Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na organizm człowieka. Jedną z roślin niezwykle wartościowych pod tym względem jest sezam. Jego miniaturowej wielkości ziarenka, znane w Polsce przede wszystkim pod postacią słodkich sezamków lub posypki na pieczywo, to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych.
Jeśli poszukiwalibyśmy najstarszych znanych człowiekowi roślin używanych jako dodatek do potraw, sezam plasowałby się w samej czołówce. Uprawiany był między innymi przez Sumerów i Babilończyków około drugiego wieku przed naszą erą, ale pierwsze wzmianki o nim są dużo starsze. Ojczyzną sezamu prawdopodobnie są tereny Jawy, Borneo i Sumatry. W starożytności przypisywano sezamowi niesamowite właściwości, dziś jest to niezwykle cenna, choć w naszym kraju niezbyt popularna, roślina posiadająca nie tylko walory kulinarne, ale przede wszystkim prozdrowotne.
Z uwagi na obecność w sezamowych ziarnach egzogennych kwasów tłuszczowych, spożywanie ich jest szczególnie zalecane osobom młodym, jeszcze w trakcie rozwoju. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Dla porównania – podobną zawartość białka mają jaja. Poza tym, sezam jest bardzo bogaty w cenne dla człowieka minerały i witaminy, w tym: witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor i przede wszystkim wapń, którego jest tutaj naprawdę bardzo dużo.
Wymieniając cenne składniki sezamu nie sposób nie wspomnieć o cennych kwasach tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6, oraz o dużej ilości przeciwutleniaczy (np. sezamol i sezamolina), które usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają nowotworom. Dzięki swej bogatej zawartości, sezam przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz chroni serce i układ krążenia przed niebezpiecznymi chorobami, np. chorobą wieńcową, zawałami, miażdżycą. Ponadto, spożywanie sezamu to sposób na to, aby zachować piękny, promienny wygląd i opóźnić proces starzenia. Na koniec warto wspomnieć o dobroczynnym wpływie sezamu na układ trawienny, szczególnie na pracę trzustki i żołądka.
Ze względu na to, iż ziarno sezamu jest bardzo niewielkie i drobne, rzadko kiedy stanowi bazę potrawy. Najczęściej wykorzystywane jest jako dodatek, aczkolwiek z uwagi na swój wyrazisty, wyjątkowy smak, jest to dodatek niezwykle cenny i przesądzający o niepowtarzanym smaku całego dania. Podobnie niepowtarzalne mogą być potrawy wzbogacone o odrobinę oleju sezamowego – składnika, który obok walorów smakowych posiada niezrównane walory prozdrowotne.
W Polsce sezam głównie kojarzony jest ze smakowitymi słodyczami, jak chałwa i sezamki oraz z dodatkiem do pieczywa oraz wyrobów cukierniczych (np. jako posypka do ciast, bułeczek, ciastek). Aczkolwiek w niektórych kuchniach, w tym w kuchni Bliskiego Wschodu, sezam zajmuje ważne miejsce stanowiąc nieodzowny dodatek dla wielu dań. Sezam wzbogaci smak sosów, sałatek, past, zup, będzie też dobrym dodatkiem do potraw tworzonych na bazie makaronu i ryżu. Może też stanowić alternatywę dla zwykłej panierki z bułki tartej.
Sezam to nie tylko dodatek do słodyczy, ale idealne uzupełnienie dań obiadowych oraz sałatek. Równie smaczny i zdrowy jest łuskany słonecznik. Do świeżych warzyw warto dodać smaczne orzechy włoskie, a do potraw kuchni śródziemnomorskiej zdrowe orzechy pecan. Dodatkowego aromatu nada daniom sycący olej z pestek dyni, a zamiast deseru proponujemy słodkie daktyle bez pestek.
Eugenia 2020-05-25 21:17
Od czasu gdy zachorowałam kupuję wyłącznie naturalne produkty. Oceniam na 5 ***** ...
Kaxi 2018-06-09 12:47
Ja polecam Sezam Czarny! Dostarcza bardzo wielu mikro i makroskładników, które nasz organizm potrzebuje. To jest ważne i polecam dla każdego!
Sara 2017-11-22 11:50
Nie znałam dotąd czarnego sezamu, ale chyba ze względu na wysoka zawartość wapnia będę musiała się z nim zparzyjaźnić...
Erazma 2017-02-18 23:13
Ziarna stanowią dla mnie dodatek do codziennych potraw. Fajnie jest dodawać je np. do owsianki. Dobrym produktem jest tutaj Sezam Czarny . Ziarna to także cenne źródło białka i błonnika. Są odpowiednie dla wegan. Ja lubię chrupać między posiłkami.
Aneta 2016-04-12 08:57
Ogólnie nie przepadałam za sezamem białym, ale czarny okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo mi smakuje. Używam go jako dodatku do ryżu, zup, sałatek.
Opinia użytkownika 2015-09-28 14:09
Polecam czarny sezamik to sushi
Opinia użytkownika 2015-09-28 14:08
ohoho, słyszałam, że czarny sezam jest strasznie popularny w krajach dalekiego wschodzu, szczególnie w Chinach. jest bardzo zdrowy i smaczny, ale w Polsce niemogłam go nigdzie znaleźć. Dlatego też cieszę się, że Państwo mają go w swojej ofercie i już zaraz po napisaniu tego komentarza zamierzam go kupić.
Czarnys 2015-08-19 10:46
Ogólnie bez szału i nie jestem zadowolony po stosowaniu tego środka przez okres około 2 miesięcy. Nie polecam!
Marta W. 2015-08-19 10:43
Czarny sezam okazał się moją drogą do zdrowia. Uważam, że to jest najlepsze źródło witamin na początek dnia :) Super po prostu!