Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Siemię lniane, a w rzeczywistości nasiona lnu zwyczajnego, to ciągle niedoceniany produkt żywnościowy. A przecież charakteryzuje się on nie tylko niezwykłą wartością odżywczą, ale i interesującymi właściwościami leczniczymi. Warto wspomnieć już choćby o tym, że osłania i regeneruje błonę przewodu pokarmowego, co sprawia, że już od wieków jest uznawane za skuteczny środek w jego stanach zapalnych. Jego zastosowanie doceniają jednak również osoby zmagające się z chorobą wrzodową i to zarówno żołądka, jak i dwunastnicy. Owszem, dziś dolegliwości te możemy leczyć z wykorzystaniem farmaceutyków, siemię lniane nadal jest jednak postrzegane jako ich cenne wsparcie.
Skład lnu zwyczajnego zwraca na siebie uwagę już choćby dlatego, że choć mamy do czynienia z produktem roślinnym, zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ich zawartość jest na tyle duża, że porównuje się ją z tą, z którą mamy do czynienia w odniesieniu do ryb. Jakby tego było mało, w lnie zwyczajnym znajdują się również wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witamina E, lecytyna, cynk, fitoestrogeny oraz flawonoidy.
Składniki wchodzące w skład siemienia lnianego sprawiają, że jest to składnik, który nie tylko odżywia, ale również posiada warte podkreślenia właściwości lecznicze. Tu warto wspomnieć choćby o tym, że obniża poziom cholesterolu we krwi, nie bez znaczenia jest jednak i to, że upośledza wchłanianie glukozy przez przewód pokarmowy. Warto zwrócić uwagę również na charakterystyczne dla siemienia lnianego właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwzapalne, już od jakiegoś czasy mówi się zaś o tym, że powinno być stosowane przez osoby, dla których ważna jest profilaktyka antynowotworowa. Jego skład zasługuje również na uwagę tych osób, które nie przepadają za rybami eliminując je ze swojej diety.
Lista przepisów wykorzystujących siemię lniane jest imponująca, warto przy tym pamiętać, że jego nasiona nadają się do pożycia nie tylko na surowo, ale również po poddaniu ich obróbce termicznej. Może być to zarówno jeden ze składników potrawy, jak i przekąska. Ciekawym pomysłem może okazać się zmielenie jednej lub dwóch łyżeczek siemienia lnianego i zalanie ich gorącą wodą, napar może bowiem osłonić błonę śluzową przewodu pokarmowego. Inny oryginalny przepis to ten, który pozwala przygotować „sezamki siemieniowe”. Tu podprażone na patelni siemię lniane należy uzupełnić niewielką ilością miodu. Potrawa jest smaczna i zdrowia.
Osoby, które sięgają po siemię lniane powinny liczyć się z tym, że jest ono dość kaloryczne, a jedna jego łyżeczka dostarcza organizmowi niemal pięćdziesiąt kalorii. Na uwagę zasługuje również dość krótki okres jego przydatności do spożycia, mamy bowiem do czynienia z produktem o wysokiej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie jest to poważny problem, nie powinno się jednak zapominać o sprawdzaniu terminu przydatności do spożycia tego przysmaku.
Jedzenie siemienia lnianego to świetny sposób na poprawę pracy układu pokarmowego. Trawieniu sprzyja również przyprawianie dań pachnącą czubcycą zieloną, a także aromatycznymi płatkami czosnku. Przekąski również łagodzą dolegliwości żołądkowe, w takim przypadku warto sięgnąć po suszone jagody goji. Smaczne i zdrowe są również wszelkiego rodzaju orzechy, głównie słodkie orzechy nerkowca.
Ildefons 2018-12-27 20:16
Z zakażeniem H. pylori i wrzodami zmagam się już zdecydowanie zbyt długo. Jakbym miał wybór wolałbym zadziałać coś wtedy niż leczyć to schorzenie! I prędzej sprawiłbym sobie Siemię Lniane Mielone ...
Nico 2018-03-06 11:45
Wspaniale, że istnieją takie sklepy ze zdrową żywnością, które w prosty i skuteczny sposób mogę efektownie sprzedawać takie cuda. Siemię Lniane Mielone to magiczna broń aby wzmocnić swoje ciało, jednakże trzeba to odpowiedzialnie stosować ;)
Marcin 2017-11-22 11:54
Siemię lniane, prawdziwy przyjaciel wrzodowców i sercowców :D
Janisław 2016-11-01 15:24
Moim zdaniem Siemię Lniane Mielone może się sprawdzić jako uzupełnienie diety a nie remedium na cholesterol. Za tą cenę warto spróbować.
Basia 2016-03-19 16:45
stosowalam siemie lniane, bo wyczytalam w internecie, ze pozytywnie wplywa na kondycje skory i wlosow. efekty sa naprawde ekstra! od teraz nie wyobrazam sobie zycia bez tego produktu!
Aga 2016-03-12 15:15
cenię siemię lniane za właściwości odżywcze. niestety mam problemy z żołądkiem, więc zdrowy jadłospis to u mnie podstawa. Siemie lniane może nie ma specjalnych walorów smakowych, ale warto kupić ze względu na właściwości odżywcze.
Opinia użytkownika 2015-10-08 13:29
Ja polecam siemię lniane, ale w wersji niemielonej, bo mielone siemię lniane traci bardzo szybko swoje właściwości. Polecam też szczególnie mocno olej z siemienia lnianego, ale koniecznie w wersji tłoczonej na zimno.
Batis 2015-08-19 10:45
W mojej ocenie to w żaden sposób na mnie nie wpłyneło i jakoś ogólnie myślę, że tylko zmarnowałem na to kase ..
Eneed 2015-08-19 10:44
O wiele lepsze jest mielone siemię niż ziarna. Można je sobie pomieszać z płatkami i już o wiele lepiej smakują. TO działa i skutecznie wpływa na mój organizm :)
Opinia użytkownika 2015-04-16 10:11
Ziarna stosuję jako dodatek do codziennych dań. Fajnie jest stosować je do śniadań. Dobrym produktem jest tutaj Siemię Lniane Mielone . Ziarna mogą być także cennym źródłem białka i błonnika. I dlatego często są stosowane przez wegan. Ja lubię chrupać między posiłkami.