Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Acerola jest mało znanym owocem, który ze względu na olbrzymią zawartość witaminy C powinna zostać przez nas doceniona. Roślina zwana malpigia granatolistna, krzew lub niewielkie drzewo, wydaje acerolę – okrągłe owoce przypominające nieco jabłka. Z owocami aceroli można spotkać się w Ameryce Środkowej, na wyspach karaibskich oraz w północnej części Ameryki Południowej. Są niezwykle soczyste, ale przy tym bardzo kwaśne i pełne pestek. Mimo to produkuje się z nich orzeźwiające napoje, soki oraz dżemy. Amatorzy kwaśnego smaku chętnie zajadają się acerolą na surowo. Acerola znana jest również pod nazwą „wiśnia z Barbados”, za sprawą intensywnej, czerwonej barwy dojrzałych owoców. Czemu zawdzięcza swoją popularność wśród lekarzy i dietetyków?
Mówiąc o aceroli, nie sposób pominąć fakt, iż owoce mają znacznie więcej witaminy C, niż znana z tego cytryna. Dla przykładu, w jednym średniej wielkości owocu aceroli znajduje się tyle witaminy C, co w kilogramie cytryn. A jak wiadomo, witamina ta odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Oprócz tego acerola bogata jest w witaminę A (czyli beta-karoten), odpowiedzialną za prawidłowy wzrok oraz budowę kości, witaminy B1 oraz B2, biorące udział w przemianie węglowodanów oraz witaminę PP, która uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek oraz reguluje poziom cholesterolu. Acerola to także bogate źródło fosforu, żelaza oraz wapnia.
Po acerolę sięga się najczęściej w chwilach szczególnego zapotrzebowania na witaminę C. Ale to nie wszystko, co oferują sobą owoce malpigii granatolistnej. Ludność Ameryki Środkowej i Południowej odnalazła dla aceroli nieco inne zapotrzebowanie – sok z owoców pozwalał skutecznie radzić sobie z dolegliwościami trawiennymi oraz bólem wątroby. Produkty uzyskane z aceroli wspomagają również leczenie przeziębienia i uodparnia na działanie chorobotwórczych bakterii. Po acerolę warto sięgnąć ze względu na obecność flawonoidów, chroniących organizm przed rozwojem komórek nowotworowych, a przy tym odmładzających organizm, wzmacniających serce i przyspieszających krążenie krwi.
Acerola C Brasilia to dostępny w postaci tabletek suplement, który może stanowić uzupełnienie i wzbogacenie codziennej diety w naturalną witaminę C.
By docenić zawartość witaminy C w owocach aceroli należy wiedzieć, czym grozi jej niedobór. To cenny składnik, który wpływa na pracę całego organizmu, ze szczególnym uwzględnieniem układu immunologicznego. Pozwala na skuteczne wchłanianie żelaza, uszczelnia naczynia krwionośne, a także uelastycznia skórę i przyspiesza gojenie ran. Niedobór kwasu askorbinowego może skutkować problemami z koncentracją, obniżeniem odporności i podatnością na zakażenia, pojawieniem się dolegliwości stawowych oraz bezsennością, a także wzrostem cholesterolu i zwiększoną podatnością na złamania oraz urazy. Obecność kwasu askorbinowego w aceroli pozwala na przyjmowanie porcji witaminy C potrzebnej dla prawidłowej pracy organizmu.
Acerola zadba o potrzebną porcję witaminy C. Wartościowe składniki odżywcze można znaleźć w kawie zielonej w tabletkach. W leczeniu przeziębienia pomoże gęsty syrop malinowy z kwiatem lipy. Zapotrzebowanie na produkty roślinne uzupełni mielone siemię lniane oraz niezwykle zdrowa i sycąca ciecierzyca.
Składniki produktu Acerola C Brasilia są następujące:
Składnik | Zawartość w 1 tabletce |
standaryzowany (25 % witaminy C) sok aceroli | 160 mg |
- w tym witamina C | 40 mg |
Pozostałe składniki suplementu to: celuloza mikrokrystaliczna (substancja wiążąca), stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca).
Zalecane spożycie produktu Acerola C Brasilia to 1-2 tabletki w ciągu dnia.
Przeciwwskazaniem do zastosowania produktu jest nadwrażliwość na jakikolwiek jego składnik.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci. Przechowywać w temperaturze pokojowej, chronić od wilgoci. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety.
DOMDROB
Mirosław 2020-04-30 17:22
niedawno słyszałem wit. C zupełnie nie działa na odporność. Umie zaledwie skrócić czas przeziębienia.
Natalia 2018-03-12 10:02
Bardzo często słyszymy o tym, że warto jeść owoce i warzywa bogate w witaminę C. Gdy mówimy o witaminie C, pierwsze, co przychodzi nam na myśl to odporność. I faktycznie takjest. Witamina C wspiera odporność, pomaga organizmowi wzmocnićmechanizmy obronne, a do tego chroni przed stresem oksydacyjnym. To naprawdę bardzo dobre rozwiązanie. stosuję Acerolę każdego dnia.
Estera 2017-11-23 14:54
Wspaniały, naturalny suplement. Właśnie czegoś takiego szukałam dla mojej rodziny!
Szymon 2016-02-27 20:20
Stosowałem Acerole C w okresie jesienno-zimowym w celu wzmocnienia odporności organizmu. Żadna infekcja mnie nie dopadła, polecam
Miro 2015-08-21 12:49
Wszystkie suplementy działają na nasz organizm czy dla witaminy C opłaca się stosować coś zewnętrznego, jak tak dużo jest jej w produktach?
Olga 2015-08-21 12:48
Od kilku lat Acerola C jest w mojej rodzinie i cieszymy się z działania tego preparatu. To działa i jesteśmy zadowoleni.
Vader 2015-08-21 12:48
Skutecznie dodaje bardzo dużo witaminy C do mojego organizmu i właśnie w ten sposób będziesz mógł szybko oraz trafnie poprawić swoją odporność.