Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Owoce aronii mylone bywają z czarnym bzem, i nie bez powodu. Choć to dwa różne krzewy, właściwości odżywcze oraz zdrowotne tych owoców są do siebie bardzo zbliżone. To cenne źródło witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi. Wiele schorzeń i dolegliwości mogłoby stracić na swej sile, gdyby codziennie w diecie znalazły się produkty z aronii w każdej możliwej postaci. Aronii blisko gatunkowo do dzikiej róży, jeżyn oraz głogu. Owoce aronii należą zatem do cennych, zdrowych i powszechnie dostępnych produktów, które w znacznym stopniu przyczyniają się do polepszenia naszego zdrowia oraz samopoczucia.
Ze względu na swój urok aronię coraz częściej sadzi się w ogrodach oraz na działkach. Wiosną drobne białe kwiaty intensywnie pachną, jesienią zaś liście cieszą oko swą czerwoną barwą, a kwiaty zamieniają się w kiście przypominających jagody owoców, w których tkwi niesamowity potencjał. Z aronii robi się przede wszystkim przetwory – dżemy, marmolady, galaretki czy konfitury. Jednak najwięcej wartości mieści się w soku z aronii, który ma charakterystyczny nieco kwaśny, kwiatowy smak oraz w suszonych i świeżych owocach, służących do przygotowywania produktów leczniczych.
W owocach aronii potwierdzono obecność związków organicznych, m.in. garbnika, antocyjanów, fenolokwasów i pektyny. Ich wartość dla organizmu jest nieoceniona – powstrzymują rozwój wolnych rodników i chronią zdrowe komórki przed ich działaniem, dodatkowo odmładzając je. Czasem aronię nazywa się lekiem na choroby cywilizacyjne, do których zalicza się miażdżycę, otyłość, nadciśnienie oraz nowotwory. Aronia sama w sobie nie jest oczywiście lekiem na te dolegliwości, ale jej obecność w diecie przyczynia się do poprawy zdrowia. Naukowcy wciąż z chęcią pochylają się nad tymi ciemnoczerwonymi owocami, szukając w nich szansy na skuteczniejsze leczenie powyższych chorób.
Po soki i przetwory z aronii sięga się najczęściej w czasie osłabionej odporności za sprawą sporej dawki witaminy C. Witaminy z grupy B zbawiennie wpływają natomiast na system nerwowy, uczestniczą również czynnie w przemianie materii, chronią przed zmęczeniem i apatią. Jedzenie produktów z aronią pomoże osobom ze zbyt wysokim ciśnieniem oraz zmagającym się z cukrzycą – owoce aronii regulują poziom cukru we krwi. Korzyści z jedzenia aronii będą mieli również seniorzy, ponieważ zawarta w owocach rutyna i antocyjany poprawiają wzrok, usprawniając działanie drobnych naczyń krwionośnych wewnątrz oka oraz zapobiegają postępowi takich chorób, jak jaskra czy zaćma.
Z owoców aronii przyrządza się soki, nalewki oraz dżemy, które warto dodać do codziennych posiłków. Zdrowym elementem śniadania będzie też zdrowy miód kremowany z propolisem. Warto zasmakować w proponowanym przez nas chrupiącym maśle orzechowym, a dania warzywne przyprawić intensywnie pachnącą czubrycą zieloną. Zamiast kawy, na dobry początek dnia polecamy picie energetycznej guarany mielonej.
Składniki produktu są następujące: sok z aronii, witamina C.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Chronić od światła i wilgoci. Produkt powienien być przechowywany w temperaturze pokojowej.
Bonifacy 2020-03-10 19:51
Przez komputer zafundowałem sobie pogorszenie wzroku. Przez to bez gadania stosuję ten preparat
Hermenegilda 2017-06-26 14:02
Jak to jest z tą zdrową modą? Serio jecie i pijecie same zdrowinki? Nie wiem co o tym myśleć. To taka moda i trend czy potrzeba... Dajcie znać co sądzicie.
Opinia użytkownika 2016-06-07 10:00
Dobry wzrok to ważny element zwłaszcza w zawodzie ochroniarza. Im człowiek starszy to wzrok nie jest już tak dobry... Dla wsparcia wzroku stosuję Sok Z Aronii . Składniki specyfiku pomagają zachować dobry wzrok przez długie lata.
Grzesio 2016-04-03 22:43
Polecam sok z aronii. Dodaję go do herbaty. Niestety sok jest dość gorzki i wypicie takiej herbaty bez cukru jest wrecz niemozliwe. ale generalnie polecam produkt. cena przystepna
Liza 2015-07-07 20:40
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że Sok Z Aronii naprawdę działa?