Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Choć czosnek pochodzi z Azji, to z czasem na dobre zadomowił się w strefie umiarkowanej oraz na półkuli północnej. Pierwsze dowody na jego lecznicze zastosowanie odnaleziono między innymi w egipskich piramidach, a dokładniej na malowidłach ściennych. Jak się później okazało, czosnek służył wzmacnianiu odporności oraz leczeniu czerwonki. Pozostałości czosnku odkryto też w Pompejach, na Krecie, a wzmianki o nim pojawiały się u Konfucjusza. Był to powszechny lek ludowego ziołolecznictwa. Za sprawą swych właściwości antybakteryjnych wspomagał leczenie przeziębienia i grypy. Jego wartość docenia się do dziś, o czym świadczy popularność czosnku i jego powszechne stosowanie w kulinariach oraz medycynie. Obecnie wiadomo o czosnku znacznie więcej, naukowcy natomiast wciąż nie mogą nadziwić się, skąd w tej małej roślinie kryje się tyle cennych składników.
Z czosnku pozyskuje się główki, z nich natomiast wyciąga się ząbki, czyli cebule czosnku. Zdaniem specjalistów, najwięcej wartości zdrowotnych posiadają ząbki jedzone na surowo. Siekane i dodawane do dań oraz napojów nadają potrawom silnego aromatu, który nie każdemu może przypaść do gustu. Ostry smak sprawia jednak, że dania z czosnkiem nabierają charakteru. To popularny dodatek do mięs (zwłaszcza dziczyzny), dań kuchni włoskiej i hiszpańskiej, warzyw i zup. Równie dobrze smakują masła i pasty czosnkowe, którymi smaruje się świeże pieczywo. Czosnek to częsty dodatek do sosów i dressingów sałatkowych. Należy jednak uważać – czosnek w nadmiarze może sprawić, że potrawa straci swój pierwotny smak i stanie się zbyt ostra. Osoby, którym nie przeszkadza charakterystyczny smak rośliny, mogą jeść czosnek na kanapce lub żuć go na surowo.
Czosnek ma swoje drugie oblicze – medycyna chwali sobie roślinę ze względu na niezwykłe właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, doskonałe w leczeniu przeziębienie, grypy oraz codzienne profilaktyce zdrowotnej. Sprzyja poceniu się, ma działanie wykrztuśne i moczopędne. Hamuje rozwój bakterii i wspiera pracę układu odpornościowego. Nie bez przyczyny zatem nazywany jest naturalnym antybiotykiem – chroni organizm, nie powodując przy tym skutków ubocznych charakterystycznych dla znanych antybiotyków. By docenić właściwości czosnku, warto w razie przeziębienia przygotować mleko z miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku – pite na ciepło sprzyja poceniu się i walce z infekcją górnych dróg oddechowych.
Amatorzy czosnkowych dań mają jednak nie lada problem – jak pozbyć się intensywnego zapachu czosnku? Kucharze polecają sięgnąć po kminek i żuć go przez chwilę, by zniwelować zapach z ust. Równie skutecznym sposobem jest zjedzenie kilku listków mięty lub goździków. Jeśli czosnek jedzony jest profilaktycznie, aromat długo utrzymuje się w ustach. Wówczas warto sięgnąć po mleko lub lampkę słodkiego wina. Skuteczna w walce z nieprzyjemnym zapachem z ust jest również pietruszka – wystarczy przeżuć kilka liści, by odświeżyć oddech.
Czosnek powinien znaleźć się w jadłospisie każdego, kto chce wzmocnić swoją odporność. Oprócz niego polecamy skosztowanie pożywnych orzechów nerkowca, dobrych na pamięć i koncentrację. Do deserów warto dodać słodkie suszone figi, a śniadania uzupełnić o niezwykle zdrowe jagody goji. Zamiast kakao lub kawy polecamy z kolei smaczny karob w proszku.
Opinia użytkownika 2020-02-02 10:48
Odkąd zaczęłam dbać o siebie kupuję tylko naturalne jedzenie. Pięć ***** !
Ewa 2017-10-07 14:04
Czosnek Mielony jak dla mnie jest spoko i jestem zadowolona.
Opinia użytkownika 2017-08-18 15:48
Jak to jest z tym zdrowym trybem życia? Serio jecie i pijecie same zdrowinki? Nie wiem jak to wygląda i mam mętlik. To wewnętrzna potrzeba i wiara czy podążanie za modą?... Dajcie znać jak to jest u was.
Ania 2017-05-10 10:49
A ja przyznaję 3 gwiazdeczki, bo uważam, że mielona przyprawa nigdy nie zastąpi prawdziwego czosnku, który jest tak samo łatwo dostępny i niedrogi jak jego sproszkowana wersja.
Wojtek 2017-05-09 12:11
Zdecydowanie kopie smakiem. Ale po dłuższym czasie lubi się zbrylać.
Opinia użytkownika 2017-03-22 11:39
Kto nie ceni sobie dań, które są mocno przyprawione? Jednak nie wystarczy dodać "dużo", trzeba też wiedzieć co dodać! Czosnek Mielony to idealny składnik do każdej potrawy w moim domu! Zalecam zacząć stosować!
Opinia użytkownika 2015-10-19 16:03
czosnek, jak czosnek
Alex 2015-10-18 20:33
Witam. Przesyłka wzorowa i błyskawiczna. Produkt bardzo dobrej jakośći. zamówiłem czosnek, czosnek niedzwiedzi, sok z pokrzywy i daktyle. Wszystko jest ok