Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Nie jest tajemnicą, że wszelkiego rodzaju orzechy czy to laskowe, czy włoskie bogate są w wartości odżywcze, które wspomagają pracę nie tylko mózgu, ale i całego organizmu, Niestety jest to grupa produktów wysokokalorycznych, do których zaliczamy również pistcje. Bowiem w skład tych orzechów o charakterystycznej budowie oraz kolorze wchodzi duża ilość tłuszczy w stosunku do zawartości wody oraz kwasów jednonienasyconych. Niemniej jednak, pistacji nie powinny obawiać się osoby, które dbają o smukłą sylwetkę. Dodatkowo, badania naukowe wykazały, że pistacje, jak i inne orzechy dostarczają organizmowi cennych składników, co jest szczególnie ważne w diecie ukierunkowanej na redukcję masy ciała, ze względu na bogactwo ważnych składników pokarmowych i silne właściwości sycące.
Do najważniejszych zalet zielonych orzeszków należy ogromna zawartość potasu, magnezu, wapnia, żelaza (które jest niezwykle istotne w leczeniu anemii). Co więcej, pistacje są bogate w inne składniki mineralne, niezbędne do zaspokojenia dziennej dawki wartości odżywczych. Silne właściwości sycące pistacji, zawdzięcza się dwudziestoprocentowej zawartości biała, połączonego z błonnikiem. Nie każdy wie, że w pistacji znajdują się również witaminy, takie jak E, zwanej witaminą młodości, oraz witaminy z grupy B, wspomagające pracę mózgu.
Zajadanie się pistacjami, jest szczególnie polecane dla tych osób, które borykają się z problemem tzw. "podjadania", należącego do grzechów głównych odżywiania, bowiem pistacje, to wspaniała alternatywa dla niezdrowych przekąsek - pistacje są nie tylko niezwykle smaczne, ale i dostarczają organizmowi niezbędnych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, białka, błonnika - tym samym, zmniejszając łaknienie. To, czy pistacje rzeczywiście dostarczą na prozdrowotnych składników jest w dużym stopniu zależne od jakości orzechów oraz tego, gdzie je kupujemy. Pistacje stanowić mogą wartościowy składnik zdrowej diety, o ile możemy sobie pozwolić na wersje niesoloną oraz orzechów nie poddawanych obróbce termicznej.
Istotna jest również forma pistacji. Zazwyczaj ogólnie dostępne są w sklepach orzechy pistacjowe w zaprawie solnej oraz prażone. Podczas procesu prażenia, orzeszki poddawane są wysokiej temperaturze, pod której wpływem bardzo często skład pistacji zostaje wzbogacony o szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych, które bardzo często prowadzą do wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i innych groźnych przypadłości. Dodatkowo, niekorzystnie wpływają na metabolizm w efekcie utrudniając pracę nad smukłą sylwetką. O tym jak niekorzystnie sól wpływa na kondycję organizmu, nie trzeba przypominać. Warto jednak zaznaczyć, że sól nie jest zalecana dla osób, mających problem ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym krwi.
Biorąc pod uwagę powyższy aspekt, to zakup niesolonych, nieprażonych orzeszków pistacjowych nie należy do łatwych. Dla niektórych, może się to wydawać dziwne, jednak najwłaściwszym sposobem na nabycie pistacji jest skorzystanie z usług e-sklepów. Dodatkowym utrudnieniem, jest wysoka cena w stosunku do kosztu innych orzechów.
Pistacje to pyszna i zdrowa przekąska, o ile nie zawiera zbyt dużo soli. Osobom ceniącym sobie wyśmienity smak bakalii polecamy również sycące orzechy brazylijskie. Jako naturalny dodatek do zup oraz dań mięsnych z pewnością sprawdzą się aromatyczne pomidory z czosnkiem i bazylią. Do przyrządzania potraw przyda się również zdrowa oliwa z oliwek w aerozolu. Pyszny hummus można natomiast uzyskać ze zdrowej ciecierzycy.
Rudolfina 2020-02-25 19:25
Od kiedy zachorowałam kupuję tylko zdrowe produkty spożywcze. Oceniam na 5 gwiazdeczek :)
J. 2017-11-22 11:56
Uwielbiam pistacje, a te mimo, że bardzo smaczne i bardzo wartościowe, pozostają dla mnie nadal produktem ekskluzywnym...
stara baba 2017-03-16 16:42
Solone smaczne ale sól zabija. Ciągle jeszcze produkuje się trujące rzeczy. O czym my mówimy? Dlaczego nie ma (lub rzadko gdzie można) w sprzedaży pistacji bez soli? Ano nie ma, bo lepiej truć ludzi, byleby biznes się kręcił. Słone produkty łatwiej można przechowywać dłużej.Kogo naprawdę obchodzi nasze zdrowie? Mam za wysokie ciśnienie i soli powinnam unikać a słone orzeszki wciągają jak narkotyk (tak sobie wyobrażam).
rita 2016-12-23 13:25
pycha!
Aneta 2016-04-06 15:49
Uwielbiam pistacje solone, chociaż wiem, że nie solone są zdrowsze. Często podjadam kiedy oglądam ulubiony serial.
Patka 2016-03-16 13:32
Intensywny smak
Teodora 2016-03-13 17:37
Dbam o to, by kupować jedynie wartościowe produkty na drugie śniadanie . Chyba właśnie dlatego już od dawna wybieram duże opakowania bakalii, orzechów i ziaren jak Pistacje Solone . To świetna inwestycja dla lepszego zdrowia i samopoczucia.
Szambelan 2015-08-19 12:34
Jak dla mnie te Pistacje solone są najlepszy. Na urlopie miałem okazje je spróbować na świeżym powietrzu i okazały się sukcesem dla mnie!
Kamil84 2015-08-19 12:33
Niestety jak dla mnie to jest bez sensu. Solone rzeczy tylko dodatkowo wpychają nas do grobu. Sól szkodzi!!!!
Alicja93 2015-08-19 12:32
Bardzo dobre! Smakują i bardzo i często je pojadam w ciągu dnia. Dodatkowo posiadają magiczne właściwości o których zawsze mama mi zachwalała.