Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Quinoa znana też jako komosa ryżowa pochodzi z terenów Ameryki Południowej i uznawana jest za tak zwane pseudozboże. Jej ziarna nie są zbożami, duża zawartość skrobi sprawia jednak, że mówienie o nich w tym kontekście ma uzasadnienie. Jej popularność sięga już tysięcy lat, nie można jednak nie dostrzec tego, że dopiero od niedawna robi prawdziwą furorę. Doceniają ją przy tym nie tylko kucharze, ale i osoby zawodowo zajmujące się kwestiami związanymi ze zdrowym żywieniem.
Osoby namawiające do włączenia komosy do codziennej diety z pewnością nie przesadzają. Mamy do czynienia z rośliną, która posiada w swoim składzie wysokiej jakości białko, a także komplet aminokwasów, które powinniśmy dostarczać do organizmu raz z pożywieniem. Lizyna, która wchodzi w jej skład, przyczynia się do szybszej budowy chrząstek, a ponieważ w produktach roślinnych występuje niezwykle rzadko, komosa powinna zainteresować zarówno wegetarian, jak i wegan. Mówimy również o ziarnach, które mogą być znakomitym uzupełnieniem dań dla dzieci. Quinoa jest bogata w witaminy, a do tego potrafi stymulować hormon wzrostu i ułatwia proces przyswajania wapnia. Jest też nieocenionym źródłem metioniny, a więc aminokwasu, który nie tylko wpływa na właściwe funkcjonowanie organizmu, ale ma też wpływ na wygląd włosów, paznokci oraz skóry.
Osoby dbające o linię mogą odetchnąć z ulgą, okazuje się bowiem, że quinoa jest rozwiązaniem jak gdyby stworzonym właśnie z myślą o nich. Na pierwszy plan wysuwa się jej niski indeks glikemiczny, nie bez znaczenia wydaje się jednak również wysoka zawartość błonnika w jej składzie, co jest dobrym znakiem także dla diabetyków. Kolejnym plusem jest to, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu, może być więc stosowana przez osoby z nadwrażliwością na ten składnik. Już choćby dlatego zalecana jest jako stały składnik diety osób zmagających się z problemem alergii pokarmowych.
Istnieje przynajmniej kilka sposobów, do których można się odwołać zastanawiając się nad tym, jak powinna być wykorzystana komosa ryżowa. Tu warto wspomnieć o tym, że mamy do czynienia z trzema rodzajami ziaren, quinoa występuje bowiem w odmianie białej, czarnej oraz czerwonej. Każda ma nieco inny smak i jest przygotowywana w nieco inny sposób, choć zawsze mamy do czynienia z ziarenkami, które po ugotowaniu charakteryzują się obecnością niewielkich, białych ogonków.
Quinoa biała zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że jest najdelikatniejsza w smaku, a jednocześnie najbardziej pęcznieje w trakcie gotowania. Nawet ona nie powiększa jednak w istotny sposób swojej objętości. Gotuje się ją około 15 minut, po tym okresie wskazane jest przy tym zdjęcie jej z ognia i odstawienie na około dziesięć minut, aby mogła odpocząć i wchłonąć jeszcze więcej wody. O tym, czy czas ten jest wystarczający dość łatwo się przekonać, gotowa jest bowiem przeźroczysta i szklista. Zarówno quinoa czerwona, jak i czarna niemal nie pęcznieje w trakcie gotowania. Charakterystyczne jest dla niej to, że zachowuje nie tylko twardość, ale i chrupkość. Dobrze sprawdza się jako dodatek tak do sałatek i zup, jak i do jogurtów. Czas gotowania jest nieco dłuższy i wynosi około 20 minut, po zakończeniu procesu nie zaszkodzi pozostawić jednak ziarna na moment pod przykryciem. Jeszcze przed gotowaniem można uprażyć ziarna na suchej patelni, takie podejście przyczyni się bowiem do tego, że uzyskamy oryginalny, orzechowy smak. Tylko od nas zależy też to, na którym etapie przygotowywania wypłukany ziarno.
Już po ugotowaniu ziarno można pozostawić w lodówce na około 2-3 dni, można więc gotować je w większych ilościach i wykorzystywać jako uzupełnienie wielu dań. Jeśli ziarno nie jest ugotowane, należy przechowywać je szczelnie zamknięte. Najlepszym miejscem wykorzystywanym w tym celu jest lodówka, ziarno nie powinno jednak czekać na wykorzystanie dłużej niż przez trzy lub cztery miesiące, jest bowiem dość nietrwałe.
Komosa ryżowa jest łatwa w przygotowaniu i niezwykle zdrowa. Do codziennej diety warto wprowadzić źródło cennego tłuszczu, czyli czerwony olej rzepakowy. By wzmocnić odporność, polecamy spróbowanie delikatnego soku z aloesu. Trawienie wspomaga z kolei zdrowa chlorella w proszku, uzyskana z zielonych alg. W chwilach spadku odporności należy uzupełnić niedobór witaminy C, sięgając po naturalną acerolę.
Bercik 2017-05-03 12:37
Niestety jak dla mnie to Czerwona Quinoa Komosa powinna nie istnieć. Jest tak nie dobra i niestety tak słaba, że szkoda mi hajsu na to.
Daniel 2017-04-24 10:58
Ciekawe urozmaicenie posiłków.
estera 2017-04-19 14:38
Myślałam, że moje dzieci skuszą się na ciekawe, kolorowe kuleczki, ale jednak nie:/ trudno dogodzić niejadkom! muszę zjeść teraz sama całe opakowanie...
Opinia użytkownika 2017-01-28 13:37
Ziarna stanowią dla mnie dodatek do codziennych potraw. Fajnie jest dodawać je np. do owsianki. Dobrym produktem jest tutaj Czerwona Quinoa Komosa . Ziarna to cenne źródło białka. I dlatego często są stosowane przez wegan. Ja lubię stosować między posiłkami.
Iwetta 2016-06-07 21:37
Czerwona Quinoa Komosa dla mnie jest ok i jestem zadowolona.
Aneta 2015-09-27 12:41
Czerwona Quinoa Komosa bardzo mi smakuje i czuję się po niej dobrze. Wiem że źródłem wielu składników odżywczych ale dla mnie jest za droga. Gdyby była tańsza z pewnością częściej gościłaby w mojej kuchni.
Marcin W. 2015-08-19 10:37
Ziarenka posiadają lecznicze właściwości i człowiek po takim zdrowym i wartościowym posiłku czuje się bardzo dobrze. To jest super uczucie!
Olaf 2015-08-19 10:36
Bardzo mi smakuje i nie wiem jak kiedyś nie wiedziałem o tym. Po raz pierwszy spróbowałem 2 miesiące temu i dobrze, że pozostałem przy tym :)
Opinia użytkownika 2015-01-04 10:25
Ziarna to świetne uzupełnienie codziennej diety. Są one przede wszystkim bogate we wszystkie wartości odżywcze. Ja wybieram Czerwona Quinoa Komosa . Produkt został przeze mnie zakupiony jakiś czas temu i od tamtego czasu już długi czas służy mi do codziennych dań.