Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Niepozorny, dziko rosnący krzew czarnego bzu znany jest również jako bzowina lub hyćka. Zbieranie kiści owoców należało do przyjemnego obowiązku naszych przodków, który obdarzali krzew czcią wierząc, że jest siedliskiem złych mocy. Zresztą do dziś na wsi z czarnego bzu przyrządza się pyszne i zdrowe przetwory. Należy jednak pamiętać, że w pewnych sytuacjach owoce mogą być szkodliwe, znajomość przetwarzania ich na soki i dżemy jest więc bardzo ważna.
Jak większość tego typu owoców czarny bez bogaty jest w przeciwutleniacze, których bezcenne właściwości potwierdzają lekarze i naukowcy. Flawonoidy, takie jak rytozyd, kwercetyna czy kemferol, po dostaniu się do organizmu zajmują się ochroną naszych komórek przed komórkami nowotworowymi, a także wirusami (np. wirusem grypy). Najczęściej jednak przetwory z czarnego bzu stosuje się do leczenia przeziębienia, w tym łagodzenia objawów takich jak kaszel, ból gardła, nieżyt z nosa oraz stan podgorączkowych. Napar z owoców czarnego bzu działa napotnie, obniżając temperaturę ciała. Do tego należy wspomnieć o bogactwie mikroelementów – głównie witaminy C, A oraz witamin z grupy B, ale także beta-karotenu, jodu, rutyny i soli mineralnych.
Nie bez przyczyny w kulturze ludowej czarny bez uznawano za magiczny lek. Napary i soki z owoców doskonale sprawdzały się jako środek, który uspokajał i pozwalał szybko wrócić do formy w razie przeziębienia lub grypy. Ponadto sok z czarnego bzu łagodzi migrenowe bóle głowy o łagodnym i słabym nasileniu, wspomaga pracę jelit oraz ułatwia trawienie. Jego właściwości znają również kosmetolodzy – wyciąg z czarnych owoców stosuje się do przemywania cery z problemami skórnymi (takimi jak zapalenia czy wypryski). Przykładanie wacików nasączonych sokiem z czarnego bzu skutecznie likwiduje obrzęk oraz cienie pod oczami i pozwala przywrócić skórze pierwotny blask.
Należy jednak wiedzieć, że te bezcenne czarne kiście bywają niebezpieczne, stąd niedoświadczonym zbieraczom dzikich owoców zaleca się ostrożność. Trucizna znana jako cyjanowodór (a dokładniej jego pochodna – sambunigryna) znajduje się głównie w liściach oraz niedojrzałych owocach czarnego bzu. Ilość tej substancji jest jednak na tyle niewielka, że zupełnie znika po obróbce cieplnej owoców. Dlatego czarnego bzu nie należy spożywać na surowo, świetnie natomiast nadaje się do przyrządzania przetworów – konfitur, dżemów, powideł, a także soków, syropów i naparów herbacianych. W produktach kosmetycznych można zaś natrafić na olejki oraz kremy z dodatkiem czarnego bzu.
Syrop lub powidła z czarnego bzu idealnie pasują do pulchnych placuszków z ciasta naleśnikowego. Do śniadań warto dodawać cennego błonnika pokarmowego, który usprawni pracę żołądka. Zastąpienie białego cukru będzie łatwiejsze ze znacznie zdrowszym ksylitolitem, czyli cukrem brzozowym. Dania obiadowe polane czerwonym olejem rzepakowym zyskają nie tylko smak, ale także cenne składniki odżywcze.
Malina 2017-08-17 17:37
Nie znam osoby, która nie lubiłaby soków. Często jednak te sklepowe to sam cukier. Sok Z Bzu Czarnego to o wiele zdrowszy preparat, który posiada wiele zdrowotnych właściwości. Do smaku można się szybko przekonać. I co ważniejsze, jest on 100% naturalny.
Marta 2017-04-25 21:14
Przy dwójce małych dzieci nie mam czasu, żeby sama robić przetwory, dlatego jeśli chodzi o sok z czarnego bzu, to wybieram dla nas ten tutaj właśnie, bo jest fajny i sprawdzony.
Pola 2017-04-19 13:54
Przez jakiś czas nie mogłam nigdzie dostać tego konkretnego soku z czarnego bzu. Cieszę się, że wrócił, bo to jeden z najlepszych naturalnych specyfików na przeziębienie!
Ditta 2016-04-20 14:23
Jestem entuzjastką zdrowych soków. Niektóre napoje są dobrym dodatkiem w diecie. Już jakiś czas zakupuję Sok Z Bzu Czarnego . Mmmm, uwielbiam ten smak a dodatkowo wspieram swoje zdrowie.
Tomek 2016-04-15 20:21
pije sok z bzu czarnego, gdy bierze mnie przeziebienie. smak fajny. niestety trzeba uwazac, zeby sie nie pobrudzic tym sokiem.