Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Fasola karłowy Jaś to jedna z tych roślin strączkowych, która może być i jest uprawiania niemalże na całym świecie. Dlaczego właśnie ta odmiana fasoli jest tak popularna? Otóż jest ona niezwykle odporna na działanie zróżnicowanych warunków atmosferycznych, a do tego może być bardzo długo przechowywana. Oprócz tych typowo praktycznych zalet, fasola ta jest również bogata w ważne dla naszego organizmu substancje odżywcze, ale także zawiera fosfor, wapń i potas. To właśnie z tego powodu, jest ona niezwykle popularna wśród wegetarian, który zastępują nią mięso.
Spożywając fasolę karłowy Jaś możemy też pomóc naszemu organizmowi w usuwaniu zbyt dużej ilości, dzięki zawartemu w niej rozpuszczalnemu błonnikowi. Co więcej, fasola ta, a właściwie zawarte w niej substancje, hamują rozrost tkanek nowotworowych.
Fasola karłowy Jaś jest doskonałym substytutem mięsa w diecie wegetariańskiej, ze względu na ogromną ilość pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka, które jak zapewne większość z nas wie jest niezwykle ważnym budulcem naszego organizmu. Oprócz tego jest jednak również świetnym uzupełnieniem bardziej tradycyjnej diety, która nie wyklucza spożywania mięsa. Wśród cennych substancji odżywczych, z których składa się fasola karłowy Jaś, należy wymienić chociażby żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B, dzięki którym nasze włosy, skóra oraz paznokcie pozostają w doskonałej formie. Przyswajalna frakcja błonnika pokarmowego w fasoli karłowy Jaś pozwala też na usunięcie zbyt dużej ilości cholesterolu i niekorzystnych dla naszego organizmy frakcji LDL. Jedząc fasolę wpływamy również na poprawę naszej pamięci oraz koncentracji, a to dzięki zawartości lecytyny, która ma świetny wpływ na nasz mózg oraz tkankę nerwową. Wiele osób ucieszy również fakt, iż fasola pomaga poradzić sobie ze zbytnim zakwaszeniem organizmu co jest obecnie częstym problemem. Duże spożycie żywności przetworzonej lub tej pochodzenia zwierzęcego sprawia, że ilość kwasów w organizmie jest bardzo duża, ale właściwości alkalizujące fasoli pozwalają na ich zneutralizowanie.
Co możemy przygotować z fasoli karłowy Jaś? Przede wszystkim jest to częsty dodatek do wszelkiego typu zup czy gulaszów, ale jest także głównym składnikiem na przykład fasolki po bretońsku. Świetnie sprawdza się także w postaci past do kanapek czy jako podstawa do przygotowania kotletów wegetariańskich.
Podsumowując – jedzenie fasoli może bardzo korzystnie wpłynąć na nasz organizm. Ten niezwykle wartościowy pokarm, to nie jedynie propozycja dla wegetarian, ale także dla osób, których dieta jest bardziej tradycyjna. Ma mnóstwo ważnych dla nas substancji odżywczych, w tym zawiera oligosacharydy, które są najlepszą pożywką dla naszej jelitowej flory bakteryjnej. Wśród najważniejszych substancji, w które bogata jest fasola należy wymienić magnez, fosfor, cynk, wapń oraz szereg witamin: PP, B czy A. Warto także podkreślić, że oprócz pozytywnego oddziaływania na przykład na nasze płuca czy wątrobę, fasola pomaga nam też w zachowaniu pięknego wyglądu na dłużej.
Po fasolę karłowatą warto sięgać przy każdej okazji, traktując jako dodatek do zup lub dań obiadowych. Podobne właściwości, ale nieco odmienny smak posiada inny gatunek fasoli, a mianowicie smaczna fasola mung. Fasola idealnie pasuje do dań mięsnych, które warto uzupełnić o aromatyczną przyprawę myśliwską, a także słodkie suszone pomidory. Do zagęszczenia ciemnego sosu pieczeniowego przyda się natomiast skrobia kukurydziana.
Tomasz 2017-11-20 22:08
produkt wart polecenia :)
Olaf 2017-02-05 11:47
Fasola Karłowa Jaś to mój hit z dzieciństwa. Doskonale wprawia się w rytm jak się stosuje dłużej i później przywyknąć do niej to już nie jest problem ;)
Żaklina 2016-09-07 11:12
Ziarna stosuję jako dodatek do codziennych dań. Fajnie jest dodawać je np. do owsianki. O, jednym z fajniejszych produktów jest Fasola Karłowa Jaś . Poza tym ziarna to często także źródło błonnika i białka. Są odpowiednie dla wegan. Ja lubię podjadać między posiłkami.
Grazyna 2016-03-14 21:27
polecam tę fasolę! to fajny, zdrowy dodatek do obiadu. fasola doskonale smakuje. niestety jest ciezka do strawienia.... cena przystepna, opakowanie bardzo wydajne. W supermarketach dostepne sa fasole o zdecydownie gorszej jakosci.
Opinia użytkownika 2015-11-16 19:54
Ziarna mogą stanowić uzupełnienie do codziennej diety. Są one przede wszystkim bogate we wszystkie wartości odżywcze. Ja wybrałam Fasola Karłowa Jaś . Produkt wpadł w moje ręce całkiem niedawno i od wtedy już długi czas służy mi do codziennych dań.
Opinia użytkownika 2015-09-28 12:18
smak dzieciśntwa
Opinia użytkownika 2015-09-28 12:14
Hej Anka fajny przepis na pewno spróbuję. Mam tylko pytanie czy w twoim przepisie muszę moczyć fasolę karłową dzień wcześniej? Mam nadzieję, że to przeczytasz
Anka 2015-09-28 12:13
Wiem, że dużo osób ma problemy z gotowaniem fasoli, więc podam wam mój sprawdzony sposób na gotowanie fasolki piękny jaś. Po pierwszy do garnka należy wlać zimną wodę, do której wrzucamy łyżkę soli i łyżkę oleju. Następnie wrzucamy na palnik i gotujemy aż będzie wrzątek. W międzyczasie myjemy fasolę. Gdy już mamy wrzątek wrzucamy fasolkę do gotującej się wody i gotujemy przez dwadzieścia minut. Następnie dolewamy zimnej wody aby nie wylewać wrzątku. Wodę z garnka wylewamy i jeszcze raz robimy to samo (bez mycia). Fasolka jest smaczna, mięciutka i pasuje do wielu dań pozdrawiam. Anka
Aleksy 2015-09-09 14:09
Fasola Karłowa Jaś zupełnie na mnie nie działa:( Uważam, że jest do niczego.
Norbis 2015-08-18 10:49
Jak dla mnie to jest totalnie bez sensu. Nie podoba mi się to wcale i niestety nie polecam! To jest mega ohydne..
Nika 2015-08-18 10:48
Oj tak. Bardzo lubię Jasia i moja cała rodzina również. Dodaje bardzo dużo białka do naszej diety i nie trzeba wcale jeść tylko mięsa!