Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Jagoda Goji znana też jako Goji berry to odmiana jagody czerwonej rosnąca przede wszystkim na terenie Chin, Tybetu oraz Mongolii. Owoc charakteryzuje się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi i nie ma przesady w twierdzeniu, że przyczyniają się one do tego, że przoduje nad innymi wzbogacając organizm o cenne substancje odżywcze. Same krzewy są dość wysokie osiągając wysokość od jednego do nawet trzech metrów. Owoce mają około dwóch centymetrów średnicy, najpierw strąca się je przy tym na specjalne maty, a następnie suszy w cieniu.
Nie brakuje ekspertów przekonywujących nas o tym, że jagody Goji są najzdrowszym z możliwych naturalnym składnikiem ludzkiego pożywienia. Trudno się temu dziwić, gdy bierze się pod uwagę, że mamy do czynienia z rozwiązaniami obfitującymi w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Jakby tego było mało, jagody Goji są też cennym źródłem białka zawierając kilkanaście aminokwasów. W ich skład wchodzi również aż 21 pierwiastków śladowych takich jak cynk, wapń, żelazo, german, seler oraz fosfor. W jagodach Goji jest przy tym trzy razy więcej żelaza niż w uważanym za jego królewskie źródło szpinaku i prawie pięćdziesiąt procent więcej witaminy C niż w pomarańczy. W tym ostatnim przypadku konieczne jest resztą podkreślenie, że jest to trzeci na świecie owoc wówczas, gdy przedmiotem naszego zainteresowania jest jej zawartość. Mówiąc o witaminach wypada zresztą podkreślić, że w jagodach Goji znajdziemy witaminy takie, jak B1, B2, B6 i E, mówimy przy tym o znakomitym źródle karotenoidów. Jagody Goji wzbogacają też nasz organizm o nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym zwłaszcza kwas linolowy znany ze swojego wsparcia dla osób odchudzających się oraz kwas omega-6.
Wraz z postępem procesu starzenia musimy liczyć się z tym, że nasze organizmy będą produkowały coraz mniejsze ilości hormonu wzrostu, a ten jest przecież powiązany z innymi procesami związanymi ze starzeniem się. Już choćby dlatego warto zainteresować się jagodami Goji znanymi jako jeden z nielicznych składników stymulujących organizm do produkowania tego hormonu w sposób naturalny. To również składnik diety, dla którego charakterystyczne jest to, że posiada jedną z najwyższych zawartości przeciwutleniaczy na świecie. Jest ich nawet do czterech razy więcej niż w klasycznych czarnych jagodach. Na wzmiankowanie zasługuje również luteina znana między innymi z tego, że nasz organizm nie jest w stanie wyprodukować jej samodzielnie. Jagody Goji pozwalają więc na lepszą ochronę oczu przed działaniem wolnych rodników. Mogą też naprawiać te uszkodzenia, do których już doszło. Medycyna chińska korzysta zresztą z tego odkrycia już od tysięcy lat zalecając jedzenie tego typu jagód osobom troszczącym się o swoje oczy.
W Azji stosowanie jagód Goji już od dawna znajduje uzasadnienie medyczne, wypada przy tym wspomnieć choćby o tym, że są one w stanie skutecznie regulować wysokie stężenie cukry we krwi, a tym samym mogą być postrzegane jako lek przeciwcukrzycowy. Jagody Goji oczyszczają też wątrobę z toksyn, a herbata z ich dodatkiem jest nieoceniona, gdy zmagamy się z problemami trawiennymi. Nie bez znaczenia są również znajdujące się w tych jagodach kwasy tłuszczowe i polisacharydy. To właśnie one nie tylko stymulują produkcję kolagenu, ale również zatrzymują wilgoć nietrudno więc domyślić się, że ma to korzystny wpływ na stan naszej skóry.
Chińczycy są również przekonani o tym, że jagody Goji są w stanie w istotny sposób przedłużyć życie. Li Quin Yen znany jako propagator jagód Goji i popularyzator żeń-szenia miał żyć, zgodnie z legendą, ponad dwieście lat zawdzięczając to wyłącznie codziennemu sięganiu po omawiane tu jagody. Według tej samej legendy już jako jedenastolatek spotkał trzech mędrców, którzy dożywali trzeciego wieku swojego życia i to właśnie oni zasugerowali mu, że sięganie po jagody Goji może umożliwić mu długie cieszenie się dobrym zdrowiem.
Owoce jagód Goji już od pewnego czasu cieszą się sporym powodzeniem zarówno w Europie Zachodniej, jak i w Stanach Zjednoczonych, a od niedawna jest to nowość coraz bardziej popularna również w Polsce. Nasi rodacy doceniają ich znaczenie, można mieć więc nadzieję, że jagody Goji już na stałe zagoszczą w ich jadłospisach. Dla Chińczyków to jeden z najważniejszych składników pomagających w leczeniu chorób serca, wątroby, śledziony, nerek i płuc, a przecież dają się poznać również jako środki, dzięki którym można wygrać walkę z reumatyzmem i chorobami stawów. Okazuje się przy tym, że duża zawartość wapnia może wpływać pozytywnie nie tylko na stawy, ale i na kości, co przydaje się zwłaszcza wtedy, gdy stajemy się coraz starsi.
Osoby zainteresowane jagodami Goji mogą liczyć na nie w różnych formach. Największą popularnością cieszą się suszone owoce przypominające nieco swojskie rodzynki i w takiej formie zaleca się przyjmowanie około siedemdziesięciu owoców w ciągu dnia. Tego rodzaju przekąska nie jest kaloryczna, a nasze zdrowie wyjdzie na tym jak najlepiej. Nic nie stoi też na przeszkodzie temu, aby dodawać jagody do ciast, deserów oraz sałatek, można przy tym ugotować z nich zupę lub przygotować nadzienie do naleśników i pierogów.
Fenomen oleju kokosowego VIRGIN jest jak najbardziej uzasadniony. To jeden z niewielu kosmetyków, który został doceniony przez miliony kobiet na całym świecie! Produkt ten nie tylko nawilża skórę, ale również wygładza ją i ujędrnia. Orzeszki piniowe, mimo że są kaloryczne, stanowią również bogactwo witamin. Każda pani domu chce, by jej potrawy były zachwalane przez wszystkich domowników. Smak Twoich potraw podkreśli czosnek granulowany. Jeśli dbasz o figurę, sięgnij po karob w proszku.
Daniela 2017-06-02 17:30
Nie znam osoby, która nie lubiłaby soków. Często jednak te sklepowe to sam cukier. Sok Z Goji to o wiele zdrowszy preparat, który dodatkowo posiada liczne walory zdrowotne. Do smaku można się szybko przekonać. No i co wazniejsze to 100% natura.
Marek 2017-04-25 21:17
Jagody Goji są wciąż u nas dość egzotyczne, a sok z goji to już w ogóle....ja tam jestem otwarty i czerpię z tego znamienne korzyści!
M. 2017-04-19 13:49
Lubię to! :)
ula 2016-04-16 21:58
sok goji swietnie smakuje. dodaje go do deserow. swietnie podkresla ich smak. cena bardzo dobra.
Aneta 2016-04-06 11:49
sok mi nie smakuje, wole suszone owoce. do tego sok jest bardzo drogi wiecej go nie kupie
Aneta 2016-03-21 12:23
Nie lubię suszonych jagód goji więc postanowiłam spróbować soku. I nie załuję. Sok ma świetny smak, do tego jest równie zdrowy co suszone owoce. Niestety cena jest dość wysoka
Ula 2016-03-20 10:58
uwielbiam sok z goji. w smaku tego produktu naprawdę można się zakochać. jestem uzależniona od soku z goji. polecam, produkt bardzo wydajny
Opinia użytkownika 2015-10-08 13:22
Sok z jagód goji jest bardzo zdrowy, ale też bardzo drogi i nie wszystkim będzie odpowiadał jego smak. Ja go kupuje sobie raz na jakiś czas i nie narzekam.