Kategorie produktów

Estragon Mielony

Estragon Mielony
Najtańsza oferta

4.33 Dobry

ilość opinii: 6

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Estragon Mielony

Bylica draganek, czyli popularny estragon

Estragon to roślina stosowana w wielu europejskich kuchniach, ale to głównie we Francji zyskała sobie miano króla przypraw. Nazwa z języka francuskiego oznacza „małego smoka”, ze względu na specyficzną budowę korzeni, które przypominają mitycznego gada. Stąd też znany jest pod innymi nazwami, takimi jak bylica draganek lub bylica głupich. Na rosnący dziko estragon można natknąć się w wielu regionach Azji, ale rośnie powszechnie również w Ameryce Północnej oraz północno-wschodniej Europie.

Estragon w kuchni

Estragon najczęściej dodaje się do sosów, zup oraz świeżych sałatek, jest to również składnik musztardy i octów ziołowych. Doskonale komponuje się z jajkami, pomidorami, ogórkami oraz kapustą. Mięso i ryby z estragonem zyskują ziołowy, intensywny aromat. Co ciekawe, estragon można z powodzeniem stosować do potraw, w których nie ma soli, ponieważ podkreśla smak posiłków, zwłaszcza tych przyrządzanych na ciepło. Zwykle ma nieco gorzkawy smak, stąd zbyt duża ilość estragonu może sprawić, że danie stanie się nieco zbyt intensywne.

Estragon ułatwia trawienie

Przyprawę warto dodawać do posiłków, ze względu na jej działanie na układ pokarmowy. Estragon ułatwia trawienie i łagodzi nieprzyjemne skutki przejedzenia. Przy tym zwiększa wydzielanie soków trawiennych, wzmacnia apetyt i pobudza układ pokarmowy. Należy również podkreślić, że estragon (jak wiele ziół) bogaty jest w cenne dla zdrowia flawonoidy, chroniące komórki przed zmianami nowotworowymi. Do tego estragon wykazuje działanie przeciwzapalne i antyseptycznie, a dzięki zawartości olejków eterycznych wpływa na układ nerwowy, niwelując zmęczenie.

Przyprawia na wiele dolegliwości

Warto jeść smocze ziele w przypadku zakażenia nerek, ponieważ usprawnia ich pracę i działa lekko moczopędnie. Po estragon powinny sięgnąć też osoby, którym doskwiera niedobór witaminy A. Przyprawa bogata jest ponadto w jod, sole mineralne oraz keta-karoten. Wiele korzyści dla zdrowia przyniesie również seniorom – udowodniono, że związki zawarte w estragonie wspomagają leczenie reumatyzmu oraz łagodzą objawy, takie jak bóle i sztywnienie stawów. Równie skuteczny okaże się także w razie kolki, ponieważ rozkurcza mięśnie i minimalizuje kłucie w boku. Niegdyś zioła używano do zmagania się z bólem zębów, a to z powodu niewielkiego działania znieczulającego. Jeśli natomiast pojawiły się trudności z zasypianiem, napar z estragonu odpręży i pomoże szybciej zasnąć.

Estragon to idealna przyprawa do dań kuchni śródziemnomorskiej. Podczas wypieków przyda się mąka orkiszowa typ 2000, a z napojów owocowych polecamy sok z czarnego bzu. Podczas przeziębienia warto spróbować wzmacniającego syropu z pigwy, a z przekąsek – słodkiej suszonej żurawiny.

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Kama 2017-05-23 10:39

Baaaaardzo aromatyczna przyprawa! Nie wrócą już do takich przypraw z supermarketów, oj nie.

Szymon 2017-05-12 11:23

Bardzo wyrazisty w smaku estragon. Już nie wrócę do sklepowych, które są i droższe i niekoniecznie lepsze lub chociaż równie dobre.

Opinia użytkownika 2016-03-27 12:07

Estragon Mielony oddziaływuje wspaniale :)

Dominik 2015-08-30 22:01

Trochę drogi .. Są tańsze rozwiązanie ..

Olivier 2015-08-30 21:54

Fascynujący i mocny smak, generalnie produkt wart swojej uwagi. Jak najbardziej polecam :)

Renata 2015-08-30 21:53

Cena jak za sprawdzonego producenta jest ok, ja przynajmniej na nią nie narzekam. Co do jego składu to wszystko jest ok!

Ranking zamienników

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.