Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Mówiąc o mące migdałowej warto zwrócić uwagę na to, że ciągle jeszcze mamy w jej przypadku do czynienia z nowością na polskim rynku. Do niedawna z jej znalezieniem kłopoty miały nawet te osoby, które przemierzały w tym celu duże sklepy sieciowe. Dziś mamy jednak do czynienia z rozwiązaniem, które może pochwalić się coraz większym gronem zwolenników, a co za tym idzie – jej popularność wzrasta w istotny sposób. Co zatem sprawia, że rozwiązanie tego typu skupia na sobie uwagę konsumentów?
Osobom, które interesują się zdrową żywością na ogół nie trzeba przypominać o tym, że w skład migdałów wchodzi imponująca liczba substancji korzystnych z punktu widzenia naszego organizmu. Trudno zatem dziwić się, że mąka migdałowa także charakteryzuje się właściwościami, które doskonale wpływają na kondycję naszego organizmu. Jej możliwości powinny w szczególny sposób zainteresować kobiety, okazuje się bowiem, że mąka migdałowa to nieocenione źródło witaminy E znanej już choćby z tego, że opóźnia procesy starzenia się kobiecej skóry. Nie bez znaczenia wydaje się również to, że – w przeciwieństwie do samych migdałów – mąka posiada mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie zmiana jej struktury nie wpływa na zmniejszenie ilości zawartego w niej białka roślinnego znanego nie tylko z tego, że jest sycące, ale i z tego, że organizm nie ma poważniejszych problemów z jego przyswajaniem. Niestety, mąkę migdałową trudno jest zaliczyć do produktów dietetycznych, gdy bowiem przygotowujemy posiłki na jej bazie, musimy liczyć się z koniecznością ich słodzenia. Jeśli jednak samo pieczenie nie jest nam obce, dlaczego nie używać w tym celu mąki poprawiającej nasz stan zdrowia?
Trudno nie dostrzec tego, że systematycznie rośnie odsetek osób zmagających się z problemem związanym ze złym przyswajaniem glutenu. Prawdziwym wyzwaniem nie jest przy tym wyłącznie celiakia, z którą zmaga się zaledwie jeden procent społeczeństwa, ale także nietolerancja glutenu, a więc problem, który może dotyczyć nawet czterdziestu procent populacji. W takim przypadku eliminacja glutenu z diety nie jest już wyrazem dobrej woli, ale koniecznością, a mąka migdałowa może być postrzegana jako wyjątkowo interesująca alternatywa dla mąki pszennej. Co ciekawe, można ją stosować nie tylko samodzielnie, ale także jako element mieszanek, znakomite rezultaty przynosi przy tym zwłaszcza jej połączenie z mąką ryżową oraz jaglaną. Obecne w mące migdałowej białko gwarantuje, że zarówno ciasta, jak i inne wypieki nabiorą odpowiednich kształtów, ponieważ zaś smak takiej mąki jest dobrze wyczuwalny, nie ma potrzeby stosowania innych dodatków.
Osoby, które zastanawiają się nad zasadnością wypieków powstających na bazie mąki migdałowej powinny mieć świadomość tego, że wypieki takie są wyjątkowo sycące. Nawet niewielki kawałek ciasta może zaspokoić nie tylko głód, ale i apetyt na słodycze. Po raz kolejny daje o sobie znać wysoka zawartość białka, w 100 gramach mąki mamy go bowiem nawet 20 gramów. Z podobną zawartością mamy do czynienia między innymi w przypadku soczewicy oraz piersi z kurczaka.
Mówiąc o zaletach mąki migdałowej warto podkreślić, że jest ona przyjazna cukrzykom, a więc osobom, które muszą w szczególny sposób zwracać uwagę na to, co jedzą. Z ich punktu widzenia korzystna okazuje się przy tym nie tylko wysoka zawartość białka, ale również obecność tłuszczów naturalnych, przyczynia się to bowiem do niskiego indeksu glikemicznego produktu. Stosowanie mąki migdałowej zatem zapobiega gwałtownemu wyrzutowi insuliny w organizmie oraz skokom poziomu cukru.
Wśród wielu zalet charakterystycznych dla mąki migdałowej jej smak nie jest wcale tą, która powinna być ignorowana. Dla tego rodzaju mąki charakterystyczna jest wyjątkowa delikatność i naturalna słodycz, nie trzeba przy tym obawiać się, że mąka przyćmi inne części składowe potrawy. Jest to jeden z tych smaków, które na długo pozostają w pamięci.
Mąka migdałowa to świetny wybór podczas wypieków. Do tego z pewnością sprawdzą się słodkie rodzynki oraz ciemne suszone śliwki. Z napojów polecamy spróbowanie orzeźwiającego syropu z limonką i mięta. Śniadanie będzie smaczne i zdrowe dzięki obecności sycącego masła orzechowego.
Skład produktu: 100% mąka migdałowa.
Przechowywanie:
mąkę migdałową należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Salome 2020-06-04 13:47
Od kiedy choruję wybieram tylko nieprzetworzone produkty spożywcze. Oceniam na 5 ***** !
Maria 2017-11-20 21:01
Jedna z fajniejszych mąk do ciast dla bezglutenowców :) Używam jej bardzo często, bo połowa mojej rodziny zmaga się z dolegliwościami po glutenie.
Aneta 2016-04-06 11:29
Nie polecam. Nie smakuje mi. Nie kupię jej więcej
Monika 2016-03-20 11:10
nigdy więcej nie kupię mąki migdałowej. to wyrzucenie pieniedzy w bloto. nie polecam, kiepsko sprawdza sie w kuchni
Jasia 2016-03-18 21:25
polecam wszystkim make migdalowa. to samo zdrowie! Mąkę migdalowa kupuje na tej stronie i jestem zadowolona. ekspresowa wysylka i fachowa obsluga.
Nak 2015-08-18 09:04
Jak dla mnie to jest totalnie bez sensu i daremnie smakuje. Nie polecam!
Olek 2015-08-18 09:03
Nie ma jak to skusić się na zdrowe odżywiania. Bardzo ważna jest zbilansowana dieta i ta mąka pozwala mi to zachować :)
Maka 2015-05-05 11:04
Mąka Migdałowa to coś czego długo szukałem. Od dawna nie miałem okazji takiego czegoś przetestować i nawet dobre to jest :)