Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Lody, desery, ciasteczka – smaczne i sycące, dzięki zawartości cynamonu stanowią ulubiony deser wielu z nas. Gorzki w smaku, ale niezwykle słodki i aromatyczny, bywa używany głównie do wypieków, choć wchodzi w skład innych korzennych przypraw, takich jak curry czy garam masala. Tę rozgrzewającą, nadającą potrawom słodyczy przyprawę pozyskuje się z suszonej kory cynamonowca, wysokiego drzewa pochodzącego we wschodniej i południowo-wchodniej Azji. Obecnie można się z nim spotkać w całej sferze subtropikalnej. Najcenniejszy cynamon zbierany jest z jednej z odmian rośliny – cynamonowca cejlońskiego.
Cynamon to przyprawa szczególna. Piekąca i gorzka w smaku zupełnie nie nadaje się do jedzenia bezpośrednio. Jednak szczypta przyprawy dodana do gorących napojów lub potraw dodaje posiłkom nieco słodki smak i nęcący, korzenny aromat. Swój smak zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, głównie olejku cynamonowego. Choć najczęściej kojarzy się wypiekami, zwłaszcza w okresie świąt bożonarodzeniowych, cynamon można stosować do przyprawiania dań mięsnych oraz warzywnych, a także słodkich śniadań lub obiadów na bazie ryżu, jabłek i ryb. Na uwagę zasługują również napoje z dodatkiem cynamonu – grzane alkohole, kawy, herbaty czy kakao zyskują właściwości rozgrzewających i pobudzających zarówno trawienie, jak i przepływ krwi. Na rynku można pozyskać cynamon w dwóch wersjach – lasek kory oraz proszku.
O walorach smakowych cynamonu przekonywać nie trzeba. Co jednak z wartościami odżywczymi kory cynamonowca? Przyprawa znana była niegdyś już ze swych właściwości wspomagających trawienie i łagodzących nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Ponadto cynamon pozwalał pozbyć się bólów menstruacyjnych oraz mięśniowych, a także pobudzał krążenie. Po cynamon sięga się zatem, gdy doskwierają zaparcia, bóle brzucha oraz uczucie pełności. Doskonale odświeża oddech, przejawia działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, hamuje rozwój chorobotwórczych bakterii, obniża poziom cukru we krwi.
Naukowcy docenili przyprawę ze względu na sporą ilość taniny, czyli związków organicznych odpowiedzialnych za ochronę przed nowotworami, a także odmładzającej komórki i usprawniającej pracę całego organizmu. Odkryto również, że cynamon wykazuje działanie antyseptyczne, czyli odkażające. Co ciekawe, przyprawa z kory cynamonowca doskonale radzi sobie z chorobami wywołanymi przez pleśnie oraz drożdżaki. Po cynamon powinny również sięgnąć osoby, które na co dzień zajmują się pracą umysłową, potrzebują skupienia oraz dobrej pamięci – związki zawarte w przyprawie wspomagają pracę mózgu, koncentrację oraz odporność na stres. Przyjemny korzenny zapach koi nerwy, odpręża i dodatkowo rozgrzewa organizm, pomaga zatem w zasypianiu.
Szczypta cynamonu dziennie wystarczy, by pobudzić metabolmizm. Równie zdrowe i smaczne są całe suszone pomidory, idealne do zup i sosów. Energii doda z kolei bogaty w białko proszek maca. Zamiast mąki pszennej polecamy spróbowanie specyficznej w smaku mąki z amarantusa. Zamiast cukru zalecamy natomiast stosowanie pudru ze stevii.
Mała 2017-11-21 22:31
Nie wyobrażam sobie ryżu z jabłkami bez dodatku cynamonu! Już jego szczypta wystarczy, aby całkowicie odmienić charakter tej potrawy.
Mała 2017-11-21 22:31
Nie wyobrażam sobie ryżu z jabłkami bez dodatku cynamonu! Już jego szczypta wystarczy, aby całkowicie odmienić charakter tej potrawy.
Bogna 2016-06-30 16:50
Od pół roku odżywiam się zdrowo. Dieta to droga do zgrabnej sylwetki. A przede wszystkim to mój główny cel. Dlatego też posiadam Cynamon Laski . Ten cenny produkt wsparciem w odchudzaniu.
Aneta 2016-03-30 08:44
Uwielbiam cynamon. Kupuję tylko laski są bardziej aromatyczne. Na cynamon mielony szkoda pieniędzy, nie ma prawie smaku ani zapachu.
Ulka 2016-03-14 21:19
polecam cynamon w laskach, bo jest bardziej aromatyczny niz ten dostepny w proszku.zapach cynamonu w laskach roznosi sie po calym domu.... minusem jest jedynie cena,ale warto!
Jarek 2016-02-27 20:25
Uwielbiam zapach cynamonu. Polecam stosować do wypieków cynomon w laskach a nie w postaci proszku.
Opinia użytkownika 2015-10-20 16:33
Cynamon jak najbardziej OK
Opinia użytkownika 2015-10-18 20:27
uwielbiam cynamon!
Jakub 2015-10-18 20:27
polecam cynamon ze strony [spam]