Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Imbir znany jest w medycynie i kuchni od dawna, ale mimo to naukowcy wciąż informują o coraz ciekawszych właściwościach zdrowotnych tej niepozornej byliny. Pikantny w smaku, wyrazisty i pachnący imbir jest dodatkiem do herbat, wypieków oraz owoców morza. Zmielony dodaje ciastkom i pieczonym jabłkom nieco ostrości, a świeży wkrojony do gorącego napoju rozgrzewa i pobudza, dlatego warto wykorzystać jego siłę w walce z przeziębieniem lub w przypadku osłabienia organizmu. Świetnie sprawdza się również jako dodatek do pieczonych mięs, zwłaszcza drobiu i wieprzowiny. Zastosowanie w kuchni jest jak widać bardzo szerokie, na czym bez wątpienia korzysta nasze zdrowie.
Imbir znany jest przede wszystkim jako naturalny lek na chorobę lokomocyjną. Wypicie napoju z dodatkiem imbiru lub żucie kandyzowanej przyprawy łagodzi nudności podczas podróży. Bez obaw mogą go jeść dzieci, dla których jazda samochodem lub autobusem nie należy do przyjemnych. Imbir ceni się również ze względu na swe działanie przeciwbólowe, skutecznie radzi sobie z dolegliwościami miesiączkowymi oraz niweluje migrenowy ból głowy. Zdolność do rozgrzewania służy natomiast zmaganiu się z bólem reumatycznym. By zauważyć zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, wystarczy codziennie pić herbatę ze świeżym imbirem lub dodawać nieco zmielonej przyprawy do posiłków.
Na tym nie kończą się zalety jedzenia imbiru. Jego działanie cenią sobie osoby pracujące umysłowo lub uczące się, ponieważ imbir pobudza krążenie, a co za tym idzie, także ukrwienie mózgu. Pozwala lepiej się skupić, dodaje energii do działania oraz wpływa na pamięć i koncentrację. Mielony imbir można bez obaw dodać więc do kawy. Nabierze nieco pikantnego posmaku, ale z pewnością pobudzi lepiej, niż sama kofeina. Bylina nie bez powodu uważana była przez starożytnych za skuteczny afrodyzjak, co zresztą i dziś znajduje swe odzwierciedlenie, ponieważ imbir cieszy się popularnością jako naturalny środek na potencję.
W przypadku jedzenia imbiru należy zachować pewien umiar. Może bowiem zaszkodzić kobietom w ciąży, a także wywołać nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe u osób chorujących na dwunastnicę lub wrzody żołądka. Spożycie zbyt wiele imbiru skutkuje również nudnościami, zawrotami głowy, nadmierną sennością oraz arytmią serca. Stąd też nie należy łączyć ze sobą preparatów, w których znajduje się imbir, ale zdecydować się na jeden produkt, na przykład świeży korzeń lub imbir w tabletkach.
By rano dodać sobie nieco energii, wystarczy pić szklankę letniej wody z plasterkiem cytryny, łyżeczką miodu oraz świeżo startym imbirem. Wzmocnieniu smaku i zapachu potraw służy aromatyczne curry. Na dolegliwości żołądkowe polecamy łuskę babki jajowatej, a na przeziębienie syrop żurawinowy z ziołami.
Skład: kłącze imbiru.
Przechowywanie:
Chronić od wilgoci. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Klaudia 2017-11-20 14:19
Niezawodny środek na ciążowe mdłości i jesienno-zimowe infekcje! :)
Miko 2015-08-29 19:07
Osobiście o wiele bardziej polecam mielony Imbir, jednak wszystko zależy od tego jakie jest jego przeznaczenie. Niestety nie pije dużo herbat więc kłącze nie jest mi potrzebne, dlatego daje 3!
olga 2015-08-29 19:03
Niestety nie polecam. Jakoś wydaje mi się, że jest to zbędny dodatek do wszystkiego. Nie polecam!
iza 2015-08-29 19:01
Idealnie pasuje do herbaty. W zimne dni, chroni organizm oraz dodatkowo rozgrzewa go. Polecam!
Adrianna 2015-08-01 16:42
Przyprawy to nieodłączny element wszystkich dań. Wystarczy wiedzieć którą, do jakiego dania zastosować. W mojej kuchni w domu najczęściej stosowaną przeze mnie przyprawą jest Imbir Kłącze . Przyprawa ta nadaje dodatkowy walor smakowy a przy okazji nie jest szkodliwa.