Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Żurawina to mały, wiecznie zielony krzew, który z powodzeniem można uprawiać w ogrodzie. Roślina wydaje drobne, czerwone owoce przypominające borówki, cierpkie i kwaskowe w smaku. Znane są dwie odmiany – żurawina wieloowocowa, najczęściej spotykana oraz żurawina błotna, którą uprawia się również w Polsce. Te niepozorne owoce wciąż nie należą do popularnych, a szkoda. Ich właściwości lecznicze doceniają nie tylko dietetycy, ale także zwolennicy zdrowego jedzenia, kosmetolodzy oraz lekarze.
Po żurawinę sięga się najczęściej w momencie obniżonej odporności, podczas przeziębienia lub kłopotów z pęcherzem, a to z powodu sporej ilość witaminy C zawartej w owocach żurawiny. Jej działanie antybakteryjne i przeciwzapalne zostało potwierdzone przez lekarzy. Specjaliści często sugerują spożywanie żurawiny, która efektownie wspomaga leczenie chorób i łagodnych stanów zapalnych układu moczowego, zmniejszając liczbę bakterii e. coli wywołujących zakażenie. Żurawina wspomaga pracę układu moczowego oraz nerek. Jest moczopędna, dlatego oczyszcza organizm z toksyn, wypłukuje szkodliwe pozostałości przemiany materii z pęcherza i tym samym pozwala szybciej wrócić do zdrowia.
Żurawina sprawdzi się nie tylko podczas przeziębienia czy problemów z pęcherzem. Spożywanie tych owoców przysłuży się również osobom zmagającym się z chorobami serca dzięki zawartości przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów. Te z kolei pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi, rozrzedzają krew i pobudzają krążenie. Przeciwutleniacze nie pozwalają też na odkładanie się złogów w tętnicach, stąd zaleca się spożywanie żurawiny osobom z miażdżycą oraz nadciśnieniem.
Żurawina sprawdzi się jako wartościowy produkt dla osób będących na diecie, których zapotrzebowanie na błonnik i białko wyraźnie wzrasta. Zawartość witamin z grupy B, beta-karotenu i witaminy A oraz takich minerałów, jak wapń, magnez, potas i sód uzupełni zapotrzebowanie na dzienną dawkę tych składników.
Najcenniejsze są świeże owoce żurawiny, które przez kilka tygodni można przechowywać w lodówce. Bardzo smaczna jest suszona żurawina – nadaje się do deserów lub jako zdrowa przekąska. Z owoców żurawiny uzyskuje się również syropy oraz soki bez dodatku cukru, świetnie na przeziębienie, ponieważ rozgrzewają i dostarczają organizmowi potrzebnych do wzmocnienia odporności witamin i minerałów. Żurawina najbardziej znana jest w postaci dżemu, będącego słodko-kwaśnym dodatkiem do potraw mięsnych, serów i pasztetów.
Żurawina będzie świetnym uzupełnieniem codziennej diety o dodatkowe witaminy i minerały. By wzbogacić smak posiłków, warto uzupełnić danie o aromatyczny i zdrowy pieprz cytrynowy. Do potraw warzywnych dobrze dodać wartościowe orzechy pekan, a do dań mięsnych suszony rozmaryn. Zamiast tradycyjnie dodawanych ziemniaków czy ryżu warto spróbować smacznej czerwonej komosy.
Składniki produktu: sok z żurawiny, witamina C.
W soku znajdziemy skarbnicę korzystnych dla zdrowia substancji, takich jak antocyjany oraz pektyny, błonnik, wapń, żelazo, potas, i magnez, a także wit.C, wit. B1, wit. B2, wit. PP, oraz prowitaminę A.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Asia 2023-09-03 22:13
polecam, smaczny i zdrowy
Opinia użytkownika 2020-01-05 17:57
niekomfortowy problem w końcu pokonany. Szczerze zachwalam...
Anna 2018-10-22 15:09
Jestem największą wielbicielką zdrowych napojów. Czasami niektóre z nich mogą zastąpić posiłek. Od dawna biorę Sok Z Żurawiny . Lubię ten smak a co więcej dbam o swój organizm.
Nina 2017-11-21 22:03
Dobry sposób na zadbanie o zdrowie dróg moczowych, zwłaszcza jak ktoś ma skłonność do łapania częstych infekcji.
Flawia 2016-05-31 18:24
Sok Z Żurawiny dobrze daje radę na dolegliwości zapalne z układem moczowym! U mnie niestety takie dolegliwości występują średnio co miesiąc... NIe wiem dlaczego...
Agata 2016-03-09 14:55
Naturalny!Polecam!
Maryla 2015-01-30 20:25
Mam nieprzyjemny problem - co chwilę łapie mnie zapalenie pęcherza! Próbowałam już wszystkiego! Nic nie działało tak jak powinno! Zdecydowałam, że pójdę do urologa... Powiedział, żebym zakupiła Sok Z Żurawiny ... Mam ten specyfik dopiero od dzisiejszego ranka ale sadzę, że to on mi pomoże!