Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
W skład chałwy, hummusu i innych dań kuchni śródziemnomorskiej, bliskowschodniej, japońskiej, chińskiej i koreańskiej wchodzi pasta tahini. Pasta tahini powstaje z podprażonych ziaren sezamu. Jest jeszcze mało znana w naszym kraju, warto jednak to zmienić, gdyż jest nie tylko bardzo zdrowa, ale stwarza także wiele możliwości do wykorzystania w kuchni.
Pomysłodawca podprażania i przerabiania na pastę ziarenek sezamu nie jest znany. Ale na pewno żył on wiele stuleci temu. Ziarna sezamu w swojej kuchni wykorzystywali już starożytni mieszkańcy Babilonu. Babilońskie mity przypisywały im magiczną moc, w wielu mitach wyciąg pozyskany z ziaren sezamu miał być napojem bogów. Dwa tysiące lat temu uprawą sezamu zajmowano się nad rzeką Indus. Mieszkańcy Indii uważali, że mają one lecznicze właściwości. Dobroczynne działanie sezamu doceniali także mieszkańcy starożytnego Egiptu. Uważali je za skuteczne lekarstwo na wiele różnych schorzeń.
Niewielkie ziarenka sezamu są bardzo cennym źródłem białka. Pod względem odżywczym białko to można porównać z białkiem, które zawierają jajka kurze. Oprócz wapnia sezam jest źródłem wapnia. W porównaniu z mlekiem, sezam zawiera go o wiele więcej. Sto gram mleka zawiera zaledwie 118 mg wapnia, tymczasem w stu gramach sezamu wapnia jest aż 1160 mg.
Sezam to także doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy A i E. Dzięki zawartym w nim roślinnych sterydach i fitosterolach pomaga obniżyć poziom złej frakcji cholesterolu. Odgrywa więc ważną rolę w profilaktyce chorób serca i raka prostaty. Zawiera także dwie rzadko spotykane w roślinach substancje: sesamoliną i sesamol. Wśród znanych człowiekowi przeciwutleniaczy, te dwa działają najsilniej. Cennym składnikiem sezamu jest także lecytyna. Ziarna sezamu dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie między innymi na odporność organizmu.
Ziarna sezamu ze względu na cenne składniki powinny być, jak najczęstszym gościem w naszej kuchni. Możemy je wykorzystać w postaci pasty tahini. W krajach Bliskiego Wschodu pastę tę przygotowuje się z lekko prażonych ziarenek, w kuchni Azji Wschodniej używa się raczej nasion niełuskanych. Ziarna niełuskane mają lekko gorzki smak.
Pastę tahini bez trudu możemy dostać w wielu polskich sklepach. Dostaniemy tą na bazie podprażonego sezamu, jak również tę z niełuskanych ziaren. Zanim jednak kupimy gotową pastę, przeczytajmy etykietę. Prawdziwa pasta tahini powinna zawierać tylko dwa składniki: olej sezamowy i sezam. Czasem zamiast oleju sezamowego do przygotowania pasty używa się oliwy z oliwek lub oleju arachidowego. Pastę na bazie tych tłuszczy możemy śmiało kupić. Lepiej jednak zrezygnować z zakupu pasty z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzanych tłuszczy i z dodatkiem konserwantów. Na sklepowych półkach możemy znaleźć także tahini o innych smakach. W sprzedaży jest między innymi tahini kakaowe, z dodatkiem soku z pomarańczy oraz z dodatkiem miodu. Pastę możemy przygotować także sami.
Sezamowa pasta Tahini to z pewnością ciekawe urozmaicenie w kuchni. Innym ciekawym produktem godnym polecenia jest sok z czarnego bzu, który możne nie jest najsłodszy, ale za to ma bardzo ciekawe właściwości zdrowotne. Kolejnym interesującym produktem jest sok z aloesu, który jeszcze nie jest zbyt dobrze znany w Polsce. Nie dziwić może fakt, że olej z pestek dyni to kolejny produkt, którym warto się zainteresować.
Ramona 2020-04-11 15:58
Od kiedy zachorowałam wybieram wyłącznie naturalne jedzenie. Daję 5 ***** !
Wiros 2018-07-14 13:41
Ogólnie średnio do gustu przypadła mi ta pasta. Tahini Pasta Sezamowa nie jest za bardzo smaczne, ale o gustach się nie dyskutuje.
Dominika 2017-05-23 10:51
Jak komuś nie przeszkadza specyficzny smak to polecam, pasta tahini jest jednym z najzdrowszych produktów, jakie z nowości wpadły mi ostatnio w ręce
Nilson 2017-05-11 11:07
i to jest właśnie jeden z vege produktów, który mi przypasował i do którego staram się przekonać całą rodzinę. Polecam zwłaszcza osobom, które rezygnują z nabiału, bo nigdzie nie znajdziecie tyle wapnia co w sezamie!
Aneta 2016-04-12 09:18
jestem ogromną fanką kuchni azjatyckiej. pasta tahini nie każdemu przypadnie do gustu dla nie jest niezastapiona w kuchni i nie tylko w hummusie.
Adam83 2015-08-20 11:41
Ajć miałem dać 1!
Adam83 2015-08-20 11:40
O nie! To było coś niedobrego kiedy tego spróbowałem około 2 tygodnie temu. Nie polecam tego nikomu!