Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Karob zyskuje obecnie coraz większą popularność, choć jeszcze do niedawna mało kto o nim słyszał. Dostępny jest przede wszystkim pod postacią proszku wyglądającego jak dobrze nam znane kakao. Jest słodki, dlatego często dodawany jest do wszelkiego typu deserów, zwłaszcza tych czekoladowych, które dzięki niemu zyskują dość ciekawy smak.
Co ciekawe karob jest środkiem dietetycznym i posiada właściwości lecznicze. Ma w sobie nie tylko naturalny cukier, ale również wiele witamin i minerałów, takich jak chociażby wapń.
Karob występuje w naturze przede wszystkim krajach basenu śródziemnomorskiego i zalicza się go do roślin bobowatych. Nasiona jego strączków, z których otrzymywany jest wspomniany wcześniej proszek, porastają drzewo karobowe. Karob często występuje również pod nazwą „chlebek świętojański”.
Mączka chleba świętojańskiego, nie tylko pod względem wyglądu, ale również smaku przypomina kakao, dlatego często używa się jej jako zamiennik w przeróżnych deserach, ale też w napojach. Należy pamiętać przy tym, iż karob jest słodszy, zatem zwykle dodaje się go nieco mniej. Jego ogromną zaletą jest także fakt, iż nie zawiera dużych ilości tłuszczu oraz alergenów, przez co jest po prostu zdrowszy.
Oprócz walorów smakowych karob posiada również właściwości, które mogą wspomóc pracę naszego organizmu. Jest między innymi stosowany w przypadku wystąpienia problemów żołądkowych, takich jak biegunka czy też nadkwasota żołądka, ale może on nas również wspomóc w leczeniu osteoporozy, a to dzięki zawartości wapnia oraz fosforu. Oprócz tego, stosunkowo często wykorzystuje się go również przy dolegliwościach związanych z górnymi drogami oddechowymi, na przykładem kaszlem, ale także przy niedokrwistości.
Karob w swoim składzie zawiera kwas galusowy, który ma potwierdzone właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwbólowe. Osoby borykające się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu, powinny być zadowolone z faktu, iż karob może wspomagać jego obniżenie, co zostało już potwierdzone odpowiednimi badaniami. Warto także zaznaczyć, że mączka chleba świętojańskiego choć przypomina kakao nie zawiera alkaloidów, czyli takich substancji jak kofeina lub teobromina.
Karob to prawdziwe bogactwo wszelkiego typu witamin oraz składników mineralnych, które zbawiennie wpływają na nasze ciało. A z czego właściwie składa się taka mączka chleba świętojańskiego? Przede wszystkim są to węglowodany, których jest aż 70%, ale oprócz tego znajdziemy w niej również 15% wody, białko w ilości około 6% oraz tłuszcze, których jest jakieś 4%.
Karob zawiera duże ilości witamin z grupy B, ale też witaminy D, A i E, oraz takie pierwiastki jak fosfor, wapń, magnez i żelazo. Mączka chleba świętojańskiego ma dobry wpływ na nasz układ pokarmowy, a to z uwagi na zawartość garbników, pektyn i śluzów. Warto także zwrócić uwagę na znajdujące się w nim kwasy organiczne, a dokładnie kwas masłowy oraz izomasłowy.
Oczywiste jest kulinarne zastosowanie karobu, który dzięki swojej słodyczy i mniejszej kaloryczności może doskonale zastępować kakao. Co ciekawe, dla osób mieszkających w regionie basenu śródziemnomorskiego to właśnie mączka chleba świętojańskiego jest najważniejszym źródłem cukru.
Karob jest też naturalnym zagęstnikiem, a pozyskiwany z owoców drzewa karbowego sok jest znanym dodatkiem używanym w produkcji napojów alkoholowych oraz jako konserwant w konserwach owocowych.
Karob to jednak nie tylko składnik spożywczy, ale również medyczny, z pomocą którego może radzić sobie z wieloma dolegliwościami. Przydaje się między innymi przy kaszlu, wszelkiego typu bólach czy stanach zapalnych, a także niedokrwistości. Nie bez przyczyny karob znajdziemy również w składzie niektórych kosmetyków, ponieważ zawiera on prekursor składników, które mają działanie upiększające.
Jak zatem widać karob jest niezwykle cennym produktem, który może pozytywnie wpływać na funkcjonowanie całego naszego ciała, a przy tym jest po prostu smaczny. Warto zatem sięgnąć po karob i na własnej skórze sprawdzić jego możliwości.
Z karobu uzyskuje się bardzo słodki syrop, czyli melasę, który nadaje się do naleśników lub innych tego typu potraw. Ale to także świetny zamiennik dla popularnego kakao - proszek z karobu jest równie słodki, ale znacznie zdrowszy. By odpowiednio zbilansować codzienną dietę, warto dodać do jadłospisu sycące masło orzechowe z sezamem, a także łuskane ziarna słonecznika. Smaczną przekąską są również słodkie rodzynki.
Wiki 2018-06-23 13:28
Ogólnie za pomocą tego świetnego produktu - Karob Melasa Z Chlebka Świętojańskiego można efektownie wzbogacić swój organizm o różne makro i mikro składniki, które są odpowiedzialne za prawidłowego funkcjonowanie organizmu. Polecam!
Marta 2017-11-21 22:22
Daję 4 gwiazdki, bo wiem, że karob jest milion razy zdrowszy od kakao, zwłaszcza dla maluchów. Moje dzieciaczki nie polubiły jednak karobu, nawet w wypiekach czy naleśnikach, więc ta innowacja nie jest dla nas:(
danusia 2016-04-16 15:55
ten produkt zawsze dodaje do deserow. dzieki niemu wszystko smakuje znacznie lepiej! dobra cena, szybka wysylka. zakup udany
Arek5 2015-08-20 11:27
Pomyłka miałem dać 3!
Arek5 2015-08-20 11:27
Ja osobiście nie przepadam za tym. Na bardzo niezwykle słaby karmelowy smak i nie wiem dlaczego wielu ludziom to smakuj ...