przygotowuje się z niej także kąpiele solankowe. Taka sól charakteryzuje się bowiem tym, że ma działanie upiększające i może decydować, że złagodzone zostaną dolegliwości skórne. Polecany sposób użycia jest tutaj bardzo prosty. Do wanny z ciepłą wodą wlewa się roztwór soli himalajskiej. Około kg na 4 litry wody. W kąpieli powinno się spędzić około 30 minut, nie mniej i nie więcej. Jeśli ma się problemy z krążeniem to trzeba się wcześniej skonsultować z lekarzem.
Jeśli chodzi o inne zastosowania soli himalajskiej to niektóre osoby decydują się na picie solanki, płukanki solankowe czy okłady z soli, które sprawdzają się między innymi w przypadku trądziku, łuszczycy czy grzybicy. Sól znajduje zastosowanie również przy budowie grot solnych, a także wykonuje się z niej lampy solne, które odpowiadają za jonizację powietrza. Możliwości jakie niesie ze sobą sól himalajska są więc mocno zróżnicowane i każdy może czekać na jej pozytywne działanie na organizm, pod warunkiem, że będzie się sięgać rzeczywiście po oryginalny produkt.
Anastazja 2020-05-05 21:53
Od kiedy dbam o zdrowie wybieram wyłącznie zdrowe produkty. Daję 5 gwiazdek ...
Beata 2017-05-23 10:57
Czytam tak Wasze opinie i wcale się nie dziwię, że sól himalajska zbiera tu tylko pozytywne noty. Ja też jej używam i nie wrócę już do zwykłej, białej. Moja rodzina ma problemy z ciśnieniem, a ja postanowiłam nie tylko sama dbać o siebie, ale jeszcze spróbować zmienić ich złe nawyki:) Może z takimi drobnymi zmianami się uda!
Lusia 2017-05-11 11:32
Brawo za ciekawy opis, daliście radę zainteresować mnie solą himalajską. Na pewno wypróbuję.
ada 2016-04-15 20:23
sol himalajska to najzdrowsza sól. codziennie rano pije zawiesine przygotowana z soli i wody. taki napoj swietnie nawadnia organizm i daje energie!
Aneta 2016-04-06 15:41
Całkowicie zrezygnowałam ze zwykłej soli, zastępując ją himalajską. Sól himalajska jest trochę droższa ale wiem że to dobry wybór.Produkt godny polecenia
Aneta 2016-03-29 09:43
Produkt godny polecenia. Sól zawiera mnóstwo cennych minerałów.jest o wiele zdrowsza niż zwykła sól.Jest bardzo wydajna, cena atrakcyjna, wysyłka szybka. Nie musze drastycznie zmieniac nawyków a wiem że dbam o zdrowie. Dla mnie to bardzo dobry wybór.
Aneta 2016-03-22 15:54
Jedyna sól ktorej uzywam. Plusem jest atrakcyjna cena. Zdecydownie polecam.
edyta 2016-03-20 20:41
sol himalajska nie sprawdzila sie w mojej kuchni. zdecydowanie bardziej wole tradycyjna sol. moim priorytetem nie jest zdrowa kuchnia, dlatego nie wroce do soli himalajskiej. plus za szybka wysylke i atrakcyjna cene
Opinia użytkownika 2016-03-16 12:54
produkt godny polecenia!
Hanka 2016-03-12 15:33
staram sie uzywac jak najmniej soli. drobna sol himalajska jest znacznie zdrowsza od tej zwyklej. polecam goraco!! moze cena jest troszke wyzsza, ale za jakosc niestety trzeba zaplacic wyzsza cene..
Olek 2015-10-26 18:35
Moim zdaniem Drobna Sól Himalajska to bardzo dobra inwestycja. Po pierwsze będziesz mógł dodatkowo wzmocnić swój organizm, a ponadto w prosty sposób będziesz mniej chorować :)
Opinia użytkownika 2015-08-29 17:35
U mnie również efekt jest na plus. Cera, skóra się poprawiła! Podoba mi się to bardzo więc polecam dla każdego :)
Adam 2015-08-29 17:34
Dla mnie ta sól jest bez sensu. Nie polecam. Nie smakuje mi dobrze więc nie polecam!