Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Maliny spotyka się jako dodatek do owoców lub wypieków, wyśmienicie smakują świeże, prosto z ogrodu lub kupione na bazarku. Ale z wartości odżywczych malin korzystać można przez okrągły rok. Już nasze babcie doceniały rozgrzewające właściwości malin, dodając sok lub syrop z owoców do herbaty z dodatkiem miodu i cytryny. Podczas przeziębienia maliny znakomicie poradzą sobie z bakteriami wywołującymi przeziębienie, zlikwidują kaszel oraz niedrożność zatok, słowem – postawią na nogi i poprawią nastrój nawet podczas najgorszej aury.
Krzewy malin popularne są na terenie Europy oraz Azji, dając charakterystyczne czerwone owoce o słodkim smaku i zapachu. Ekstrakt z malin stosowany jest w przemyśle spożywczym, nadając produktom czerwoną barwę, owoce malin stanowią również dodatek do herbat, jogurtów, płatków śniadaniowych oraz kisieli. Ze względu na swą słodycz chętnie dodaje się owoce do wypieków, ale najsmaczniejsze są świeże, zebrane prosto z krzewu. W połączeniu z jeżynami i poziomkami tworzą triadę soczystych owoców, które znajdą miejsce nawet podczas największych kuchennych eksperymentów.
Sok z malin to znany i często stosowany lek przeciwko przeziębieniu. Dzięki swym właściwościom rozgrzewa, działa napotnie i wspomaga organizm w walce z podwyższoną temperaturą. Owoce są bogate w witaminę C, która wspiera leczenie i wzmacnia odporność. Maliny zawierają liczne kwasy organiczne – cytrynowy, jabłkowy, salicylowy oraz elagowy – które nadają owocom charakterystyczny, lekko cierpki smak, ale okazują się również skutecznie walce z drobnoustrojami. Ponadto maliny pełne są witamin z grupy B oraz takich minerałów, jak żelazo, magnez, potas oraz wapń.
Po maliny sięga się również podczas dolegliwości żołądkowych, ponieważ zapobiegają biegunce i łagodzą bóle brzucha. Owoce sprawdzą się jako zdrowy i lekki deser, pobudzą trawienie i przyspieszą metabolizm. Jedzenie malin chwalą również kobiety – składniki zawarte w owocach działają rozkurczająco na mięśnie gładkie macicy, łagodząc bóle miesiączkowe. Owoce można też spożywać profilaktycznie. Zawarte w nich antocyjany (którym zawdzięczają swój kolor) przeciwdziałają infekcjom, a co za tym idzie, wzmacniają układ odpornościowy.
Za codzienną porcję malin wdzięczny będzie układ nerwowy, a także naczynia krwionośne oraz serce – maliny są cennym źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów korzystnie oddziałujących na układ krążenia i chroniące przed rozwojem nowotworów. Co ciekawe, właściwościami zdrowotnymi oraz wartościami odżywczymi mogą pochwalić się również liście malin. Uzyskany z liści napar służy leczeniu dolegliwości żołądkowych, działa moczopędnie, jest więc pomocny w leczeniu infekcji dróg moczowych.
Najpiękniejsze i najsmaczniejsze maliny to te z prywatnych ogrodów. Być może nie urosną imponująco duże, ale odwdzięczą się smakiem. Pozostaje też pewność, że rosły naturalnie, bez dodatku nawozów sztucznych. Liście do przygotowania suszu zbierać należy latem, wybierając te zdrowe i zielone. Bukiety wiesza się następnie w przewiewnym miejscu. Herbatę zaparza się kilka minut poprzez zalanie suszu gorącą, ale nie wrzącą wodą. Napar przybiera nieco żółty kolor przypominający herbatę z rumianku, a do tego przyjemnie pachnie owocami. Do naparu warto dodać garść świeżych malin, by wzmocnić smak oraz zapach.
Porcja malin dziennie długofalowo wzmacnia organizm, warto więc jeść je jak najczęściej. Zdrowy obiad uzupełni pożywna soczewica czerwona, potrawy mięsne zyskają aromat dzięki mielonemu oregano. Pikantne przyprawy zastąpią pikantne nasiona czarnuszki, a na deser sprawdzą się słodkie daktyle bez pestek.
Lea 2020-03-25 15:05
Od czasu gdy dbam o zdrowie kupuję wyłącznie zdrowe produkty. Mocne 5 ***** :)
Grażyna 2018-04-01 12:20
Jestem wielką fanką zdrowych napojów z dawką witamin. Czasami niektóre z nich są dobrym dodatkiem w diecie. Od dawna biorę Sok Z Maliny . Lubię ten smak a co więcej wspieram organizm.
Mela 2017-05-08 22:52
Mogę napisać o syropku malinowym wyłącznie w samych superlatywach! Jest pyszny.
Mania 2017-04-25 14:40
Pyszny sok do rozgrzewającej herbaty na przeziębienie!
ela 2016-04-17 21:05
jestem rozczarowana tym sokiem. smak bardzo chemiczny. w ogole nie czuc zapachu malin. nie kupię ponownie
Aneta 2016-04-11 08:53
Herbata z sokiem z malin przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Jest pyszna i zdrowa. Jest niezastąpiona w chłodne wieczory lub kiedy jestem przeziębiona.