Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Ostropest plamisty – niezwykła roślina o niezwykłych właściwościach
Czy ktoś słyszał już o ostropeście plamistym? Większości ludzi nic ta nazwa nie mówi. A jest to naprawdę duży błąd – roślina ta jest bowiem bogata w składniki o dużym znaczeniu zdrowotnym dla naszego organizmu. Warto zatem trochę bardziej się nią zainteresować – i więcej się o niej dowiedzieć!
Ostropest przypomina nieco aster – nic dziwnego, bowiem roślina ta należy do gatunku astrowatych. Jej łacińska nazwa to Silybum marianum. Uprawiana jest na południu Europy, w Afryce Północnej oraz w niektórych regionach Azji – stamtąd bowiem pochodzi. Ostropest plamisty można jednak znaleźć w zasadzie wszędzie, ponieważ świetnie przyjął się w innych miejscach na świecie – to dobrze, bowiem jest bardzo zdrowy!
W Polsce ostropest to roślina uprawna, ale można gdzieniegdzie odnaleźć ją rosnącą w stanie dzikim. Najczęściej w takiej formie odnajdziemy ją w ogrodach, nieużytkach, ugorach oraz w zbiorowiskach ruderalnych i synantropijnych choć może zostać pomylona z ostem, bowiem nieco go przypomina. Dlaczego powinno się ją uprawiać? Wystarczy zapoznać się z jej licznymi właściwościami zdrowotnymi, by odpowiedzieć sobie z łatwością na to pytanie.
Choć obecnie jest nieco mniej znany, ostropest plamisty był stosowany od wieków do leczenia niektórych chorób i schorzeń. Stosowano go już w starożytności, choć prawdziwie doceniono jego zalety w średniowieczu – to właśnie wtedy roślina ta została okrzyknięta jedną z najważniejszych (jeśli nie najważniejszą) roślin leczniczych.
Mimo tego, że odeszliśmy nieco od natury i nie znamy się na niej aż tak dobrze, jak wcześniej – chodzi oczywiście o przeciętnego człowieka, a nie naukowców – ostropest plamisty nadal jest popularnie stosowany w ziołolecznictwie. Produkowane z niego herbatki, czy tabletki, powinny być spożywane przez wszystkich dbających o swoje zdrowie, choć istnieją pewne przeciwwskazania – nie mogą ich stosować kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, jak również te osoby, które zmagają się z niedrożnością dróg żółciowych.
Wśród licznych zalet ostropestu plamistego można wymienić w szczególności:
- jego działanie odtruwające, dzięki któremu można pozbyć się z organizmu między innymi pestycydów, dwusiarczku węgla, a nawet ustrzec się przed zatruciem alkoholowym
- ostropest plamisty jest na tyle silny, że może ochronić wątrobę przed zatruciem muchomorem sromotnikowym! Wystarczy spożyć go do 48 godzin od przyjęcia trującego grzyba, by objawy ustąpiły. W tym przypadku jednak lepiej zapobiegać, niż wypróbowywać jego skuteczność – uwierzcie na słowo!
- poprawia trawienie i zwiększa wydzielanie soków trawiennych
- usprawnia krążenie i wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- wykazuje działanie przeciwkrwotoczne oraz przeciwzakrzepowe
- pozytywnie wpływa na wątrobę, zapobiega jej stłuszczeniu oraz marskości
- pomaga uchronić się przed zaburzeniami pracy woreczka żółciowego
Ostropest można spożywać w formie proszku – jako dodatek do różnych dań. Kiedyś dodawano go do sałatek – jak na przykład szpinak – jednak obecnie właśnie sproszkowana roślina jest najpopularniejsza.
Nie wszyscy wiedzą, że pozytywnie działa także na naszą skórę – którą regeneruje i nawilża. Jest zatem częstym składnikiem różnego rodzaju kremów i olejków.
Jedzenie ostropestu sprzyja trawieniu i pracy żołądka. Podobne właściwości wykazuje lekki błonnik oczyszczający. Do codziennych dań warto również dodawać zdrowe siemię lniane. Leniwy metabolizm przyspieszy z pewnością sycący olej lniany. By poprawić swą odporność, warto z kolei spróbować miodu wielokwiatowego z malinami.
Opinia użytkownika 2020-03-11 15:49
Od czasu gdy choruję kupuję tylko naturalne produkty spożywcze. Oceniam na 5 gwiazdeczek :)
Lilla 2017-07-08 19:47
Jak to jest z tą zdrową modą? Macie tylko zdrowe produkty w domu? Nie wiem jak to wygląda i mam mętlik. Bardziej moda, wymysły czy zdrowy rozsądek.. Dajcie znać jak wy to postrzegacie.
Ula 2017-04-24 10:57
Byłam sceptycznie nastawiona do mielonego ostropestu, gdyż taka forma przyjmowania czegoś, co ma leczyć trochę mnie odstrasza. No ale dużo lepiej się czuję więc warto!
Krzysztof 2017-04-19 14:40
Ostropest pomaga zregenerować wątrobę. Potwierdzam z autopsji.
Jarmiła 2016-06-13 12:51
Ziarna stosuję jako dodatek do codziennych dań. Można je dodać np. do owsianki. O, jednym z fajniejszych produktów jest Mielony Ostropest . Ziarna to także cenne źródło białka i błonnika. I dlatego często są stosowane przez wegan. Ja lubię podjadać między posiłkami.
Renata 2016-03-19 16:02
kupiłam mielony ostopest zachęcona pozytywnymi opiniami na jego temat. być może jest to zdrowy produkt, ale smakuje okropnie! całe opakowanie wyrzucilam do kosza, bo na pewno nie zjem tego nigdy wiecej.
Ilza 2015-10-27 12:34
Ziarna to świetne uzupełnienie codziennej diety. Stanowią bogate źródło wszystkich wartości odżywczych. Ja mam Mielony Ostropest . Produkt został przeze mnie zakupiony jakiś czas temu i od wtedy już długo służy mi w kuchni.
Paweł R. 2015-08-19 10:35
Ostatnio miałem do podjęcia wybór albo chemia albo naturalna żywność! Oczywiście wybrałem naturę i to był dla mnie największy sukces :) Daje 5/5!
Anika 2015-08-19 10:35
Ogólnie nie widzę jakiegoś mega pozytywnego działania tego środka. Warto jest go stosować? Tylko po co? Szkoda kasy na to!
Edek 2015-08-19 10:33
O wiele lepiej pochodzi mi mielony Ostropest niż ziarna, ponieważ ten pozwala mi w szybki sposób go przyjąć i jest lepszy. Regeneruje oraz oczyszcza bardzo szybko moją wątrobę i mogę cieszyć się z życia :)