Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Śliwki są niezwykle smakowite zarówno w swojej naturalnej postaci, jak też po wysuszeniu. Okazuje się jednak, że więcej właściwości zdrowotnych posiadają właśnie śliwki suszone - zostały nawet uznane za idealny składnik diety odchudzającej! Jakie składniki są sekrsetem ich leczniczego wpływu na człowieka i ile powinniśmy ich zjadać? Oto kilka najistotniejszych informacji o suszonych śliwkach!
Najlepsze suszone śliwki to Węgierki pochodzące ze słonecznej Kalifornii. To one uprawiane są z przeznaczeniem do wysuszenia. W śliwkach możemy odnaleźć następujące składniki:
- witaminę A
- witaminę B6
- witaminę C
- witaminę E
- witaminę K
- wapń
- magnez
- potas
- mangan
- miedź
- błonnik
Oczywiście, te same składniki tkwią w śliwkach świeżych, jednakże w postaci wysuszonej możemy w nich odnaleźć aż 5 razy więcej witaminy A i 7 razy więcej błonnika pokarmowego!
Suszone śliwki znane są przede wszystkim z tego, iż ułatwiają trawienie - dlatego też stosuje się je na zaparcia i zjada po obfitym posiłku, ma przykład po kolacji wigilijnej (obecne są w kompocie z suszu). Warto jednak dodać, że prócz tego zapobiegają wchłanianiu cholesterolu, obniżają ciśnienie krwi, regulują procesy jej krzepnięcia oraz uszczelniają naczynia krwionośne.
Zawierają także przeciwutleniacze, które opóźniają proces starzenia się skóry, czynią ją piękną, elastyczną i zdrową, a dodatkowo zapobiegają powstaniu nowotworów w organizmie. Suszone śliwki powinny także zjadać kobiety borykające się z menopauzą, bowiem śliwki pomagają utrzymać właściwy poziom estrogenów.
Suszone śliwki są bardzo kalorycznym produktem - zawierają bowiem nawet 6 razy więcej kalorii niż śliwki świeże. Spożywając 100 gramów produktu, jednocześnie przyswajamy aż 300 kalorii. Jednakże - wbrew pozorom - suszone śliwki są polecane przez dietetyków wszystkim osobom, które pragną schudnąć, albo zachować szczupłą sylwetkę. Dlaczego?
Dzieje się tak dzięki zawartości w nich błonnika pokarmowego, który pęcznieje w żołądku, na długo zapewniając każdemu uczucie sytości. Skoro jesteśmy syci, nie chce nam się jeść - spożywamy zatem dużo mniej pożywienia, co wymiernie przekłada się na spadek wagi. Nie jest to jednak wszystko! Błonnik reguluje także pracę układu pokarmowego oraz zapobiega zaparciom. Wspomaga perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie cukru. Skutkuje to lepszym trawieniem, a także sięganiem organizmu po zgromadzone w nim rezerwy tłuszczu, by stamtąd czerpać glukozę. Wszystko to sprawia, iż chudniemy.
Śliwki znane są w polskiej kuchni jak owoc idealny do przetworów, a także słodki dodatek do pieczonych mięs. Energii doda mielona kawa zielona, która jest znacznie zdrowsza od kawy uzyskiwanej z palonych ziaren. Z równie orzeźwiających napojów polecany spróbowanie wyjątkowej yerba mate z catuabą. Słodkim uzupełnieniem wypieków będzie lejący miód gryczany, który warto uzupełnić o naturalną pierzgę pszczelą.
Stefan 2017-11-20 22:19
Bardzo dobry jakościowo produkt.
Helena 2017-09-07 17:41
Lubię bardzo bakalie! Najbardziej to migdały. Choć tak naprawdę, to zjem wszystko z rodziny bakalii! Śliwka Suszona kupuję od jakiegoś miesiąca ale już kocham!
Malwina 2017-07-31 16:40
Dbam o to, by wybierać wyłącznie pełnowartościowe rzeczy do przekąszenia . Z tego powodu już od jakiegoś czasu hurtowo kupuję duże opakowania bakalii, orzechów i ziaren a moim nr 1 jest Śliwka Suszona . To racjonalny wybór dla kondycji i zdrowia
lena 2016-04-16 22:11
uwielbiam śliwki suszone. kojarzą mi się z moim dzieciństwem. Plus za duże i szczelne opakowanie. Śliwki nie wysychają i świetnie smakują
Aneta 2016-04-12 09:09
śliwki suszone są pyszne dzieki nim zapomnialem o problemach z zaparciami. polecam
Nikos 2015-08-20 10:52
Oj tak! Ja akurat za tym przepadam i podoba mi się to! Bardzo dobrze, że to ma tyle wartościowych składników ;)
Codily 2015-08-20 10:47
Trzeba po prostu Śliwkę Suszoną polubić :) Bez tego dobrze nie będzie. Nie każdy to lubi i warto jest spróbować to polubić bo to ma bardzo dużo składników odżywczych :)
Olaf 2015-08-20 10:45
O nie! To jest takie nie dobre, że w ogóle nie ma sensu z tego korzystać! Nie polecam!