Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Kucharze zachwalają właściwości czosnku, niepozornej rośliny stosowanej głównie jako dodatek do dań mięsnych oraz sosów. Ale sporo do powiedzenia w tej sprawie mają również lekarze i naukowcy zajmujący się badaniem właściwości zdrowotnych rośliny. Nie bez przyczyny to właśnie po czosnek sięga się podczas przeziębienia lub grypy, a w okresie jesienno-zimowym suplementy i leki z dodatkiem czosnku królują na aptecznych półkach. Intensywny aromat i ostry smak niestety nie zachęcają do częstego jedzenia, ale mimo to warto przekonać się do czosnku. To jedna z niewielu roślin, która może pochwalić się takim bogactwem minerałów, witamin oraz innych składników, wspomagających pracę całego organizmu.
Specjaliści zalecają jedzenie jednego ząbku czosnku dziennie, by zauważyć jego zbawienne działanie. Przede wszystkim to naturalny antybiotyk, którego działanie antybakteryjne i przeciwzapalne doceniają lekarze. Ponadto w skład czosnku wchodzą korzystne dla działania organizmu flawonoidy, cenne sole mineralne oraz witaminy (głównie witamina A, PP, B oraz C), odgrywające ważną rolę we wspieraniu odporności. Czosnek to również źródło rzadko spotykanych składników, takich jak nikiel, kobalt oraz chrom, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Swe dobroczynne działanie oraz intensywność czosnek zawdzięcza alliinie, związkowi chemicznemu zawierającego siarkę, który w trakcie rozgniatania lub siekania rośliny przemienia się w allicynę – związek o działaniu bakteriobójczym.
Czosnek docenić powinny osoby chcące uchronić się przed chorobami wieńcowymi. Naukowcy zauważyli, że częste jedzenie czosnku hamuje produkcję „złego” cholesterolu, wspomaga tworzenie nowych płytek krwi, co w rezultacie obniża ciśnienie, poszerza naczynia krwionośne oraz wspomaga pracę serca. Mimo to nie należy oczywiście traktować czosnku jako skutecznego leku, jest to wyłącznie środek wspomagający pracę organizmu i w pewnym stopniu minimalizujący ryzyko zachorowania. Na co dzień natomiast czosnek warto wykorzystać przy problemach z zasypianiem – wypicie ciepłego mleka z miodem i czosnkiem działa rozgrzewająco i nasennie – a także łagodząco w razie bólu głowy lub brzucha.
Czosnek można jeść na świeżo w całości, rozgnieść go i dodać do posiłków, posiekać i wsypać do napojów – gorącej herbaty lub mleka. Czosnek w każdej postaci (mielony, granulowany lub w płatkach) dostarcza wartościowych składników. Mięsa i ryby z dodatkiem czosnku nabiorą intensywności, sosy oraz dipy nadadzą charakteru świeżym warzywom, a ciepłe pieczywo z dodatkiem masła zmieszanego ze świeżo wyciśniętym czosnkiem będzie smaczne i sycące. Warto wrzucać czosnek do potraw ciężkostrawnych, ponieważ wspomaga trawienie i zapobiega późniejszym dolegliwościom żołądkowym. Osoby, które mają problem z charakterystycznym, ostrym smakiem i zapachem rośliny mogą sięgnąć po suplementy diety na bazie czosnku.
Codzienne jedzenie czosnku przyczyni się do poprawy zdrowia oraz samopoczucia. Jako słodka przekąska sprawdzą się z pewnością chrupiące suszone banany. Egzotycznym dodatkiem do posiłków będzie pasta sezamowa tahini, a o odporność zadba słodki miód kremowany z pierzgą. O codzienną dawkę witamin zadba sok z aronii, natomiast białka dostarczy bezglutenowa skrobia kukurydziana.
Gr 2019-05-03 02:26
Czosnek jest super, zawsze jem 4 zabki przed pracą
Wiechu 2017-05-22 11:28
Daję 4 gwiazdki za: dobry smak, dobre rozdrobnienie, dobry aromat potraw i dobre opakowanie.
Ula 2017-05-11 10:47
Czosnek jak czosnek...
Miko 2017-03-25 19:13
Niezwykle cenna przyprawa! Czosnek Granulowany pozwala mi dodać doskonały charakter dla moich dań!
Aneta 2016-04-06 14:55
Czosnek granulowany ma mniej intensywny smak od świeżego, ja jestem trochę zawiedziony, może dlatego, że lubię bardzo mocne, intensywne w smaku przyprawy. Ogólnie całkiem dobry smak.
Edyta 2016-03-12 15:26
uwielbiam czosnek! dodaje go do mies, sosow ... skusilam sie na zakup czosnku granulowanego. jestem nim troszke rozczarowana. nie podkresla smaku potraw tak, jak swiezy szosnek. polecam dla tych, ktorzy nie lubia intensywnego smaku i zapachu czosnku.
Michał R. 2015-08-29 18:14
Również daje maksika za intensywny akcent zapachowy i smakowy! To jest po prostu naturalne CUDO!
Opinia użytkownika 2015-08-29 18:13
Od zawsze jest to w mojej kuchnii i podoba mi się jego charakter smakowy. Daje 5/5!