Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Miód pszczeli jest znanym i cenionym od wieków produktem spożywczym i składnikiem wielu kosmetyków. Posiada on także właściwości lecznicze.
Produkt ten jest wytwarzany przez pszczoły z nektaru zbieranego z kwiatów. Każdy gatunek miodu posiada charakterystyczne walory smakowe oraz właściwości lecznicze.
Naturalny miód pszczeli początkowo ma delikatną, płynną konsystencję. Z upływem czasu ulega on jednak krystalizacji, zyskując jednocześnie konsystencję stałą. Skrystalizowany miód często składa się z gruboziarnistych grudek, a tym samym jest trudny do wydobycia ze słoika.
Chcąc uniknąć tego typu problemów, warto poddać miód kremowaniu, dzięki czemu produkt uzyska delikatną, kremową konsystencję, co automatycznie przekłada się na łatwe wyjmowanie z naczynia i rozsmarowywanie na chlebie czy cieście. Bez problemu można użyć go także do słodzenia napojów czy przygotowania maseczki kosmetycznej.
Miód kremowy, określany także jako kremowany, można uzyskać za pomocą mechanicznego mieszania świeżo pozyskanej patoki (miodu płynnego) aż do momentu krystalizacji. Wykorzystanie tej prostej i bezpiecznej techniki sprawia, że nie krystalizuje się na twardo. Na uwagę zasługuje także fakt, iż mieszaniu poddawany jest wyłącznie naturalny miód, bez jakichkolwiek dodatków. Podczas wykonywania zabiegu kremowania niczego się do miodu nie dodaje ani nie zabiera, dzięki czemu zachowuje naturalne właściwości, uzyskując jednocześnie kremową konsystencję, która utrzymuje się co najmniej kilka miesięcy, a nawet rok.
Miód kremowany posiada takie same właściwości jak produkt wytworzony przez pszczoły. Konkretne działania zależą od tego, z jakim gatunkiem miodu mamy do czynienia. Warto dodać, że kremowaniu najczęściej jest poddawany miód rzepakowy – nota bene często niedoceniany przez konsumentów, który w procesie kremowania uzyskuje atrakcyjny wygląd, zachowując dotychczasowe właściwości.
Godne uwagi jest także to, że miód kremowy nie wymaga ponownego roztapiania, co często jest niezbędne w przypadku tradycyjnego krupca, a tym samym nie traci on cennych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Ponadto miód kremowany bardzo dobrze się rozsmarowuje i nie ścieka, dzięki czemu bez obawy można nałożyć grubszą warstwę na kromkę chleba, zwiększając automatycznie ilość miodu spożywaną przez dzieci. Miód kremowany to zdrowa i smaczna alternatywa popularnych kremów czekoladowych.
Miód kremowany to najczęściej miód rzepakowy lub wielokwiatowy.
Dzięki doskonałej konsystencji miód kremowany nie lepi się do rąk i nie pozostawia plam na odzieży lub obrusie.
Miód kremowy nie ulega rozwarstwieniom, a co za tym idzie, nie trzeba martwić się o niebezpieczne fermentowanie.
Optymalna temperatura, w której należy przechowywać miód kremowany, to 20-22°C.
Idealnie kremowym miodem z dodatkiem pierzgi można osłodzić ciepłe napoje lub posmarować śniadaniową kanapkę. To również świetny dodatek do wypieków, zwłaszcza ciast z sycącymi orzechami włoskimi, a także chrupiącymi migdałami. Podczas wyrabiania domowego pieczywa warto dosypać czarne ziarna sezamu. Oczyszczanie organizmu wspomoże lekkie siemię lniane.
Sky 2017-05-23 10:37
Smak tego miodu jest zupełnie odmienny od standardowo znanych. Skusiłam się na niego ze względu na innowacyjną konsystencję, ale szczerze mówiąc raczej nie kupię ponownie.
Aniela 2017-05-12 11:20
A mnie ten miód zwyczajnie nie urzekł, nie widzę sensu przepłacać.
Opinia użytkownika 2016-11-16 18:38
Nie ma jak to miód! Miód Kremowany Z Pierzgą to jeden z lepszych miodów na rynku. Wystarczy spróbować i będziesz mógł poczuć ten piękny smak!
beata 2016-04-16 16:02
ten miod polecila mi moja kolezanka z pracy. mowila, ze smakuje znacznie lepiej niz zwykly miod wielokwiatowy. ja niestety uwazam inaczej. roznica jest jedynie w cenie.
Benia 2015-08-29 17:37
Kiedyś bardzo to lubiłam, jednak ostatnio posmakował mi miód malinowy. Ten jakoś chyba mi się przejadł, ale ogólnie dobrze go oceniam.
Nika 2015-08-29 17:36
Ten miód jest jeden z lepszych, które próbowałam! Ogólnie pięknie smakuje i pozytywnie wpływa na organizm :)