Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Roślina ta pochodzi z peruwiańskich okolic Andów i jest pożywnym jedzeniem. W Andach rośnie ona już praktycznie od wielu tysięcy lat. Maca rozwija się w surowym, zimnym klimacie, dzięki czemu ma wspaniałe i niepowtarzalne właściwości. Umie ona pokrzepić słaby, wycieńczony organizm, dodać wiele energii i siły. Świetnie wręcz oddziałuje też na libido.
Inkowie rozpoczęli uprawę maca już na początku swojego istnienia, ponad dwa tysiące lat temu. Współcześnie maca jest wyjątkowo cenionym i wręcz podstawowym oraz niezbędnym pożywieniem dla mieszkańców Andów. Dawniej wykorzystywana była ona także jako główny środek płatniczy zastępując obecne pieniądze.
Korzeń maca podlega szczegółowej obróbce. Pierwszym etapem jest dokładne wysuszenie korzenia, a następnie jego sproszkowanie. Dopiero po takim przygotowaniu maca nadaje się do spożycia.
Wiele mówi się o adaptogennych właściwościach maca, które polegają na umiejętności tej rośliny dopasowania się do organizmu, w którym się znajdzie. Tym sposobem może go uodpornić na wiele różnych schorzeń, a także na stres.
Według legendy wojownicy Inków zjadali określone ilości macy przed każdą kolejną walką. Celem tego było dodanie sobie sił w starciu z wrogiem.
Wielu naukowców przeprowadziło badania i wykazały one wiele pozytywnego wpływu tej rośliny na umysł człowieka. Zażycie maca poprawia intelekt, zapamiętywanie, przyswajanie wielu informacji. Poza tym ma też duży wpływ na poprawę nastroju, czyli działa antydepresyjnie, a do tego poprawia również funkcjonowanie komórek nerwowych i neuroprzekaźników. Odkryto również, że maca zapobiega pojawianiu się ubytków w tkance chrzęstnej i kostnej, co skutecznie zapobiega rozwinięciu się osteoporozy i zapalenia stawów.
Maca stymuluje również gospodarkę hormonalną, przez co uśmierza skutki uboczne menopauzy u kobiet czy pomaga w leczeniu niepłodności u mężczyzn.
Jej bogactwo pozwala wykorzystywać macę jako odżywkę dla sportowców. Dzięki niej bowiem mięśnie są bardziej wytrzymałe, a w szczególności maca jest bardzo dobra w stanach chorobowych.
Zażywając macę dodatkowo można poprawić wzrost masy ciała, czy wykorzystać ją przy braku dożywienia, a nawet chorobie jaką jest anemia.
W maca jest wiele komponentów pełnowartościowych i pożywnych, jak podstawowe witaminy A, B1, C, B2, E, B6, a także liczne kwasy tłuszczowe, jak kwas palmitynowy, linolowy czy oleinowy. W jej składzie znajdują się także takie minerały, jak żelazo, potas, cynk, wapń, sód, mangan. Zawiera w sobie także wiele aminokwasów, których jest około dwadzieścia. Maca ma w sobie prawie czterokrotnie więcej błonnika i pięciokrotnie więcej białka, niżeli zwyczajny kartofel, tak powszechnie zjadany.
W przypadku zażywania maca nie powinno się jej zażywać więcej niż jedną do dwóch płaskich łyżek przygotowanego w postaci proszku korzenia na dobę. Podczas kuracji należy także wykonywać przerwy trwające jeden tydzień w skali miesiąca, jeśli zamierza się stosować macę już stale. Podkreślić jednak należy, że maca nie jest trująca i nie wykryto żadnych skutków ubocznych jej stosowania.
Jedzenie proszku macy usprawnia pracę organizmu, dlatego warto czasem zastosować kurację z jej dodatkiem. Podczas codziennego gotowania przyda się lekka mąka jaglana, warto spróbować również smacznego ziarna amarantusa. Zamiast kawy energii doda skoncentrowany shot z buraka, pełen wartościowych składników odżywczych. Zwolennicy owoców mogą z kolei sięgnąć po sok z egzotycznego noni.
Marzena 2020-04-26 13:20
Odkąd choruję kupuję tylko zdrowe jedzenie. 5 gwiazdek ...
E. 2017-05-27 21:54
brak zastrzeżeń!
Lena 2017-05-15 13:40
Podbijam opinię Adama!
Paweł8 2017-02-17 12:02
Oj nie wiem jak kiedyś mogłam o tym nie wiedzieć. Proszek Maca działa tylko należy uważać na podróbki, które występują bardzo często!
adam 2016-04-16 16:01
polecam proszek maca. cena bardzo niska, produkt w oryginalnym opakowaniu. szybka wysylka. wszystko na plus!
Hania 2016-03-14 21:05
wyczytałam w internecie, ze proszek maca wpływa na libido... ochota na seks minela, gdy zaczelam stosować antykoncepcję hormonalną... Chcialam jakos wspomoc organizm w naturalny sposob,dlatego zakupilam ten produkt... niestety nie zauwazam absolutnie zadnych efektow
Onix6 2015-08-20 11:01
Polecam dla każdego, bo to jest jeden z lepszych naturalnych energetyków, bez tego nie ma tak na prawdę nic! Warto spróbować, bo to nowość ale jaka super :)
Nanir4 2015-08-20 11:00
Skuteczny środek, który na prawdę nas wzmacnia, dodaje energii oraz poprawia pamięć. To jest na prawdę dobry i skuteczny środek i tylko warto go wypróbować: )