Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Zarówno owoce maliny, jak i kwiat lipy stanowią nieodzowne składniki produktów skutecznych w leczeniu przeziębienia. Nie jest tajemnicą, że oba przejawiają działanie napotne, wykrztuśne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Doskonale rozgrzewają, dostarczają potrzebnej do wzmocnienia odporności witaminy C i smakują wyśmienicie. Pochodne produktów można znaleźć na półkach ze zdrową żywnością - soki i syropy z malin, herbaty z kwiatu lipy czy miód lipowy, jeden ze smaczniejszych i zdrowszych. By połączyć właściwości malin oraz lipy, wystarczy dolać syropu do herbaty i cieszyć się nie tylko smakiem, ale również dostarczanymi wraz z napojem witaminami.
O ile maliny można jeść bez ograniczeń i na świeżo, tak z kwiatem lipy sytuacja wygląda nieco inaczej. Kwitnące na przełomie maja i czerwca intensywnie pachnące kwiaty nadają się głównie do sporządzenia suszu, który następnie nalewa się w celu zaparzenia naparu. Dzięki zawartości olejków eterycznych cieszą zmysły przyjemnym aromatem. Z kwiatu lipy pozyskuje się również miód, jeden z popularniejszych w Polsce. Słodki i lejący, nadaje wypiekom i deserom ładny kolor oraz wyśmienity smak. Nieco rzadziej można natknąć się syrop z kwiatu lipy - gęsty i słodki będzie idealny jako dodatek do herbat, a pity jako syrop zadziała łagodząco na choroby górnych dróg oddechowych.
Kwiat lipy do celów leczniczych pozyskuje się z dwóch gatunków drzew - lipy drobnolistnej oraz lipy szerokolistnej. Zółty kwiatostan bogaty jest we flawonoidy, spośród których wyróżnia się przede wszystkim kemferol oraz kwercetynę, które wykazują działanie przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne. Kwiat lipy zawiera też sporą ilość taniny - związku organicznego odpowiedzialnego za likwidowanie stanów zapalnych w organizmie. Wyciąg z lipy stosuje się zatem w produkcji leków ziołowych, suplementów diety oraz zdrowych herbat na bazie ziół.
Przyrządzając herbatę z lipy lub malin nie sposób oprzeć się przyjemnemu aromatowi i jego kojącym właściwościom. Dzięki zawartości olejków eterycznych, kwiat lipy wykorzystywany bywa do produkcji kosmetyków oraz perfum. Maliny z kolei cieszą zmysły owocowym, słodkim zapachem, kojarzącym się z najcieplejszą porą roku. Zdrowotne właściwości lipy i maliny z pewnością docenią kobiety - oba produkty działają rozkurczająco na mięśnie gładkie, w tym mięśnie macicy. Picie herbaty z kwiatu lipy lub owoców maliny działa przeciwbólowo oraz odprężająco. Przy okazji można również pozbyć się łagodnych dolegliwości żołądkowych towarzyszących miesiączce, a także ukoić nerwy i zapobiec wahaniom nastroju.
Spośród leczniczych produktów na bazie malin i lipy wyróżnia się miody, soki oraz herbaty. W celu wzmocnienia odporności polecamy również jedzenie subtelnie słodkich orzechów nerkowca. Z przypraw warto spróbować świeżych ziół włoskich, a do dań dodać olej z pestek dyni. Energii doda natomiast napar z kory brazylijskiego drzewa catuaba.
Opinia użytkownika 2020-03-22 16:59
Od kiedy dbam o zdrowie wybieram tylko naturalne produkty spożywcze. Oceniam na 5 gwiazdeczek ...
Amelia 2017-04-24 10:41
Wolę dodać mojej rodzinie trochę takiego zdrowego syropu jak są przeziębieni niż bez sensu truć ich chemicznymi środkami.
Maja 2017-04-19 14:10
Przesłodzony:/
Aneta 2016-04-06 13:09
Dla mnie jest za słodki, ale bardzo smakuje moim dzieciom i mężowi. Używam go głównie do deserów. Osobiście wolę syrop klonowy jest o wiele smaczniejszy.
Aneta 2016-03-30 08:37
Bardzo dobry produkt. doskonały do deserów. Bardzo smakuje moim dzieciom. Polecam mamom chcącym przemycić w deserach trochę zdrowia.
Erwin 2016-02-27 20:30
Polecam ten produkt, dobrze smakuje dodany do deserow.Cenie go rowniez za wlasciwosci prozdrowotne.w czasie przeziebienia zastepuje nawet leki przeciwbolowe !
Opinia użytkownika 2015-10-26 10:48
Ekspresowa przesyłka. Zamówiłam w środę o 13, a w czwartek o 9 był już Pan kurier z syropem malinowym, kurkumą, nasionkami chia, czystkiem i z olejem kokosowym
Opinia użytkownika 2015-10-26 10:47
Jak dla mnie troszkę zbyt słodki i mdły, ale moim synom bardzo przypadł do gustu
Opinia użytkownika 2015-10-26 10:46
nie ma lipy
Osiek 2015-10-26 10:46
Polecam do kanapek, naleśników i pancacków jak w muminkach
Krzysiek 2015-10-20 15:59
Syrop bardzo dobry, ale cena mogłaby być niższa
Majka 2015-10-20 15:59
Macie może syrop klonowy, taki jak jadły muminki? Często też w filmach występuje. Nie mogę nigdzie dostać. Ten malinowy jest gites, ale smakuje tak jak wszystkie malinowe, a szukam jakichś nowych smaków.