Kategorie produktów

Niepalona Kasza Gryczana

Niepalona Kasza Gryczana
Najtańsza oferta

3.73 Dobry

ilość opinii: 11

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Niepalona Kasza Gryczana

Kasza gryczana - pyszna i zdrowa

Wytwarzana z gryki zwyczajnej kasza gryczana to jedna z najsmaczniejszych i najpopularniejszych kasz. Jest niezwykle ceniona przez dietetyków oraz fanów niezwykłych smaków. Stosowana była od wieków do leczenia niektórych chorób i przetrwała w wielu znanych w całej Polsce potrawach. Artykuł przedstawia nie tylko zalety tego wspaniałego rodzaju kaszy, ale również kilka sposobów na jej interesujące podanie. 

Kilka sów o kaszy gryczanej

Jak już wspomniano we wstępie, kasza gryczana wytwarzana jest z gryki zwyczajnej, przy czym może występować w dwóch wersjach - palonej oraz niepalonej. O co dokładnie chodzi? 

Kasza gryczana palona oznacza, że ziarna gryki zostały poddane prażeniu. Specjaliści wskazują, że znacznie zdrowsza jest niepalona wersja kaszy, jednak to właśnie kasza gryczana palona posiada intensywniejszy smak i o wiele bardziej wyrazisty aromat, z którego jest znana. Właśnie z tego powodu to właśnie ten drugi rodzaj kaszy jest najczęściej wybierany przez smakoszy i używany jako dodatek do wielu dań. 

 Dlaczego jednak warto wybierać również tą niepaloną? Co takiego ma w sobie, że jest polecana przez naukowców? Otóż, choć posiada nieco więcej kalorii, kasza niepalona jest lepszym źródłem białka, węglowodanów, błonnika oraz ma nieznacznie tylko więcej tłuszczu. Posiada również większe właściwości przeciwutleniające. Jest zatem rzeczywiście o wiele zdrowsza. 

Wpływ kaszy gryczanej na zdrowie

Każda odchudzająca się i dbająca o swoje zdrowie osoba wie, że błonnik jest bardzo cennym składnikiem pokarmów. Zapełnia bowiem żołądek, pęcznieje w nim i nie tylko reguluje procesy trawienne, ale również zmniejsza uczucie głodu, dzięki czemu jemy mniej. Skoro kasza gryczana posiada błonnik, to warto ją jeść ze względów dietetycznych.

Jest także źródłem białka, bogatym w lizynę i tryptofan. Posiada mnóstwo witamin i soli mineralnych. Mogą ją jeść również osoby uczulone na gluten, ponieważ go nie zawiera, a dzięki swoim właściwościom sklejającym jest często dodawana do chlebów bezglutenowych.

Od wieków stosowana była jako lekarstwo na biegunki. Stosowano ją również jako pokarm rozgrzewający i wierzono, że potrafi złagodzić zbyt obfite miesiączki.

Jak przygotować kaszę gryczaną

Jak przygotować kaszę gryczaną? Specjaliści zalecają, aby nie kupować kaszy w torebkach, ponieważ wszystkie cenne składniki zostają z niej wypłukane w trakcie gotowania i lądują następnie w wodzie - którą przecież wylewamy do zlewu! 

Aby kasza zachowała cenne właściwości powinniśmy ją raczej wypłukać, zalać wodą, następnie gotować na małym ogniu przez około 10 lub 15 minut, a potem zestawić z ognia, przykryć i odłożyć na jakiś czas, by wchłonęła wodę. 

Zastosowanie kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest podstawowym składnikiem wielu znanych dań, na przykład gołąbków, pierogów, kotletów i pasztecików. Pierogi z kaszą to słynne danie w województwie pomorskim. Gołąbki izbickie (tak zwane "Golasy izbickie") popularne są zaś w województwie lubelskim. Kasza gryczana jest także ważnym składnikiem kuchni rosyjskiej. 

Najczęściej serwuje się ją z sosem i z mięsem. Można ją także zmielić i jako mąkę gryczaną stosować do przyrządzania naleśników lub blinów.

Kasza gryczana to zdrowy i pożywny produkt, który usprawni pracę układu pokarmowego. Opórcz kaszy gryczanej polecamy spróbowanie soczystego soku z pigwy. Równie korzystny dla zdrowia będzie olej z pestek dyni. Na przeziębienia polecamy słodki syrop z bzu czarnego, a jako przekąska sprawdzi się morwa biała bez pestek.

Przepisy z wykorzystaniem kaszy gryczanej

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Elza 2017-05-23 10:36

Do samej kaszy nie mam zastrzeżeń, zapakowana też jest zupełnie dobrze, ale ja akurat nie gustuję w kaszy gryczanej, więc moja rodzina będzie musiała się sama z nią rozprawić.

Marlena 2017-05-12 11:18

Kasza gryczna jest bardzo zdrowa i cieszę się, że wreszcie mogę ja kupować w większych, bardziej ekonomicznych opakowaniach. Wychodzi sporo taniej.

wiktoria 2016-04-17 21:09

fajny produkt w przystepnej cenie. często jem kaszę gryczaną, bo jest zdrowa i według mnie smakuje wyśmienicie.

gosia 2016-04-16 22:00

nie polecam niepalonej kaszy gryczanej. wole ta paloną... kupilam jedno opakowanie i wylądowało ono w koszu.

Aneta 2016-04-12 08:49

Nie smakuje mi. Zdecydowanie wybieram palona kasze. A różnice w składnikach odżywczych chyba nie są duże

Aneta 2016-03-29 09:59

Niepalona kasza gryczana jest podobno zdrowsza od tej palonej. Poza tym ma lepszy smak. W swojej kuchni używam palonej i niepalonej kaszy, choć zdecydowanie częściej tej niepalonej.

Basia 2016-03-14 21:30

uwielbiam niepalona kasze gryczana. to samo zdrowie na talerzu! z ciemnym sosem i miesem smakuje idealnie! Jakosc produktu wysoka, opakowanie wydajne....

Marlenka 2016-03-12 15:38

w swojej kuchni mam niepalona kasze gryczana i palona kasze gryczana. jestem zwolenniczka zdrowego odzywiania, dlatego polecam kasze wszystkim!!! Kasze to cud natury. pora odstawic ziemniaki na bok i zainwestowac w cos zdrowszego...

Ela2 2015-08-02 21:56

Nie wiem jak można jeść kaszę gryczaną paloną! Przecież jej zapach jest paskudny! Może i ta jest akurat nieco droższa ale spokojnie można znaleźć nieco tańszych producentów

Adam 2015-08-02 21:54

Mi to tam różnicy nie robi czy jem kasze paloną czy też niepaloną :) Obie są bardzo dobre, a te małe zmiany w substancjach odżywczych nie robią dla mnie jakiejkolwiek różnicy

Anka 2015-08-02 21:53

Dobrze że są takie produkty, niepalone jest dla mnie znacznie lepsza a rzadko kiedy widuje ją w sklepach

Podobne produkty

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.