Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Goździki to niewielkie wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, o słodkim, korzennym aromacie oraz smaku. Ich nazwa pochodzi od łacińskiego słowa „gwoździe”, ponieważ przypominają je swym wyglądem. Przyprawę pozyskuje się z czapetki pachnącej, zwanej inaczej drzewem goździkowym. Roślina występuje w Indonezji oraz na Madagaskarze, a kwiatowe pręciki stosuje się przede wszystkim jako przyprawę. Swój charakterystyczny zapach zawdzięcza eugenolowi, związkowi organicznemu, który występuje w innych przyprawach korzennych, takich jak cynamon. Dlatego goździki tak dobrze czują się w połączeniu z wypiekami, ciastkami korzennymi, przetworami oraz gorącymi napojami.
Zawartość eugenolu sprawia również, że goździki przejawiają działanie znieczulające oraz antyseptyczne, stąd też wyciąg z pręcików stosowany jest do produkcji środków odkażających. Zresztą, wpływ goździków na zdrowie nie był obcy medycynie chińskiej oraz indyjskiej. Goździków używano w ziołolecznictwie, do leczenia stomatologicznego i łagodzenia bólu zębów. Nawet dziś można spotkać się z preparatami dentystycznymi, w których skład wchodzi wyciąg z goździków.
Działanie przeciwbólowe z powodzeniem wykorzystywane jest również w aromaterapii. Popularny olejek goździkowy nałożony bezpośrednio lub wmasowany w skórę łagodzi bóle brzucha oraz podbrzusza, a przy tym uspokaja, łagodzi stany lękowe i pomaga w zasypianiu. Niektórzy uważają, że olejek goździkowy może być stosowany jako afrodyzjak. Z innych właściwości warto wyróżnić działanie przeciwbakteryjne. Leki na bazie goździków używane są do leczenia zakażeń pasożytniczych jelit, zaleca się również ich stosowanie w przypadku dolegliwości żołądkowych. Najnowsze odkrycia w dziedzinie medycyny pozwalają również przypuszczać, że goździki są źródłem cennych przeciwutleniaczy. Badania nad skutecznością goździków w walce z nowotworami wciąż jednak trwają.
Ze względu na łagodzące i przeciwzapalne działanie warto dodawać goździki do potraw, nie tylko przetworów oraz wypieków. Słodki, ale wyrazisty smak nada mięsnym potrawom oraz rybom nieco korzennego aromatu. Goździki można potraktować zgodnie z nazwą, czyli wbić jak gwoździe w mięso – to wystarczy, by potrawa przejęła smak i aromat goździków. Niewielką liczbę pręcików można też wrzucić do gotujących się zup oraz sosów. Goździki to jedna z głównych przypraw korzennych dodawanych do pitych na ciepło alkoholi, na przykład grzanego wina czy piwa. Do trunku oprócz przyprawy dodaje się cynamon, kardamon i miód, dzięki czemu zyskuje właściwości rozgrzewających.
Goździki dodaje się w niewielkiej ilości do wielu potraw, są na dodatek zdrowe i pełne korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy. W dbaniu o zdrowie pomoże zdrowy sok z maliny. By dostarczyć organizmowi porcję błonnika, warto spróbować algi zielone, czyli chlorellę w tabletkach. Nieco słodyczy doda natomiast sycący syrop klonowy.
Ariadna 2020-07-13 11:49
Od czasu gdy zaczęłam dbać o siebie wybieram wyłącznie naturalne produkty spożywcze. Oceniam na 5 gwiazdek !
Baśka 2017-05-22 11:26
Goździki warte polecenia
Cinek 2017-05-11 10:44
A ja goździki używam jak tylko poczuję, że pobolewa mnie ząb. Chociaż nie lubię goździkowego posmaku, to widzę w tym sens!
Wiktora.P 2015-08-30 21:10
Polecam! nadaje głębszy smak potrawą, w szczególności zupą. Jedna z podstawowych dla mnie przypraw
Kinga 2015-08-30 21:09
Stosują tą przyprawę na dolegliwości związane z przeziębieniami i do wzmocnienia odporności organizmu i jak dla mnie jest ok !
Ola22 2015-08-30 21:07
Błee, paskudne są w smaku i ciężko jest je dobrze dobrać do określonej potrawy