Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Żółta, aromatyczna przyprawa, jaką jest curry, to prawdopodobnie jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Stosowana jest do zabarwiania potraw, a dzięki niej jedzenie zyskuje egzotyczny, korzenny aromat i niepowtarzalny smak. Curry to w rzeczywistości mieszanka innych przypraw, wykorzystywanych w kuchni indyjskiej, a także nieco rzadziej w chińskiej. W skład wchodzą najczęściej: kurkuma, kolendra, kmin rzymski, pieprz, imbir, gorczyca czarna oraz chili. Inne warianty przyprawy zakładają obecność cynamonu, czosnku, kardamonu, gałki muszkatołowej, a nawet goździków. Odpowiednie proporcje i różnorodność przypraw sprawiają, że curry od dawna króluje w kuchniach na całym świecie.
Dosłowne znaczenie słowa curry nie ma związku z przyprawami. Nazwę tłumaczy się jako „sos” i inaczej niż w Europie, kojarzy się z gotowymi potrawami, nie zaś z osobną przyprawą lub pastą. Znane są również odmiany przyprawy – żółte, czerwone oraz brązowe curry różni się od siebie stopniem ostrości oraz intensywności smaku. Curry najczęściej dodaje się do ryżu, który zyskuje złotą barwę i korzenny smak, z mieszanki sporządza się również sycące zupy, sosy oraz farsze. To idealny dodatek do mięs, zwłaszcza delikatnego kurczaka i ryb, a także warzyw strączkowych. Znane jest od tysięcy lat i niezmiennie cieszy się sporym zainteresowaniem smakoszy oraz wielbicieli kuchni indyjskiej. Smak i aromat to jednak tylko jedno oblicze curry. Mieszanka przypraw jest również niezwykle zdrowa i korzystna dla naszego organizmu.
Na wartości odżywcze curry wpływ mają przyprawy wchodzące w skład mieszanki. Kardamon oraz cynamon znane są ze swych właściwości rozgrzewających i pobudzających. Czosnek i kmin to bomby witaminowe, obecność ostrych przypraw pobudza trawienie i przyspiesza metabolizm, imbir natomiast nie bez przyczyny nazywa się „korzeniem młodości”. Składniki te w połączeniu tworzą przyprawę, która wspomaga pracę układu pokarmowego oraz naczyniowego, skutecznie radzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni przed zmianami nowotworowymi. Curry działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, służy pracy serca, pomaga podczas dolegliwości żołądkowych, przyspiesza leczenie chorób, słowem – to przyprawa, która nie tylko doskonale smakuje, ale wspiera procesy zachodzące w ciele.
By cieszyć się smakiem i aromatem curry, nie trzeba sięgać po przepisy kuchni indyjskiej. Mieszanka nada tradycyjnym potrawom nieco egzotycznej, ciepłej nuty, rozpieszczając podniebienie zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy to organizm potrzebuje sycących oraz rozgrzewających dań. Curry będzie więc idealnym dodatkiem do gorących zup – rosołu, grochówki czy gęstej zupy warzywnej. Przyprawa idealnie połączy się również ze smakiem soczewicy oraz jajek. Curry to również świetny dodatek do owoców – bananów, pomarańczy oraz pieczonych jabłek. By jak najdłużej cieszyć się smakiem i zapachem przyprawy, należy przechowywać ją w suchym i ciemnym miejscu, ponieważ bardzo szybko chłonie wilgoć i w ten sposób traci swoje wartości odżywcze.
Curry to przyprawa o wielu obliczach. W pracy układu pokarmowego pomoże nie tylko curry, ale również lekki błonnik oczyszczający. Obiad z dodatkiem czerwonej soczewicy będzie sycący i zdrowy. Do sałatek warto dosypać wartościowe ziarna słonecznika. Na deser polecamy natomiast słodki sok z mango pełen witamin.
Wioletta 2017-11-22 21:57
Nie wyobrażam sobie wielu potraw bez dodatku curry. Podobnie jak zapraw, bo ogórki w curry to moje popisowe słoiczki;) a przyprawa przyprawie nierówna...
Opinia użytkownika 2017-01-02 12:18
mniam!
Ala 2015-10-18 20:28
Bardzo dobre cerry i kosztujące stosunkowo mało. Robiłam większe zamówienie i opłaciło się zamówić.