Kategorie produktów

Sezam Czarny

Sezam Czarny
Najtańsza oferta

4.44 Dobry

ilość opinii: 9

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Sezam Czarny

Dlaczego warto jeść sezam?

Wiele ostatnio mówi się o dobroczynnym działaniu nasion na organizm człowieka. Jedną z roślin niezwykle wartościowych pod tym względem jest sezam. Jego miniaturowej wielkości ziarenka, znane w Polsce przede wszystkim pod postacią słodkich sezamków lub posypki na pieczywo, to prawdziwa skarbnica cennych substancji odżywczych.

Sezam – prastara roślina z tradycjami

Jeśli poszukiwalibyśmy najstarszych znanych człowiekowi roślin używanych jako dodatek do potraw, sezam plasowałby się w samej czołówce. Uprawiany był między innymi przez Sumerów i Babilończyków około drugiego wieku przed naszą erą, ale pierwsze wzmianki o nim są dużo starsze. Ojczyzną sezamu prawdopodobnie są tereny Jawy, Borneo i Sumatry. W starożytności przypisywano sezamowi niesamowite właściwości, dziś jest to niezwykle cenna, choć w naszym kraju niezbyt popularna, roślina posiadająca nie tylko walory kulinarne, ale przede wszystkim prozdrowotne.

Unikalny skład sezamu

Z uwagi na obecność w sezamowych ziarnach egzogennych kwasów tłuszczowych, spożywanie ich jest szczególnie zalecane osobom młodym, jeszcze w trakcie rozwoju. Nie bez znaczenia jest także wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka. Dla porównania – podobną zawartość białka mają jaja. Poza tym, sezam jest bardzo bogaty w cenne dla człowieka minerały i witaminy, w tym: witaminę A, E, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor i przede wszystkim wapń, którego jest tutaj naprawdę bardzo dużo. 

Wymieniając cenne składniki sezamu nie sposób nie wspomnieć o cennych kwasach tłuszczowych, w tym omega 3 i omega 6, oraz o dużej ilości przeciwutleniaczy (np. sezamol i sezamolina), które usuwają z organizmu wolne rodniki i zapobiegają nowotworom. Dzięki swej bogatej zawartości, sezam przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi oraz chroni serce i układ krążenia przed niebezpiecznymi chorobami, np. chorobą wieńcową, zawałami, miażdżycą. Ponadto, spożywanie sezamu to sposób na to, aby zachować piękny, promienny wygląd i opóźnić proces starzenia. Na koniec warto wspomnieć o dobroczynnym wpływie sezamu na układ trawienny, szczególnie na pracę trzustki i żołądka. 

Sezam w sztuce kulinarnej

Ze względu na to, iż ziarno sezamu jest bardzo niewielkie i drobne, rzadko kiedy stanowi bazę potrawy. Najczęściej wykorzystywane jest jako dodatek, aczkolwiek z uwagi na swój wyrazisty, wyjątkowy smak, jest to dodatek niezwykle cenny i przesądzający o niepowtarzanym smaku całego dania. Podobnie niepowtarzalne mogą być potrawy wzbogacone o odrobinę oleju sezamowego – składnika, który obok walorów smakowych posiada niezrównane walory prozdrowotne. 

W Polsce sezam głównie kojarzony jest ze smakowitymi słodyczami, jak chałwa i sezamki oraz z dodatkiem do pieczywa oraz wyrobów cukierniczych (np. jako posypka do ciast, bułeczek, ciastek). Aczkolwiek w niektórych kuchniach, w tym w kuchni Bliskiego Wschodu, sezam zajmuje ważne miejsce stanowiąc nieodzowny dodatek dla wielu dań. Sezam wzbogaci smak sosów, sałatek, past, zup, będzie też dobrym dodatkiem do potraw tworzonych na bazie makaronu i ryżu. Może też stanowić alternatywę dla zwykłej panierki z bułki tartej.

Sezam to nie tylko dodatek do słodyczy, ale idealne uzupełnienie dań obiadowych oraz sałatek. Równie smaczny i zdrowy jest łuskany słonecznik. Do świeżych warzyw warto dodać smaczne orzechy włoskie, a do potraw kuchni śródziemnomorskiej zdrowe orzechy pecan. Dodatkowego aromatu nada daniom sycący olej z pestek dyni, a zamiast deseru proponujemy słodkie daktyle bez pestek.

 

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Eugenia 2020-05-25 21:17

Od czasu gdy zachorowałam kupuję wyłącznie naturalne produkty. Oceniam na 5 ***** ...

Kaxi 2018-06-09 12:47

Ja polecam Sezam Czarny! Dostarcza bardzo wielu mikro i makroskładników, które nasz organizm potrzebuje. To jest ważne i polecam dla każdego!

Sara 2017-11-22 11:50

Nie znałam dotąd czarnego sezamu, ale chyba ze względu na wysoka zawartość wapnia będę musiała się z nim zparzyjaźnić...

Erazma 2017-02-18 23:13

Ziarna stanowią dla mnie dodatek do codziennych potraw. Fajnie jest dodawać je np. do owsianki. Dobrym produktem jest tutaj Sezam Czarny . Ziarna to także cenne źródło białka i błonnika. Są odpowiednie dla wegan. Ja lubię chrupać między posiłkami.

Aneta 2016-04-12 08:57

Ogólnie nie przepadałam za sezamem białym, ale czarny okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo mi smakuje. Używam go jako dodatku do ryżu, zup, sałatek.

Opinia użytkownika 2015-09-28 14:09

Polecam czarny sezamik to sushi

Opinia użytkownika 2015-09-28 14:08

ohoho, słyszałam, że czarny sezam jest strasznie popularny w krajach dalekiego wschodzu, szczególnie w Chinach. jest bardzo zdrowy i smaczny, ale w Polsce niemogłam go nigdzie znaleźć. Dlatego też cieszę się, że Państwo mają go w swojej ofercie i już zaraz po napisaniu tego komentarza zamierzam go kupić.

Czarnys 2015-08-19 10:46

Ogólnie bez szału i nie jestem zadowolony po stosowaniu tego środka przez okres około 2 miesięcy. Nie polecam!

Marta W. 2015-08-19 10:43

Czarny sezam okazał się moją drogą do zdrowia. Uważam, że to jest najlepsze źródło witamin na początek dnia :) Super po prostu!

Podobne produkty

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.