Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Maizena to skrobia kukurydziana, której właściwości i skład sprawiają, że jest warta zainteresowania. Na pierwszy plan wysuwa się to, że nie posiada ani smaku, ani zapachu, a w momencie, w którym dodamy do niej wody, jesteśmy w stanie utworzyć kleik. Warte podkreślenia jest i to, że nie zawiera glutenu, jest więc jednym z tych produktów, który powinien zainteresować zarówno osoby zmagające się z celiakią, jak i alergików. Chętnie stosują ją również entuzjaści diety Dukana, a choć sytuacja taka nie znajduje logicznego uzasadnienia – bardzo często myli się ją z mąką kukurydzianą.
Sama maizena powstaje z białych pręcików charakterystycznych dla kukurydzy. To właśnie dlatego tak charakterystyczna jest dla niej nie tylko bezwonność i bezzapachowość, ale i biały kolor. Należy przy tym do produktów dietetycznych, brak glutenu idzie bowiem w parze z niską zawartością białka. Jest produktem pochodzenia naturalnego odpowiednim tak dla wegetarian, jak i wegan, często stosuje się ją przy tym w diecie proteinowej znanej też jako białkowa. Do jej produkcji nie wykorzystuje się konserwantów, co zwiększa poziom jej bezpieczeństwa.
Najczęściej dodaje się ją do zup i sosów, może jednak pojawić się także w ciastach i różnego rodzaju kremach. Dodatek skrobi sprawia, że problemem przestaje być osiągnięcie przez nie idealnej konsystencji, choć więc przestają być gęste, nie ma mowy o ryzyku, że staną się matowe. Wykorzystuje się ją również do przygotowania foremek podczas pieczenia różnego rodzaju ciast oraz ciastek oraz jako zagęszczacz do potraw.
Skrobia kukurydziana służy zagęszczaniu potraw, stąd jest bardzo przydatna podczas codziennego przyrządzania dań. Ze zdrowych produktów polecamy również bezglutenową mąkę z amarantusa. Niedobór witamin uzupełni słodki sok z mango, a jako przekąska z pewnością sprawdzą się chrupiące włoskie orzechy. Z owoców polecamy natomiast sycące suszone daktyle.
Malina 2018-05-18 22:13
Skrobia Kukurydziana Maizena oddziaływuje śpiewająco :DD
Nina 2017-11-20 22:04
Mocna piątka dla tego produktu, cenię sobie wyłącznie dobrą jakość!
Opinia użytkownika 2017-08-26 14:14
jak to jest z tym odżywieniem? Naprawdę wasza lodówka jest wypełniona zdrowymi produktami? Nie wiem jak to wygląda i mam mętlik. To wewnętrzna potrzeba i wiara czy podążanie za modą?... Napiszcie jak to u was wygląda.
Madzia 2016-12-22 12:50
super, uwielbiam <3
Edyta 2016-03-12 15:24
polecam ta skrobie kukurydziana. w supermarkecie nie znajdziecie podobnej. uzywam jej od okolo roku. plus za konkurencyjna cene i wygodne opakowanie.
Tomasz 2015-08-18 08:42
Polecam ten produkt z 100%. Jego składniki i wartości są bardzo dobre, jednakże cena mnie troszkę demotywuje i to jest masakra ;/
Madzia24 2015-08-18 08:41
Ja stosuje bardzo często tą skrobie kukurydzianą i jestem zadowolona z jej działania. To nie jest to co zwykła mąka!
Amelka 2015-08-18 08:41
Jak dla mnie to totalnie odpada z mojego dziennika zdrowego odżywiania. Jakoś staram się odchodzić od takich rzeczy pomimo, że niby są zdrowe!