Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Nie bez powodu amarantus został uznany za prawdziwe odkrycie ostatnich lat. „Zboże XXI wieku” – tak roślina ta została nazwana przez specjalistów zajmujących się zdrowym odżywianiem. Z tego powodu amarantus jest coraz chętniej wykorzystywany jako ważny składnik zdrowej diety, ale także znalazł zastosowanie w produkcji kosmetyków. Co niezwykle istotne amarantus nie zawiera w sobie glutenu, a to obecnie cecha bardzo pożądana. Czym zatem wyróżnia się amarantus, że jego popularność rośnie w tak szybkim tempie?
Co znajdziemy w 100 gramach amarantusa? Przede wszystkim 17 gram białka, 65 gram węglowodanów oraz 7,5 grama tłuszczu, w którym przeważają nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na dużą ilość cennych dla naszego zdrowia składników, jak witaminy E oraz B, miedź, żelazo, fosfor, antyoksydanty na czele ze skwalenem czy błonnik. Amarantus zawiera również magnez, które ilość zaspokaja 1/3 naszego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, oraz wapń.
Jak już wspomniano wcześniej, amarantus nie zawiera w sobie glutenu, zatem bez jakichkolwiek przeszkód może być używany w kuchni również przez osoby, które mają problemy z przyswajaniem tego typu białka.
Oprócz tego amarantus jest bogaty w lizynę, a ta z kolei jest ważnym składnikiem, który wspomaga wzrost naszego organizmu, ale także przyczynia się do regenerowania komórek oraz bierze udział w produkcji przeciwciał i hormonów. Amarantus jest cenną rośliną uprawną, a to ze względu na fakt, iż zawiera w sobie ważne aminokwasy siarkowe, które są potrzebne naszemu organizmowi. Chodzi tutaj o cysteinę, cystynę oraz metioninę. Nasiona amarantusa są także ważnym źródłem jedno i wielonienasyconych kwasów tuszowych, a zwłaszcza kwasów GLA. Jak kwasy te wpływają na nasz organizm? Doskonale obniżają poziom złego cholesterolu w krwi człowieka.
Amarantus jest składnikiem, który warto wprowadzić do diety, gdyż ma wiele cennych składników odżywczych i jest znacznie zdrowszy od pszenicy. Wystarczy tutaj wspomnieć o wysokiej zawartości błonnika, który jak wiemy jest podstawą zbilansowanej diety każdego z nas.
Spożywanie nasion amarantusa może nam również pomóc w pozbyciu się z naszego organizmu kenobiotyków, czyli niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji , które są efektem przemysłowej działalności ludzi. Zawarte w amarantusie skwaleny, czyli substancje bioaktywne będące jednocześnie antyoksydantami i deoksydantami, świetnie radzą sobie z groźnymi kenobiotykami zatruwającymi nasz organizm. Warto także podkreślić, że w wyniku syntezy skwalenu powstaje czynnik DHEA, który może skutecznie przedłużyć naszą młodość.
Zastosowanie oleju z nasion amarantusa, w równego typu kremach pozwala na leczenie problemów skórnych, ale także zapobieganiu im. Świetnie sprawdza się w przypadku alergii, łuszczeniu się skóry, jej suchości oraz łojotoku. Krem z amarantusem może także opóźniać proces starzenia się skóry.
Niestety oprócz licznych substancji oddziałujących pozytywnie na kondycję naszego organizmu, amarantus zawiera również substancje, które mogą utrudnić przyswajanie przez nas witamin oraz minerałów. Takie substancje jak fityniany, saponiny czy inhibitory trypsyny, działają niekorzystnie, ale na szczęście podczas gotowanie, pieczenia czy innych procesów termicznych, rozkładają się. Leucyny – aminokwasu, który ogranicza wartość pokarmową białka amarantusa, jest zbyt dużo, dlatego chcąc osiągnąć równowagę aminokwasową podczas przygotowywania na przykład chleba, dobrze jest użyć nie tylko mąki amarantusowej, ale także takiej z popularnych zbóż, jak pszenica czy kukurydza.
Bogatym w witaminy amarantusem warto zastępować inne produkty, na przykład tradycyjną mąkę pszenną. Obiady nabiorą aromatu dzięki dodaniu suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią. By dostarczyć organizmowi cennego błonnika, warto sięgnąć po młody zielony jęczmień w proszku. Podczas przeziębienia sprawidzi się słodki syrop żurawinowy z z ziołami, a także herbata z dodatkiem świeżego kłącza imbiru.
Eryka 2020-01-26 16:13
daje ulgę
Opinia użytkownika 2018-09-05 20:12
Ziarna są dla mnie dodatkiem do dań. Dobrze jest dodawać je np. do owsianki. Dobrym produktem jest tutaj Ziarno Amarantus . Poza tym ziarna to często także źródło błonnika i białka. Odpowiednie dla wegan i wegetarian. Ja lubię chrupać między posiłkami.
Diomeda 2018-01-12 17:09
Ziarna mogą stanowić fajny dodatek codziennej diety. Są one przede wszystkim bogate we wszystkie wartości odżywcze. Ja mam Ziarno Amarantus . Produkt wpadł w moje ręce całkiem niedawno i od tamtego dnia już dość długo służy mi w kuchni.
Ruda 2017-05-26 19:25
Ale fajnie! Odkąd postanowiłam jeść zdrowiej, asortyment moich potraw znacznie si€ powiększył. Dużo eksperymentuję i tym sposobem trafiłam na przepyszny amarantus!
Syla 2017-05-15 14:01
Kupiłam, ale jakoś nie znajduję zastosowania dla amarantusa w mojej kuchni
Olaf 2016-08-17 11:54
Ziarno Amarantus było dla mnie totalnie nieznane, jednak po kilku dniach przekonałem się do niego i teraz wiem jak łatwo można zbilansować swoją dietę. Jedyny problem to wynika z tego, jak zarobić na niego, bo drogi jest mega.
Aneta 2016-03-29 09:48
Stosuję ziarno amarantusa ze względu na to że nie zawiera glutenu. Jeśli macie tak jak ja problem z przyswajaniem glutenu to doskonały wybór. Niestety jest to produkt bardzo drogi.
Aneta 2016-03-22 16:12
Zupełna nowość dla mnie. Trochę byłam zawiedziona smakiem, chociaż to samo zdrowie i super żywność. Z pewnością jeszcze nieraz spróbuję Amarantusa. Może przekonam się do niego.
Opinia użytkownika 2015-09-28 14:01
Amarantus to samo zdrowie. Fajnie, że teraz trwa moda na zdrową żywność, a w szczególności na tą bezglutenową. Byłam ostatnio na wakacjach u rodziny w Stanach i powiem szczerze, że przeraziłam się ilu tam jest grubasów. Co ja mówię. Spaślaków! Takich grubych ludzi jak tam nie widziałam nigdy w życiu w Polsce, a tam coś takiego robi się normą. Nie wiedziałam dlaczego tak się dzieje aż zobaczyłam co tam ludzie jedzą. Nie nazwałabym tego jedzeniem. Nawet takie proste rzeczy jak chleb smakują jak karton i są napakowane w tłuszcz i sól. Nie dziwie się, że mają takie problemy.
Marian W. 2015-08-18 09:53
Dla mnie jest to jedno z lepiej przyswajalnych białek! Bardzo mi się to podoba i jestem ogólnie zadowolony. Daje 5/5!
Olaf 2015-02-20 10:54
Ajć miałem dać 4! Ziarno Amarantus jest dobre, ale drogie..