Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Gałka muszkatołowa to w rzeczywistości nasiona rośliny zwanej muszkatołowcem korzennym, wiecznie zielonego drzewa, które rośnie na Wyspie Banda będącej częścią Archipelagu Malajskiego. Właśnie dzięki niemu wyspy nazywa się Korzennymi. Początkowo przyprawa nie była znana w Europie, dotarła do niej wskutek wypraw krzyżowych na przełomie XI i XII wieku. Od tego momentu wiodła prym wśród innych znanych przypraw. Z czasem odkryto również właściwości zdrowotne.
Gałka muszkatołowa zdobyła serca kucharzy dzięki swemu słodkiemu, korzennemu aromatowi. Najczęściej dodawana jest do mięs, ryb oraz skorupiaków, w kuchni polskiej idealnie wiąże się ze smakiem bigosu i gulaszu. Cukiernicy chwalą gałkę muszkatołową ze względu na korzenny zapach, który podkreśla smak piernika i innych deserów. To również dobry dodatek do grzanych alkoholi, ponieważ nadaje im korzenny posmak. Muszkat świetnie wiąże się ze smakiem jajek, serów, pomidorów, a także warzyw strączkowych. Przy tym niweluje nieco ich niekorzystne działanie na układ pokarmowy. Z gałką muszkatołową najczęściej można spotkać się w formie zmielonego proszku, ale znacznie więcej aromatu uzyskuje się ze świeżo startej gałki.
Tę kulistą i twardą przyprawę ceni się nie tylko ze względów smakowych. Gałka muszkatołowa zawiera olejki eteryczne, które nadają nasionom ciepły orzechowy aromat, a co więcej, mogą działać łagodząco na bóle głowy lub problemy z koncentracją. Nie bez przyczyny gałka muszkatołowa bywa składnikiem perfum oraz kosmetyków. Olejki eteryczne służą również aromatyzowaniu potraw. Szczypta ziarna w gorącym napoju skutecznie rozgrzeje i ukoi nerwy, warto więc sięgnąć po gałkę w okresie jesienno-zimowym. Odrobina gałki muszkatołowej poradzi sobie z dolegliwościami żołądkowymi o słabym i średnim nasileniu, pozwoli pozbyć się wzdęć oraz nudności, sprzyja również trawieniu.
Należy jednak wiedzieć, że gałka muszkatołowa kryje w sobie tajemnicę – w jej skład wchodzi mirystycyna, związek chemiczny o działaniu psychoaktywnym. Zjedzenie przyprawy w zbyt dużej ilości może spowodować omamy oraz trudności z poruszaniem się. Jednak mowa tutaj nie o szczypcie przyprawy dodawanej do potraw, ale naprawdę sporej dawce tego ziarna, zatrucie jest więc mało prawdopodobne. Mimo to należy mieć na uwadze, że w gałce muszkatołowej kryje się niewielkie niebezpieczeństwo.
Gałka muszkatołowa to nieodzowny element każdej polskiej kuchni. Obok niej z pewnością powinien znaleźć się świeżo mielony pieprz Cayenne. O potrzebną dawkę witamin zadba sok z gravioli, a jako przekąska sprawdzą się chrupiące suszone migdały. W poprawie odporności pomoże smakowity miód spadziowy.
Salix 2017-05-22 11:24
To jest to! Gałka muszkatołowa w całości, do samodzielnego starcia jest o niebo lepsza od takiej zwykłej torebkowej - marketowej wersji.
Waldek 2017-05-11 10:37
Muszkat jest wprost idealny do brokuła. Próbowaliście takiego połączenia?
Małgorzata 2016-08-07 13:36
Któż nie uwielbia dobrze przyprawionych dań! Ważne jest jednak, by używać tylko dobrych jakościowo przypraw! Gałka Muszkatołowa Cała to mój faworyt! Rekomenduję zacząć stosować!
Roman 2015-08-30 21:31
Dostałem chyba jakieś resztki, bo od środka była już prawie zgnita. Jak za taką cenę myślałam że wszystko będzie ok ..
Oli 2015-08-30 21:29
Dobra w smaku i wspomaga nasz organizm! Jak najbardziej polecam. Do tego można ją dowolnie wykorzystać podczas robienia dania
Daniel 2015-08-30 21:26
Polecam! Jest znacznie zdrowsza od tej która jest już posiekana