Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Buraki znane są większości wyłącznie jako dodatek do obiadu. Cenne wartości odżywcze buraków wciąż pozostają niedocenione. Dlatego następnym razem wybierając się na zakupy, warto pochylić się nad tymi czerwonymi bulwami, które kryją w sobie wiele dobra w postaci witamin, minerałów i związków roślinnych. Zdaniem lekarzy, codzienne picie soku z buraków skutecznie obniża ciśnienie krwi. Składniki zawarte w warzywach biorą udział w procesie powstawania czerwonych krwinek, a także sprzyjają trawieniu oraz wspomagają zbyt leniwy metabolizm. To jednak nie wszystko – rola buraków w naszej diecie jest niezwykle ważna.
Burak czerwony, a właściwie burak ćwikłowy, uprawiany jest od dawna. Wcześniej służył jako pokarm dla trzody chlewnej, z czasem buraki znalazły swe miejsce w kuchni, jako dodatek do mięs i ziemniaków. Ale jedzenie buraków wyłącznie w formie surówki to wielki grzech i szkoda dla naszego zdrowia oraz samopoczucia. Za najwartościowszy uważa się świeży sok z buraków. Ze względu na zawartość cennych składników mineralnych lepiej zrezygnować z gotowania warzyw w wodzie – po obróbce termicznej traci swe wartości. O wiele lepiej upiec buraki w piekarniku, po czym wystarczy zdjąć skórkę, by burak był gotowy do jedzenia.
Codzienne picie soku wzmacnia odporność dzięki zawartości przeciwutleniaczy (najcenniejsza jest spośród nich betanina), usprawnia pracę układu krwionośnego, wspomaga leczenie anemii, a nawet białaczki. Spożywanie buraków jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży, ponieważ warzywa posiadają sporo kwasu foliowego, żelaza oraz błonnika. Picie soku z buraków przysłuży się również kobietom w okresie klimakterium, ze względu na łagodzenie objawów menopauzy, takich jak postępujące problemy z osteoporozą, kołatanie serca, nagłe migreny i ataki duszności. Osobom gustującym w potrawach, które zakwaszają organizm, również zaleca się częstsze jedzenie buraków z racji ich właściwości zasadowych – buraki stosuje się w dietetyce jako produkty oczyszczające organizm i regulujące pracę jelit.
Sok z warzyw służy też jako swoisty napój energetyczny – poprawia samopoczucie dzięki zawartości witamin, koi nerwy i poprawia koncentrację. Powinny sięgnąć po niego osoby, które czują się przemęczone, długo pracują i żyją w ciągłym stresie, a także ci, którzy odczuwają apatię w związku ze zmianami atmosferycznymi. Potas i żelazo to główne pierwiastki, jakie znajdują się w burakach, ale obok nich znaleźć można również magnez, wapń, mangan czy błonnik. Jedzenie buraków oczyści organizm z kwasu moczowego, którego zbyt wysokie stężenie w organizmie doprowadza do niewydolności nerek oraz dny moczanowej.
Buraki można przyrządzać na wiele sposobów – pieczone lub gotowane, w formie zupy czy soku, jako dodatek lub osobny posiłek. Do dań z buraków można dodać aromatyczną przyprawę myśliwską, która nada posiłkowi mocnego charakteru. Z głodem między posiłkami skutecznie poradzą sobie słodkie figi suszone. Wyborny mak biały nada wypiekom delikatności, a dietę bezglutenową uzupełni ziarno amarantusa.
Aneta 2016-03-29 09:38
Sok z buraka znakomicie wzmacnia mój organizm. Czuję się o wiele lepiej odkąd go piję.Dodaje energii, poprawia pracę jelit, przyspiesza metabolizm. smak soku nie jest moim ulubionym, ale przyzwyczaiłam się do niego. Najważniejsze dla mnie, że działa!
Ulka 2016-03-18 21:28
sok z buraka pije w okresie jesinno-zimowym. to moj naturalny sposob na wzmocnienie odpornosci. sok z buraka pije cala moja rodzinka! polecam wszystkim! jedynym minusem jest smak, ktory moze odpychac co niektorych....