Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Pochodzący z terenów śródziemnomorskich chleb świętojański to inaczej szarańczyn strąkowy lub karob – niewielkie drzewo, z którego pozyskuje się ciemnobrązowe strąki pełne nasion przypominających kakao. Nie bez przyczyny karob porównywany jest z ziarnami kakaowca – oba są słodkie i nadają się do przyrządzania potraw o podobnym smaku oraz aromacie. Należy jednak zaznaczyć wyższość strąków chleba świętojańskiego nad popularnym kakao. Nie dość, że proszek uzyskany z niego jest równie smaczny, to na dodatek znacznie zdrowszy. Niegdyś korab był często używany w Basenie Morza Śródziemnego do słodzenia potraw. Z czasem wyparty został przez trzcinę cukrową i buraki cukrowe. Obecnie wraca jednak do łask i chętnie stosowany jest jako zdrowszy zamiennik kakao.
Karob doceniany jest przede wszystkim przed specjalistów żywienia. Dla osób, które nie potrafią odmówić sobie czekolady, to idealny zamiennik słodyczy. Proszek chleba świętojańskiego jest znacznie mniej kaloryczny niż kakao, posiada również mniej tłuszczu – dzięki czemu bez obaw mogą go jeść osoby dbające o linię. Ponadto po produkt ten powinni sięgnąć rodzice, którzy pragną ograniczyć dzieciom spożywanie słodyczy. Karob bogaty jest w łatwo przyswajalny wapń oraz magnez, a także żelazo, witaminę A oraz B. Znajdą się w nim również błonnik oraz znaczne ilości białka. Karob z dodatkiem mleka lub wody będzie zatem znacznie zdrowszy (i smaczniejszy) niż popularne kakao. Można go również użyć zamiast syropu klonowego lub melasy – czyli wszystkich tych produktów, które są słodkie.
Warto zwrócić uwagę na proszek chleba świętojańskiego również ze względu na brak kofeiny oraz teobrominy – związków, które mogą szkodzić dzieciom oraz kobietom w ciąży. Brak kofeiny sprawia, że karob nie uzależnia i nie osłabia organizmu. A jak wiadomo, kofeina spożywana w nadmiarze zamiast pobudzać, skutkuje spadkiem koncentracji, nadmiernym zmęczeniem oraz podniesieniem ciśnienia. Jest to również dobra wiadomość dla diabetyków – kofeina znana jest ze swoich właściwości zwiększających insulinooporność, dlatego karob zamiast kakao będzie znacznie zdrowszym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą. Co ciekawe, proszek chleba świętojańskiego nie zawiera alergenów, stąd także alergicy mogą zastosować w kuchni karob, bez obaw o swoje zdrowie.
Właściwości zdrowotne chleba świętojańskiego znane były już w starożytności. Najczęściej stosowano go do leczenia dolegliwości żołądkowych oraz radzenia sobie z biegunką. Jedzenie słodkich strąków służyło również trawieniu, łagodziło bóle brzucha i ułatwiało wypróżnianie. Po karob sięgano w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Z racji swych właściwości wykrztuśnych zalecano jedzenie nasion w przypadku kaszlu, duszności oraz bólu w klatce piersiowej. Z czasem karob zaczęto doceniać ze względu na zawartość przeciwutleniaczy, skutecznie walczących z wolnymi rodnikami i chroniących komórki przed zmianami nowotworowymi.
Karob jest świetnym zamiennikiem dla kakao, ale sprawdzi się też jako dodatek do wypieków, deserów i śniadań. Ze zdrowych produktów polecamy spróbowanie lekkostrawnych ziaren amarantusa. Wielbiciele słodyczy z pewnością docenią smaczny miód malinowy, do którego warto dodać niezwykle aromatyczną pierzgę pszczelą. By dostarczyć sobie witaminy C dobrze sięgnąć po pyszny sok z aronii.
Lenka 2017-05-10 10:44
Prawdziwa bomba witaminowa i energetyczna! I to bez kofeiny. Karob i ja zdecydowanie zaprzyjaźnimy się na dłużej.
Ewa 2017-05-09 12:07
Hmm pod względem zdrowotnym karob to same pozytywy, natomiast wiem, że smak nie każdemu podejdzie. Na szczęście można się do niego przyzwyczaić. Ja przemycam jako zamiennik części kakao w wypiekach i mąż nie wyczuwa.
Aneta 2016-04-12 09:06
Bardzo lubię kakao ale chciałam spróbować też czegoś innego. I muszę powiedzieć że karob jest genialny. Smakuje świetnie. Dodaję go głównie do płatków i szejków. W swojej kuchni używam i kakao i karobu oba mi smakują a najważniejsze że moja dieta jest zróżnicowana.
Ewa 2016-03-19 15:58
kupiłam karob w proszku, bo nie jestem przekonana do klasycznego kakao. niestety,produkt ten nie zaspokoil moje kubki smakowe. jakosc imponujaca, ale smak odrzucajacy. oceniam produkt na trzy gwiazdki
Majka 2015-10-18 20:26
super jakość, super cena
Artur 2015-10-18 20:25
Zamówiłem karob wczoraj więc jesteście mega ekspresowi. jakośc bardzo dobra i rozsądna cena. Nawet z przesyłką wyszło taniej niż u mnie w sklepie.
Opinia użytkownika 2015-10-18 20:24
karob to zdecydowanie najlepsza rzecz jaka mnie spotkała na diecie wegańskiej,a przynajmniej najsmaczniejsza. Nie dość, że karob jest bardzo zdrowy to jeszcze bardzo smaczny. Dodaje go regularnie do swoich szejków bananowych każdego ranka i chyba nigdy mi sie nie nudzi. Pasuje również do owsianki, naleśników, placków i wielu innych dań. Nawet do sałatek owocowych. Na pewno polecam fanom czekoladowego smaku.
Wera 2015-08-31 12:30
Tylko raz go użyłam i smak był okropny :( Nic ciekawego
Joasia 2015-08-31 12:30
Egzotyczny i mało znany smak. Trochę przypomina kakao ale to co innego. Generalnie to mogę polecić, bo drogi nie jest!
Natalia 2015-08-31 12:29
Czasem stosuję do makaronu i powstaje całkiem fajny smak, coś jakby połączenie kakao i makaranu. Ja bardzo lubię :)