Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Wszyscy wiedzą, że miód posiada wiele zdrowotnych właściwości. Powszechnie też wiadomo, że prócz cech wspólnych, różne rodzaje miodu wpływają pozytywnie na różne rzeczy. Miód spadziowy powstaje nieco inaczej, niż miody tradycyjne - jest jednak równie zdrowy! Kiedy go stosować i dlaczego warto?
Tradycyjny miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów. Miód spadziowy powstaje jednak ze spadzi - czyli wydaliny mszyc i czerwców, na których później bytują pszczoły. Po pobraniu soków z roślin, owady te zatrzymują w organizmie białko i inne substancje odżywcze, a wydalają cukier. Ten wabi pszczoły, które magazynują go w plastrach - jak inne rodzaje miodu.
W Polsce spotkać można spadź liściastą, bądź też spadź iglastą - przy czym ta druga uważana jest za smaczną i pożywną. Spadź liściasta jest raczej nieprzyjemna w smaku. Rodzaje spadzi zależą od tego, czy pszczoły pobierają ją wśród drzew liściastych, czy iglastych. Zachowuje ona bowiem ich smak, z racji na fakt, iż owady, które ją wytworzyły, pobierały sok z roślin.
Spadź z drzew iglastych posiada łagodny smak, przypominający żywicę, z której powstała. Dlatego też jest uznawana za smaczniejszą od spadzi liściastej - która nie każdemu przypada do gustu. Oba rodzaje spadzi różnią się również barwą - iglasta jest ciemna, z zielonkawym odcieniem, a liściasta posiada odcień żółty. Świeża spadź jest bardzo jasna - dopiero z czasem ciemnieje, dlatego też miody mają już nieco inny kolor.
Miody spadziowe są cięższe od miodów nektarowych, ponieważ charakteryzują się większą lepkością i gęstością. Posiadają wiele leczniczych właściwości - dlatego też poleca się ich regularne spożywanie.
Każdy miód jest polecany jako idealny lek na jakieś schorzenie, czy przypadłość. Miód spadziowy zaleca się stosować zwłaszcza w okresie rekonwalescencji, gdy pragniemy, aby nasz organizm wrócił do formy. Ponadto posiada właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne - polecany jest w okresie obniżonej odporności lub w czasie zmagania się z przeziębieniem, a nawet zapaleniem płuc.
Poza tym dobrze wpływa na serce i układ krwionośny - wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe. Pozytywnie wpływa na stawy i układ nerwowy. Poleca się go stosować, gdy zmagamy się z anemią, kamicą nerkową i astmą. Przede wszystkim jednak w momencie, gdy zakończyliśmy kurację antybiotykiem, albo innymi silnymi lekami - sterydowymi lub przeciwnowotworowymi. Udowodniono też, że miód spadziowy wykazuje właściwości antyrakowe - należy go zatem stosować prewencyjnie. Nie jest to trudne, bowiem jest pyszny - wystarczy nim posłodzić herbatę, czy kawę, zamiast dodawać do nich zwykły cukier. To zdrowy i smaczny produkt natury!
Miód spadziowy uznaje się powszechnie za jeden z najzdrowszych miodów, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. By wzmocnić jego zdrowotne właściwości, można dosypać do niego naturalny pyłek kwiatowy. Polecamy również spróbowanie sycącej czerwonej soczewicy. Do gorących dań warto dodawać złocistą kurkumę, która wzmocni smak i aromat potrawy, a dania kuchni włoskiej z pewnością nabiorą charakteru dzięki zmielonym orzeszkom piniowym.
Anka 2017-05-24 21:05
całkiem spoko!
Agusia 2017-05-11 11:09
Daję 4 na 5. Miód jest bardzo zdrowy, jak to miód, ale chyba każdy ma inne preferencje smakowe i mi spadziowy tak jakoś do końca nie pasuje. Nie umywa się do lipowego :)
norbert 2016-04-17 21:10
nie kupię więcej tego miodu. Smakuje kiepsko, jest po prostu mało slodki. Ja jestem łasuchem! Cena też wysoka
piotr 2016-03-15 11:00
miód doskonałej jakośći
Weronika 2016-03-14 21:04
siegam po miod spadziowy w czasie przeziebienia i grypy. to naturalny antybiotyk i sposob na walke z infekcja. polecam goraco.niestety cena dosc wysoka, ale mimo to naprawdę warto posiadać ten produkt!
wiktor 2016-03-08 16:17
polecam!
Ofka 2015-08-20 11:23
Ogólnie jestem bardzo zadowolona z tego miodu, jednakże są inne lepsze rodzaje, które można również dobrze stosować. Aby nie narzekać uznam,że ten tez jest dobry :)
Ania5 2015-08-20 11:22
Pomyłeczka miałam dać 5!
Ania5 2015-08-20 11:22
Aby zdrowo się odżywiać ten miód spadziowy jest dla mnie podstawą! Dodaje mi bardzo dużo energii rano na cały dzień i bardzo mi to sprzyja ;)