Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Jałowiec – niewielkie drzewo iglaste – uważa się za roślinę o słowiańskim rodowodzie. Rosła swobodnie w klimacie umiarkowanym Środkowej Europy oraz na jej wschodnich krańcach, a ich zastosowanie datuje się na czasy prehistoryczne. Obecnie szyszkojagody jałowca można spotkać w lasach Europy Środkowej oraz Północnej. Ta pradawna przyprawa gości w polskiej kuchni do dziś, nadając przygotowywanym posiłkom (zwłaszcza mięsnym) nieco ostry, słodko-gorzki smak i leśny aromat. Jałowiec najczęściej stosowany był do suszenia wędlin, przyprawiania bigosu oraz fasoli, idealnie nadawał się do dziczyzny. Na tym nie kończyło się jednak zadanie jałowca – owoce obecne były w ludowym ziołolecznictwie, powszechnie używano ich do radzenia sobie z dolegliwościami żołądkowymi oraz podczas przeziębienia. Szyszkojagody znane są również ze swego aromatu, stąd też owoce umieszczano często w zakamarkach domostw, by odświeżały powietrze.
Do przyprawiania potraw najlepiej sprawdza się mocno dojrzały jałowiec – ciemne, miękkie jagody, które można utrzeć i dodać do potrawy. Swój silny aromat jałowiec zawdzięcza zawartości olejków eterycznych. Walory zdrowotne szyszkojagód objawiają się jednak w niedojrzałych, zielonych jeszcze owocach. Z jałowcem można spotkać się w suplementach diety oraz lekach o działaniu moczopędnym. Zawarte w nim substancje wspomagają leczenie chorób układu moczowego, regulują pracę nerek i oczyszczają organizm z mocznika. Owoce nadają się do przeprowadzenia detoksykacji, ponieważ skutecznie usuwają toksyny. Zadowolone będą również osoby będące na diecie, ponieważ dzięki swym właściwościom moczopędnym jałowiec pomaga w pozbywaniu się wody organizmu. Oprócz tego, dzięki zawartości flawonoidów (w tym garbnika) jałowiec skutecznie obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
To jednak nie koniec zdrowotnych właściwości szyszkojagód. Z cennych właściwości powinni skorzystać seniorzy, którym doskwierają choroby reumatyczne. Udowodniono, że jałowiec wykazuje działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne, rozgrzewając mięśnie, łagodzi bóle stawów oraz kości, sprzyjając przy tym leczeniu stanów zapalnych. Suszony jałowiec będzie natomiast skutecznym środkiem na przeziębienie, ponieważ składniki zawarte w owocach obniżają temperaturę, dostarczają witaminy C oraz odkażają organizm. Wystarczy codziennie pić napar z owoców, by poczuć różnicę i zauważyć poprawę.
Należy jednak uważać, ponieważ nadmiar jagód w organizmie może przynieść ze sobą negatywne skutki. Jałowiec w nadmiernych ilościach podrażnia wrażliwą ścianę żołądka, a także szkodzi nerkom – przedawkowanie leków z wyciągiem z jałowca lub samych owoców może wywołać ból w okolicy nerek, a także nieprzyjemne dolegliwości podczas oddawania moczu. Uważać powinny również kobiety w ciąży oraz osoby mające problemy z sercem. Sytuacje tego typu bywają jednak rzadkie, dlatego jałowiec jako przyprawę i suplement diety można stosować bez obaw o swoje zdrowie i samopoczucie.
Owoce jałowca to nieodzowny składnik polskiej kuchni. Obok niego wśród przypraw powinien znaleźć się również czosnek niedźwiedzi. Do dań mięsnych idealnie pasuje lekkostrawna palona kasza gryczana. Polecamy również stosowanie tłoczonego na zimno oleju lnianego. Zdrowym dodatkiem do zup będzie natomiast smaczna fasola karłowa.
Halina 2017-05-10 10:46
Dla mnie jałowiec jest zbyt gorzki, ale wiem, że to może być bardzo subiektywna ocena, bo wielu osobom ten smak bardzo odpowiada.
Halina 2017-05-09 12:09
Do mięs jałowiec jest jak najbardziej pożądany.
Alina 2015-10-18 20:30
Jałolwiec to pozycja obowiązkowa na półce z przyprawami każdej szanującej się gospodyni.