Kategorie produktów

Migdały Całe

Migdały Całe
Najtańsza oferta

4.0 Dobry

ilość opinii: 9

Kategorie produktów

Zapoznaj się z ulotką

Opis produktu Migdały Całe

Migdały – co warto wiedzieć?

Migdały to jedna z najzdrowszych przekąsek oraz dodatków do potraw, do jakich mamy bardzo łatwy dostęp. Są one bogate we wszelkiego rodzaju substancje odżywcze, wśród których warto wymienić chociażby magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe, miedź, amigdalinę, błonnik oraz tokoferole. Wszystkie te wspaniałe substancje pozytywnie wpływają na nasz organizm – obniżają poziom niekorzystnego cholesterolu, usprawniają działanie układu sercowo-naczyniowego, mogą zapobiegać tyciu oraz zwalczają wolne rodniki. Warto zatem bliżej przyjrzeć się migdałom i dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w migdałach?

Choć dzisiaj liderem w produkcji migdałów są Stany Zjednoczone, w rzeczywistości wywodzą się one z krajów Bliskiego Wschodu. To właśnie z tych rejonów zaczęły się rozprzestrzeniać na cały świat, ale najlepszym miejscem do ich uprawy, ze względu na idealne warunki pogodowe okazały się Central Valley Sacramento oraz San Joaquin.

Migdały wyróżniają się spośród innych orzechów, ponieważ mają dość niezwykły skład. Znajduje się w nich wiele witamin oraz minerałów, a także błonnik usprawniający działanie naszych jelit oraz jednonienasycone kwasy tłuszczowe mające pozytywny wpływ na nasz układ sercowo-nerwowy i tkankę mózgową.

Migdały to także doskodnałe źródło argininy, czyli aminokwasu wchodzące w skład karnityny, która znacząco poprawia wydolność mięśni w naszym organizmie. Oprócz tego, znajdziemy w nich również wiele substancji, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że skutecznie zwalczają wolne rodniki.

Jedna porcja migdałów, czyli 28 gramów, może zastąpić nam jeden z posiłek: drugie śniadanie, bądź też podwieczorek. Dostarczy nam to 164 kalorii, które pochodzą przede wszystkim z tłuszczu, ale w dużej mierze są to tłuszcze nienasycone. 

Migdały na zdrowie!

Składniki odżywcze zawarte w migdałach, mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm, chroniąc go przed miażdżycą, zawałem serca oraz poprawiając pracę układu sercowo-naczyniowego. Pozytywne działanie migdałów z pewnością może również odczuć nasz układ odpornościowy czy nerwowy, a ogromną zaletą jedzenia tych niezwykłych orzechów, są ich właściwości przeciwnowotworowe. Oprócz tego, wiele osób zainteresuje fakt, iż migdały to jedyne orzechy dostępne w Polsce, które są w stanie odkwasić nasz organizm.

Mimo dość dużej zawartości tłuszczu, badania kliniczne pokazały, że migdały wpływają korzystnie na profil lipoprotein, zmniejszają ilość złego cholesterolu, zwiększając poziom tego dobrego. Spożywanie migdałów obniża także ryzyko wystąpienia udaru mózgu, zawału serca oraz miażdżycy.

Regularne dodawanie migdałów do naszego jadłospisu to również ochrona przed cukrzycą, gdyż błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają wchłanianie glukozy w naszych jelitach. Oprócz tego, związki które znajdziemy w tych orzechach mogą działać przeciwzapalnie, chroniąc nas tym samym przed chorobami układu krążenia czy cukrzycą typu 2.

Bardzo ważną korzyścią wynikającą z jedzenia migdałów jest fakt, iż pomagają one zwalczać wolne rodniki, odpowiedzialne miedzy innymi za stres oksydacyjny. To właśnie on jest odpowiedzialny za występowanie wielu dolegliwości, między innymi nowotworów. Wolne rodniki to także powód szybszego starzenia się naszej skóry, dlatego ich zwalczanie pomoże nam dłużej zachować młody wygląd.

Codzienna dawka migdałów może zatem uchronić nas przed wieloma chorobami, pomóc nam w zachowaniu świetnej formy, ale także pozwoli nam dłużej cieszyć się pięknym i zdrowym wyglądem.

Migdały to źródło cennego tłuszczu, które warto uzupełnić o smak sycących orzechów włoskich. Energii na cały dzień doda smaczny sok z buraka, a w problemach z odpornością pomoże pełen witamin syrop żurawinowy z ziołami. Smak zup oraz dań mięsnych uzupełni natomiast naturalny bulion wołowy.

 

Dodaj opinię

Oceń produkt:

Opinie użytkowników Medsowa.pl zawarte w komentarzach stanowią ich subiektywną ocenę i nie mogą być traktowane jako profesjonalne porady medyczne

Marta 2017-11-22 21:35

Uwielbiam migdały, a tutaj na 1 kg wychodzą mega korzystnie w porównaniu z cenami marketowymi, zwłaszcza w małych miejscowościach...

Ariadna 2017-11-13 22:00

Kocham bakalie! Najbardziej to migdały. Jednak cała reszta też jest w mojej kuchni! Migdały Całe używam juz bardzo długo!

Opinia użytkownika 2015-10-20 12:55

Świeże i bardzo smaczne migdały

Opinia użytkownika 2015-10-19 15:36

Witam. Przesyłka ekspresowa, a towar zgodny z opisem. Polecam

Asia 2015-10-19 15:35

Kupiłam testowo migdały na próbę. Nie smakują ani mi ani mojemu mężowi. Jeśli chodzi o bakalie to polecam rodzynki, pestki dyni i daktyle. Migdały są dziwne w smaku i takie gumowe trochę. nie wiem czy dostałam starą partię, czy co, ale więcej nie zamówię.

Vader 2015-08-19 11:32

Nie polecam za bardzo! Nie smakują mi jakoś i niestety nie poczułem różnicy nawet po 2 tygodniach czasu. Szkoda marnować kasy na to tak na prawdę!

Migod 2015-08-19 11:31

Jedne z lepszych migdałów z którymi miałem doczynienia. Czasami się to różni, jednak ten smak dodaje mi bardzo dużo radości :)

Nicker 2015-08-19 11:29

Ogólnie nie przepadam za migdałami, jednakże od czasu do czasu można zjeść. Całe są najlepsze moim zdaniem niż jakieś inne :)

Opinia użytkownika 2015-03-26 19:53

Dbam o to, by jeść tylko pełnowartościowe przekąski :) Z tego powodu od dłuższego czasu stawiam na orzechy i wszelkie bakalie a moim faworytem są Migdały Całe :) To najlepsze rozwiązanie dla lepszego zdrowia i samopoczucia.

Serwis Medsowa.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.