Kategorie produktów

Fasola Mung

Fasola Mung
Najtańsza oferta

4.4 Dobry

ilość opinii: 10

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Fasola Mung

Fasola Mung – czyli o zdrowotnych właściwościach złotej fasoli

Fasola Mung jest gatunkiem rośliny z rodziny bobowatych. Jej charakterystyczna nazwa stosowana jest zamiennie z określeniem "fasola złota". To roślina jednoroczna, która dorasta do około 120 centymetrów. Uprawia się ją w Azji Południowej, Malezji oraz w Chinach, choć pochodzi – jak się okazuje – z Indii.

Fasola mung to złoto medycyny

Fasolka Mung jest jedną z najzdrowszych fasoli na świecie! Jej znakomity smak i liczne właściwości zdrowotne doceni każdy, kto jej spróbuje – a zatem warto się na to zdecydować! Na co wpływa i dlaczego poprawia nasze samopoczucie?

Otóż, fasolka Mung – dzięki swoim kiełkom – jest w stanie znacznie obniżyć poziom złego cholesterolu. Powinna być zatem spożywana przez wszystkich tych, którzy walczą z wysokim cholesterolem i pragną skutecznie uporać się z tym problemem. Duża ilość antyutleniaczy sprawia, że zapobiega również zawałom serca, więc wszyscy ci, którzy mają z nim problemy lub też kłopoty z układem krwionośnym, powinni stosować ją w swojej diecie. Usprawnia również pracę wątroby. Posiada także zdolności odtruwania organizmu, zatem jej regularne spożywanie zapobiega na przykład zatruciom pokarmowym. 

Poza tym – jak wszystkie fasole – tak i fasolka Mung jest bogatym źródłem białka, soli mineralnych oraz licznych witamin (A, B, C oraz E). 

Jak odpowiednio przyrządzić fasolę mung?

Fasolka Mung musi być odpowiednio przyrządzana, aby mogła leczyć, zamiast szkodzić. Jak większość roślin strączkowych, tak i ona zawiera bowiem fitynę i fazynę. Jednakże w czasie gotowania są one całkowicie nautralizowane i już po kwadransie w wodzie nie trzeba w ogóle o nich myśleć, ani się nimi przejmować. 

Po drugie, w każdej fasolce znajdują się również inhibitory trypsyny, które neutralizują nasz enzym trawienny, odpowiedzialny za trawienie białek. To właśnie dlatego ludzie odczuwają wzdęcia po zjedzeniu fasoli. Jednak i na to jest rada – wystarczy przed zjedzeniem dokładnie wymoczyć fasolkę i koniecznie odlać wodę, w której stała. Co prawda część zdrowych substancji także zostanie wypłukana, ale nie będziemy mieli żadnych problemów trawiennych. Jak wszystko, fasolka Mung musi być spożywana w odpowiednich ilościach, aby pomogła, zamiast zaszkodzić - jedzmy jej dużo, ale nie zbyt dużo.

Kiełki fasolki mung

To Chińczycy wyhodowali charakterystyczne kiełki fasolki Mung. Niekiedy mylone są one z sojowymi, ponieważ są do siebie bardzo podobne. Jednakże, aby odróżnić je, wystarczy zwrócić uwagę na barwę – sojowa będzie bardziej żółta, podczas gdy kiełki fasolki Mung są ciemnozielone.

Fasola mung powinna znaleźć się w jadłospisie każdego, kto pragnie zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie. Produktem o równie niezwykłych właściwościach zdrowotnych jest słodki miód spadziowy. Zwolennicy zdrowej kuchni z pewnością docenią wartości odżywcze młodego jęczmienia. Do tego warto uzupełnić dietę o smaczne bakalie, na przykład w formie sycącej mieszanki studenckiej oraz zdrowych ziaren czarnuszki.

 

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Swietłana 2017-09-18 14:09

Ziarna to fajne urozmaicenie codziennej diety. Stanowią bogate źródło wszystkich wartości odżywczych. Ja mam Fasola Mung . Produkt został przeze mnie zakupiony jakiś czas temu i od tamtego czasu już dość długo służy mi w kuchni.

Kazia 2017-05-26 19:30

kupuję fasolkę mung do kiełkowania - o jej wysokiej jakości świadczy fakt, że woda w kiełkownicy nie robi się mętna jak po niektórych ziarnach gorszego sortu.

Regina 2017-05-15 14:02

fasolka warta polecenia, jest bardzo zdrowa i odpowiednio przyrządzona smakuje wybornie.

Pryscylla 2017-04-22 23:38

Ziarna to dla mnie dodatek do codziennych dań. Dobrze jest dodawać je np. do owsianki. Dobrym produktem jest tutaj Fasola Mung . Ziarna mogą być także cennym źródłem białka i błonnika. Są odpowiednie dla wegan. Ja lubię stosować między posiłkami.

rafal8803 2016-11-05 11:42

Ogólnie bardzo mi się podoba, jednak wiem, że ta Fasola Mung troszkę za bardzo wchodzi w moją dietę, bo jem jej bardzo dużo. Smakuje mi w cholere.

Dominika 2016-04-02 21:31

jadlem fasole mung przez dlugi czas. polecil mi ja lekarz, gdy mialem problemy ze zbyt wysokim cholesterolem. rzeczywiscie, cholesterol spadl, ale smak fasoli nie zacheca do jej jedzenia......

Opinia użytkownika 2015-10-19 16:03

polecam, bardzo smaczna i zdrowa

Opinia użytkownika 2015-09-25 13:10

Tzw. złota fasala albo fasola mung. W sumie nie wiem, który z tych nazw jest częściej używana. Fasola mung jest wybierana ze względu na swoje właściwości odżywcze. Do tego oczyszcza organizm z toksyn i wpływa na działanie wątroby. Do tego świetnie smakuje i jest niedroga. Dlatego też warto się nią zainteresować.

rafal8803 2015-08-18 10:43

Od kilku miesięcy ta fasola jest w mojej diecie i jakoś szczerze nie zauważyłem żadnej poprawy na plus. Nic takiego nie działa lepiej w moim organizmie, a kasa z portfela leci ..

rafal8803 2015-08-18 10:41

Nie ma jak to wartościowa fasola, która jest zdrowa i dostarczy nam odpowiednich makro i mikro składników. To działa i jestem bardzo zadowolona!

Ranking zamienników

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.