Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Ten smaczny i wyjątkowo słodki owoc znany jest wytrawnym znawcom kuchni oraz smakoszom. Ale pochodzące z Indii mango to nie tylko soczysta przekąska. Całkiem niedawno naukowcy pochylili się nad egzotycznym owocem i poznali jego niecodzienne właściwości zdrowotne oraz wartości odżywcze. Nie dziwi zatem, że już od starożytności pełni w Indiach ważną rolę, nie tylko w kuchni, ale również kulturze oraz religii Hindusów. Mango, zielono-czerwony pestkowiec o żółtym miąższu to także doskonały lek dla diabetyków, osób z anemią oraz tych, którzy zmagają się z chorobami układu krążenia.
Mango uprawiane jest w Azji już od tysięcy lat. Owoce zbiera się z tak zwanego mangusodrzewa, które osiąga wysokość do 40 m i rośnie nawet 300 lat. Można je spotkać nie tylko w Indiach, ale również w Malezji, Chinach oraz na Filipinach. Jego owoce cenione są ze względów smakowych, choć nie tylko – odgrywają bardzo ważną rolę w hinduizmie. Drzewo jest symbolicznym odzwierciedleniem licznych bóstw, a poszczególnych części roślin używa się podczas ceremonii zaślubin.
Potocznie mango zwie się czasem „owocem młodości”, za sprawą swych właściwości odmładzających, między innymi zawartości przeciwutleniaczy. Nie bez przyczyny mango wchodzi w skład kremów oraz balsamów, mających na celu ujędrnienie i napięcie skóry. Na swe miano mango zasłużyło również dzięki sporej zawartości beta-karotenu. Bezpośrednie nałożenie na skórę chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, dlatego wyciągu z owocu używa się jako dodatkowego składnika balsamów do opalania.
Jak wynika z badań amerykańskich naukowców, jedzenie jednego mango dziennie przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi i uregulowania gospodarki insulinowej organizmu, chroniąc przez zgubnym skutkiem działania glukozy. Osoby chore na cukrzycę typu 2. mogą zatem bez obaw sięgnąć po owoce oraz uzyskane z nich soki. Podobnie bez obaw mango mogą zajadać się osoby, które dbają o profilaktykę serca lub chorują na dolegliwości wieńcowe. Udowodniono naukowo, że mango zawiera wysoki poziom lipidów, które odpowiadają za prawidłową pracę serca, a także skutecznie obniżają „zły” cholesterol. Natomiast zawarty w owocu potas sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego.
Z mango uzyskuje się wartościowe maseczki i pożywne soki, najczęściej jednak jaka się je na świeżo. Równie odżywczą przekąską są suszone jagody goji. Jako dodatek do śniadań z pewnością sprawdzi się łuskany sezam, natomiast z przypraw pożywne ziarno kozieradki. Pożytecznym dla zdrowia wyborem będzie też zdrowa mąka jaglana.
Aga 2017-11-21 22:15
Bardzo lubię ten sok:) stanowi dla mnie idealna bazę do porannego koktajlu energetycznego, w sam raz na rozbudzenie organizmu przed treningiem.
Opinia użytkownika 2016-09-07 20:41
Jakiś taki dziwny smak ale piłem pyszny w niebieskiej puszce z Filipin 100% mango nie pamietam nazwy
Aneta 2016-03-21 11:59
Przepyszny sok. Smak przypominający wakacje.
Opinia użytkownika 2015-10-20 15:55
mogłabym go pić bez końca
Iza 2015-10-20 15:55
Zamówiłam kilka soków m. in. z mango, marakui, porzeczki i jagód. Ten zdecydowanie smakuje najlepiej z nich wszystkich.
Iza 2015-10-20 15:54
Bardzo dobry sok, mógłby być trochę tańszy
Ola 2015-10-20 15:54
Uwielbiam manga. Są to najsłodsze i najcudowniejsze owoce na świecie. Niestety w Polandi nie można dostać prawdziwych soczystych mango jakie jadłam na wakacjach w Chinach i Indonezji. Te, które mam do kupienia w Lidlach i Biedronkach są niedojrzałe i nawet jak zaczeka się kilka dni to i tak nie są ani trochę tak słodkie jakie na miejscu w ciepłych krajach. Po prostu masakra. Sok kupiłam z ciekawości, bo myślałem, że czemu nie. Może smak będzie mi przypominał wakacje. Nie jest może tak dobrze jakby mogło być ale o lata świetlne jest lepiej od tego co możemy spotkać w hipermarketach