Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Olej rzepakowy zapewne znany jest każdemu z Nas. To tak naprawdę niezbędnik w kuchni każdej Pani Domu, która dzień w dzień stara się zaspokoić kubki smakowe swoich domowników. Potocznie ten popularny olej nazywany jest również "oliwą północy". Pozyskiwany jest z rzepaku, a więc rośliny o żółtych kwiatkach, która jest cechą charakterystyczną polskiego krajobrazu.
Olej rzepakowy głównie kojarzy nam się z produktem do smażenia. To jeden z olejów, po który Polacy najczęściej sięgają w sklepach. Mimo tak ogromnej popularności, nie wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że jest on źródłem licznych składników odżywczych, takich jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy beta karoten.
Olej rzepakowy, to zdecydowany lider wśród olejów. Wybór tego właśnie produktu, to przede wszystkim inwestycja w zdrowie, gdyż posiada on jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu. To również bogactwo kwasów jednonienasyconych oraz kwasu omega-3. Jego fenomen można tłumaczyć również tym, iż jest on źródłem steroli roślinnych, które jak wiemy, pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Nie bez znaczenia jest także obecność licznych polifenoli, które odznaczają się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi.
Silnym atutem oleju rzepakowego jest również zawartość witaminy E, która potocznie nazywana jest również "witaminą młodości" o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Warto również wspomnieć o witaminie K, bez której nie byłoby możliwe właściwe krzepnięcie krwi oraz metabolizm kości. Olej rzepakowy, to skarbnica prowitaminy A, która odgrywa niezwykle istotną rolę w procesie widzenia, wpływając tym samym korzystnie na stan błon śluzowych oraz ogólną kondycję skóry.
Olej rzepakowy powinien znaleźć się w diecie osób, które borykają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Jego niesamowity, wyróżniający go na tle innych tłuszczów skład, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, a tym samym chroni nas przed zawałem serca czy wylewem.
Jak wiemy, olej rzepakowy, to bogate źródło kwasów omega-3. Z pewnością wielu z Was zastanawia się, za co tak naprawdę odpowiedzialny jest akurat ten składnik. Otóż kwasy omega-3 wspierają funkcjonowanie mózgu i jego rozwój, dlatego ten składnik powinien być podstawą diety kobiet w ciąży oraz dzieci do drugiego roku życia, których mózg intensywnie się rozwija . Badania wykazały, iż dieta uboga w kwasy omega-3 w tym okresie, może doprowadzić do nieodwracalnych skutków.
Olej rzepakowy, ze względu na swoje cudowne właściwości i bogaty skład, znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach życia. Jego potencjał w pielęgnacji ciała, włosów i paznokci sprawił, iż zainteresowali się nim producenci kosmetyków. To głównie zasługa obecności witaminy E i K. Naturalne właściwości oleju rzepakowego sprawiają, iż nadaje się on do pielęgnacji skóry suchej ze skłonnością do łuszczenia. Najszersze zastosowanie olej rzepakowy znalazł jednak w przemyśle spożywczym- jest znakomitym dodatkiem do sałatek, gdyż nie tylko podkreśla ich smak, ale również dostarcza organizmowi cennych wartości odżywczych. Nadaje się również do smażenia mięs i ryb. Znaleźć go można w składzie ketchupu oraz majonezu.
Okres jesienno-zimowy, to trudny czas nie tylko dla naszego organizmu, który musi bronić się przed licznymi bakteriami i wirusami, ale również skóry. Warto więc zadbać o odpowiednią pielęgnację w tym okresie. Masło Shea nierafinowane, to odpowiedni produkt, który nie tylko chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, ale również skutecznie nawilża, uelastycznia i przeciwdziała podrażnieniom. Ciekawą propozycją jest również miód gryczany- herbata z dodatkiem miodu nadaje jej zupełnie innego oblicza, a dodatkowo jest zdrowszą formą niż biały cukier. Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowej żywności, a monotonia w kuchni nudzi Cię i wciąż szukasz nowych inspiracji, sięgnij po soczewicę zieloną, która może stanowić alternatywę dla tradycyjnego farszu do pierogów czy gołąbków.
Sława 2018-05-14 11:12
Jestem zakręcona w tematyce ,,healthy lifestyle''. Już dawno temu zmieniłam swój sposób żywienia a pierwszym działaniem było nabycie Czerwony Olej Rzepakowy . Towarzyszy mi gdy przygotowuję potrawy. Moim zdaniem to kulinarne odkrycie:)
Opinia użytkownika 2017-09-05 12:21
Czerwony Olej Rzepakowy to produkt - olej spożywczy - stosowany w kuchni jako dodatek do zimnych dań i sałatek. Dla zdrowotności można go także stosować łyżką. Ma dużo sposobów na wykorzystanie. Szczerze polecam :)
Opinia użytkownika 2017-05-09 10:42
A ja tam wolę oliwę z oliwek, unikam smażenia.
Halina 2017-04-26 12:34
No czerwonego oleju rzepakowego to ja jeszcze nie znałam! Koniecznie musze wypróbować.
hania 2016-04-15 20:26
ciezko mi ocenic ten produkt. on nie ma ani minusow, ani jakichs szczegolnie pozytywnych cech. nie kupie go wiecej. ale generalnie smazy się na nim dobrze, stad dosc wysoka ocena z mojej strony
Natalka 2016-03-14 21:29
polecam czerwony olej rzepakowy. mieso idealnie wysmaza sie na oleju rzepakowym, dobrze smakuje. wartosci odzywcze zachecaja do zakupu. jedynym mankamentem jest troszke wysoka cena, ale jakosc produktu jest naprawde wysoka.....