Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Limonka, limetka, lima - kilka określeń na jeden soczyście zielony owoc, którym czasem zastępuje się cytrynę. Bardzo kwaśna i orzeźwiająca limonka jest popularnym dodatkiem do zimnych napojów oraz drinków, ale na tym nie kończą się jej zalety. Rosnąca w Ameryce Południowej oraz Ameryce Środkowej roślina swe walory zawdzięcza przede wszystkim bogactwu aromatów. Olejki eteryczne zawarte w limonce wytwarzają przyjemny, orzeźwiający, cytrusowy zapach. Nierzadko limonka stanowi zatem skład perfum o owocowej, tropikalnej nucie oraz aromatyzowanych kosmetyków o energetyzujących właściwościach. Okrągłe owoce ucieszą również osoby dbające o linię - limonki zawierają bardzo mało cukru, ale za to sporą dawkę witaminy C, fosforu, potasu oraz wapnia. Należy jednak uważać z dodawaniem limonki do potraw, ponieważ jest znacznie kwaśniejsza niż jej żółta kuzynka, a w potrawach lub napojach pozostawia gorzkawy posmak.
Mimo to znacznie większą popularnością cieszą się cytryny. Limonka jest owocem znacznie delikatniejszym i gorzej znoszącą dalekie podróże. Ma cieńszą skórkę, przed którą mogą przedostać się pleśń i inne grzyby. Stąd wynika też znacznie wyższa cena oraz mniejsza popularność limonki. Jej zastosowanie ogranicza się do przyrządzania wakacyjnych drinków. Mimo to warto wykorzystać limonkę do celów kulinarnych i profilaktycznych, ponieważ w tym małym owocu kryje się znacznie więcej potencjału. Limonkę warto wykorzystać przy pieczeniu mięs oraz ryb - nada potrawom intensywniejszy aromat oraz nieco kwasowości. Limonka będzie też idealnym uzupełnieniem sosów oraz dipów. Zwolennicy cytryny znajdą w limonce bardziej wyraziste nuty, mniej pestek i twardszy miąższ.
Oprócz wspomnianych minerałów i olejków eterycznych limonka bogata jest w witaminę C, która wzmacnia odporność i przejawia działanie przeciwbakteryjne, choć nie ma jej tak wiele jak w cytrynie. Zielone owoce zawierają również witaminę A, która pozytywnie wpływa na wygląd, stan włosów, cery oraz paznokci. Na dodatek jedzenie limonki sprzyja odkwaszaniu i oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji. Sok z limonki warto więc zmieszać z wodą i pić profilaktycznie każdego ranka, by usprawnić pracę wątroby, uzupełnić niedobór witamin i wzmocnić sprawność organizmu.
Cytrusy odświeżają nie tylko podczas lata. Znane ze swych właściwości limonka pomagają w pozbywaniu się toksyn oraz zanieczyszczeń z ciała. Do takiej oczyszczającej kuracji warto wykorzystać również cytrynę oraz miętę. Wystarczy wycisnąć sok z owoców, dodać kilka nieco porozrywanych liści mięty i wymieszać. Gotowy sok należy pić niezwłocznie po wyciśnięciu, bo im dłużej ma kontakt z tlenem, tym szybciej traci swe właściwości.
Dlaczego mięta? Roślina ta ma swoją długą historię, najlepiej sięgnąć po zioła rosnące w niewielkich doniczkach, by mieć do nich stały dostęp. Mięta orzeźwia i pomaga udrożnić drogi oddechowe dzięki znajdującemu się w niej mentolowi. Nie dość, że szybko gasi pragnienie, to pozostawia po sobie przyjemny aromat. Całość wzmacnia organizm, uodparnia na działanie bakterii i oczyszcza organizm z toksyn.
Limonka to doskonały dodatek do dań, jak i owoc, z którego uzyskuje się pyszne i wartościowe soki. Ze zdrowych produktów proponujemy również wzbogaconą o jod sól morską. Przyprawami, które dodadzą smaku i aromatu są niewątpliwie suszone liście lubczyku oraz naturalny bulion drobiowy. Warte spróbowania są również pomidory suszone w całości.
Zuza 2017-05-04 10:59
Oj nie przypasowało mi to zupełnie...już wolę naturalne owoce i wycisnąć je do napoju, mimo tego, że trwa trochę dłużej niż tylko nalanie syropu do szklanki.
Wanda 2017-04-21 10:59
Syrop nie smakuje naturalnie, wyczuwam jakiś przykry posmak
basia 2016-04-16 22:08
liczylam na to, ze smak bedzie bardziej orzezwiajacy. sok jest bardzo slodki i nie przypadł mi do gustu. Nie kupię go ponownie
Aneta 2016-04-06 13:56
Syrop z limonką i miętą to doskonały dodatek do napojów w czasie ciepłych dni. Ma wspaniały orzeźwiający smak. Dla mnie produkt super!