Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Cząber (zwany też jako satureja lub fasolowe ziele) to przyprawa pochodząca z terenów Morza Śródziemnego. Z cząbru uzyskuje się aromatyczną przyprawę zwaną czubrycą, dodawaną do dań pod koniec gotowania. Wystarczy odrobina, by potrawa nabrała intensywnego zapachu ziół i smakowała wybornie. Znany już w XVI wieku stracił siłę oddziaływania, by obecnie wrócić nie tylko do kuchni, ale także ziołolecznictwa. Jak uważali nasi przodkowie, cząber jest świetnym środkiem na dolegliwości jelitowo-żołądkowe, działał bowiem wiatropędnie, łagodził bóle brzucha i pomagał w przypadku niestrawności.
Cząber jest ziołem dość wdzięcznym i z łatwością można go uprawiać w domowych warunkach. Roślina rodzi drobne, zielone liście, które po zebraniu suszy się i rozdrabnia. Ale będzie również doskonały na świeżo. Warto zauważyć, że w Starożytnym Rzymie cząber z powodzeniem zastępował pieprz. Często stosowano go do przyprawiania tradycyjnych potraw, ponieważ łączył w sobie pikantność z wyrazistym smakiem ziół. Doskonale sprawdzi się w kuchni, nie tylko jako dodatek do bigosu i fasoli, ale również gęstych ciemnych sosów, gulaszu czy pieczonych mięs oraz ryb. Warzywa z cząbrem nabiorą wyrazistości, a jajka ze szczyptą ziół staną się jeszcze smaczniejsze. Dodawanie przyprawy do ciężkostrawnych dań zminimalizuje ich niekorzystne działanie dla żołądka. Cząber bywa elementem popularnych mieszanek, na przykład ziół prowansalskich, dlatego dobrze odnajduje się w kuchni włoskiej.
Cząber ceni się ze względu na bogactwo aromatów, które uwydatniają smaki i zapachy dań. Olejki eteryczne zawarte w ziele służą również zdrowiu, ponieważ wspomagają proces trawienia i regulują pracę żołądka. Przy tym wykazują właściwości tonizujące, rozkurczowe oraz przeciwzapalne. W razie zaparć, wzdęć oraz bólu podbrzusza można zatem bez obaw sięgnąć po cząber w formie naparu. By przyrządzić zdrowy napar, wystarczy zalać susz wrzącą wodą i pić 2-3 filiżanki dziennie, by pozbyć się nudności oraz wzdęć. Nie dziwi zatem, że niegdyś cząbrem przyprawiano dania wywołujące wyżej wymienione dolegliwości – świetnie nadawał się do łagodzenia skutków jedzenia kapusty, grochu, fasoli i innych ciężkostrawnych posiłków.
Obecnie przyprawę docenia się ze względu na silne działanie antyseptyczne oraz odkażające, stąd wchodzi w skład łagodnych kosmetyków do higieny jamy ustnej. Ponadto okazuje się również, że cząber świetnie radzi sobie z ukąszeniami owadów, głównie komarów. By zniwelować swędzenie i zmniejszyć obrzęk wokół ukłucia, wystarczy przyrządzić napar z cząbru i przemyć ukąszenie nasączonym w naparze wacikiem. Ten sam napój można wykorzystać do przemywania twarzy z problemami trądzikowymi. Cząber jest ponadto bogaty we flawonoidy i witaminę C, a także sód, magnez i cynk, warto dodać zatem przyprawę do codziennych posiłków i docenić cząber nie tylko ze względu na smak, ale również właściwości zdrowotne.
Cząber to świetna przyprawa do dań mięsnych, którą warto uzupełnić aromatyczną przyprawą do gulaszu. Miłośnicy polskiej kuchni nie powinni zapomnieć o zdrowych owocach jałowca. Z przypraw warto spróbować idealnie skomponowane pomidory z czosnkiem i bazylią. Doskonałym uzupełnieniem dziennej dawki witamin będzie pożywny sok z goji.
Noemi 2020-02-27 22:44
Od czasu gdy zachorowałam wybieram tylko zdrowe jedzenie. 5 gwiazdek ...
Noemi 2018-03-14 10:16
Cząber Suszony służy bezkonkurencyjnie. Zalecam wszystkim!
Renia 2017-05-23 10:40
Cząber jest super na trawienie, kto nie zna niech spróbuje
Mariusz 2017-05-12 11:24
Dobry dodatek do gulaszu. chyba jest dzięki takim przyprawom jak cząber lepiej na żołądku.
Opinia użytkownika 2015-10-20 12:53
cząber dobrej jakości, polecam
Ilania 2015-10-20 12:52
Przecież cząber pasuje idealnie do fasolki i innych dań. Musiałeś coś pokiełbasić, bo to moja ulubiona przyprawa i zawsze jestem chwalona za dania, do których przygotowania używam cząbru właśnie. Musiałaś coś innego mieć popsute, np fasolkę. Spróbuj jeszcze raz, a na pewno się uda
Opinia użytkownika 2015-10-18 20:34
Cząber smakuje okropnie. Nie wiem dlaczego go zamówiłem i nie polecam nikomu. Całe opakowanie wyrzuciłem za to, że popsuł smak mojej ulubionej fasolki po bretońsku.