Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Ta indyjska, dziko rosnąca bylina skrywa w sobie niezwykle aromatyczny skarb, którego zastosowanie nie ogranicza się wyłącznie do przyprawiania ciepłych napojów. Rośliny można spotkać przede wszystkim na Półwyspie Indyjskim, ale także na terenie Chin, Indonezji oraz Ameryki Środkowej. Kardamon ceni się ze względu na niezwykłe walory zapachowe i smakowe. Świetnie nadaje się jako dodatek do herbat oraz kaw, ponieważ uwydatnia ich smak, a dodatkowo rozgrzewa i pobudza. Mimo to po kardamon sięga się rzadko, niesłusznie zresztą. Oprócz silnego, korzennego aromatu ziarna docenić należy ze względu na sporą dawkę wartości odżywczych.
Istnieje kilka odmian kardamonu używanego w formie przyprawy. Do najdroższych i zarazem najsmaczniejszych należy kardamon zielony, obok niego można również spotkać kardamon indyjski, nepalski oraz chiński. Wszystkich używa się do nadania potrawom intensywnego aromatu oraz smaku o ciepłych, korzennych nutach. Ciekawostką jest to, że w starożytności kardamonu używano do wzmacniania zapachu perfum. Obecnie z kardamonem można spotkać się w przemyśle alkoholowym – służy aromatyzowaniu wysokoprocentowych trunków, nadając im bursztynową barwę i korzenny zapach. Nierzadko mielony kardamon spotyka się w towarzystwie cynamonu, anyżu i goździków, czyli mieszankach stosowanych do trunków pitych na ciepło.
Ziarna kardamonu należą do raczej lekkich, niskokalorycznych przypraw, które uzupełniają niedobór błonnika, magnezu oraz wapnia. By cieszyć się wartościami odżywczymi kardamonu, warto przyprawiać nim codzienne posiłki oraz napoje, zwłaszcza zimą – przyprawa silnie rozgrzewa, przyspiesza krążenie, dodaje energii i poprawia nastrój. Pobudza również pracę żołądka, dlatego przyda się osobom, które cierpią na brak apetytu. Dodawanie kardamonu do dań mięsnych sprzyjać będzie zdrowemu trawieniu, ponieważ przyprawia bierze czynny udział w rozkładaniu białka. By docenić bogaty aromat kardamonu, nie należy ograniczać się wyłącznie do dań słodkich. Przyprawa idealnie pasuje również do mięs, sosów, ryżu lub warzyw.
Kardamon bogaty jest nie tylko w witaminy i minerały. Starożytni doceniali przyprawę ze względu na zawartość olejków eterycznych, które pozostawiają po sobie przyjemny aromat. Stąd też ziarna kardamonu najczęściej żuło się, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust i odświeżyć oddech. Dziś warto przyjrzeć się przyprawie również ze względu na działanie lecznicze. Jedzenie kardamonu przysłuży się w leczeniu problemów trawiennych oraz w przypadku wrzodów żołądka, łagodząc nieprzyjemne dolegliwości. Kardamon zawiera związki bakteriobójcze i przeciwzapalne, podczas przeziębienia lub grypy warto dodać jego ziarna do napojów i słodkich posiłków. To jednak nie wszystko. Kardamon przypadnie do gustu osobom, które dbają o linię oraz często oczyszczają organizm z toksyn – wykazuje on działanie przeczyszczające i moczopędne, co więcej pomaga w usuwaniu nadmiaru soli oraz obniża ciśnienie krwi.
Kardamon odmieni kuchnię i nada potrawom nowego smaku, który uzupełnią świeże laski cynamonu. Warta spróbowania jest z również zielona soczewica. Smacznym dodatkiem do śniadań będzie lekko słone masło orzechowe. Lekkości posiłkom nada z kolei olej z pestek moreli.
Opinia użytkownika 2020-06-25 17:24
Od kiedy choruję kupuję tylko nieprzetworzone produkty. 5 ***** :)
Madzia 2017-05-10 10:45
Dobry do wypieków i do popołudniowej kawki.
Natka 2017-05-09 12:08
Fajna spraw, tylko trzeba mieć porządny moździerz żeby dokładnie porozbijać ziarenka
Aśka 2015-10-18 20:36
Zamówiłam, ale w międzyczasie dowiedziałam się, że zaciążyłam i nie byłam pewna czy można jeść kardamon. Na szczęście jest w pełni bezpieczny i można. Rodzę za 6 miesięcy i narazie (odpukać w niemalowane drewno) wszystko jest w jak najlepszym porządku.
Teodora 2015-10-02 13:49
Od ponad roku stawiam na zdrowe odżywianie. Zbilansowana dieta to podstawa do zgrabnej sylwetki. A to moje postanowienie. W tym kierunku używam Kardamon Ziarno . Ten cenny produkt jest pomocą w odchudzaniu.
Justyna 2015-08-31 12:35
Przeczytałam kilka pozytywnych opinii na jego temat i się trochę zdziwiłam. W ogóle smak mi nie podszedł, było to coś okropnego :(
MałaMi 2015-08-31 12:33
Dodaję go od czasu do czasu do różnych past i super wychodzi! polecam spróbować
Karolina.P 2015-08-31 12:32
Znacznie bardziej wolę ziarno kardamonu niż już proszek, smak jest inny i głębszy. Polecam!