Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Nie od dziś wiadomo, że na co dzień spożywamy zbyt dużo soli, która niestety w nadmiarze nie ma zbyt dobrego wpływu na kondycję naszego organizmu. Eksperci co chwilę biją na alarm, iż dieta którą stosuje większość osób dostarcza nam ogromnych ilości soli, co rzecz jasna szkodzi naszemu zdrowie. Z drugiej jednak strony, bez soli nasz organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Co zatem zrobić aby korzystać z dobrodziejstwa tego produktu, nie zatruwając tym samym naszego ciała? Najlepiej zacząć od wymiany tradycyjnej soli na tę morską.
Sól oraz zawarte w niej składniki, takie jak sód, odgrywa bardzo ważną rolę w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie, dlatego też jest mu niezbędna, aby mógł poprawnie działać. Wystarczy tutaj chociażby wspomnieć, iż jej składniki są niezbędne podczas skurczów mięśni oraz stymulacji nerwów, potrzebne są także do tego aby nadnercza funkcjonowały dobrze i pełnią istotne funkcje w wielu innych procesach biologicznych.
Chlorek, który również jest zawarty w soli, odpowiada za wzrost komórek mózgu i jego właściwe działanie, ale również pomaga naszemu organizmowi w wyprodukowaniu kwasów potrzebnych do strawienia białek oraz enzymów, dzięki którym możliwe jest trawienie węglowodanów.
Magnez to kolejny składnik soli, który jest nam niezbędny, między innym do tworzenia kości i formowania szkliwa zębów, ale także do przewodzenia impulsów nerwowych, produkcji enzymów oraz budowania odporności organizmy na choroby serca.
Soli potrzebuje każdy, także niemowlęta oraz dzieci, ponieważ dzięki niej ich mózgi mogą rozwijać się poprawnie, ale oczywiście należy pamiętać o umiarze w tej kwestii. Jeśli bowiem zjadamy zbyt dużo soli, zamiast wspomóc nasz organizm, stanowi dla niego zagrożenie.
Niestety tradycyjna sól kuchenna, której używa przeważająca grupa Polaków, jest produktem o wysokim stopniu przetworzenia, co między innymi oznacza to, że w czasie takiej obróbki traci ona ważne minerały oraz magnez. Co więcej, przetwarzanie soli oznacza również starty w zawartym w niej jodzie, przez co producenci muszą dodawać jod potasu na końcu tego procesu. Oprócz tego, sól kuchenna zawiera też dekstrozę, która jest stabilizatorem oraz substancje działające wybielająco, tak aby produkt końcowy miał perfekcyjnie biały kolor. W soli, którą kupujemy znajdziemy też substancje chemiczne, chociażby aluminium, mające zapewnić jej sypkość.
Przede wszystkim suszy się ją bez zastosowania jakichkolwiek chemikaliów, a mikroskopijnej wielkości organizmy morskie, które się w niej znajdują są gwarancją, że w takiej soli jest naturalny jod. Jej kolor bywa nieco szarawy i jest bardziej wilgotna, ale jest to oznaka dużej zawartości minerałów. Oprócz tego, warto wiedzieć, że sól morska jest nieco mocniejsza w smaku, więc należy uważać z jej ilością. Niemniej jednak osoby zawodowo zajmujące się żywieniem, potwierdzają, że sól morska jest dla nas zdrowsza i zawiera więcej wartości odżywczych, przez co zalecane jest stosowanie jej zamiast soli kuchennej.
Sól jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, należy jednak uważać, by nie zjadać jej zbyt wiele. Z innych produktów polecamy spróbowanie oleju rzepakowego z czosnkiem. Pożyteczna w kuchni okaże się również zdrowa mąka orkiszowa. Dzienną dawkę witaminy C uzupełni słodki sok z granatu, w zwalczaniu codziennych dolegliwości pomogą z kolei cierpkie owoce jałowca.
Erazma 2020-02-07 22:28
Odkąd dbam o zdrowie kupuję wyłącznie zdrowe jedzenie. Pięć gwiazdeczek ...
Mirka 2017-05-26 19:31
jestem zadowolona, lubię robić takie właśnie sprawdzone zakupy. Wiem, że wybieram dla siebie to, co najlepsze.
Flora 2017-05-15 14:04
Wymieniłam tradycyjną sól na morską już jakiś czas temu. Ciesze się, że w tak łatwy sposób można zmienić niezdrowe przyzwyczajenia.
Asia 2016-03-19 16:01
wprowadzilam jodowana sol morska do swojej kuchni ze wzgledow zdrowotnych. jestem zaskoczona walorami smakowymi tej soli! smak potraw podkresla idealnie. W dodatku jest bardzo zdrowa. Nie zmienie tej soli na żadna inna!
Paweł W. 2015-08-19 10:49
Jestem bardzo zadowolony po stosowaniu tej soli. Jest o wiele droższa, jednakże nie patrzy się na to jak ma się przed sobą zdrowie !
Anix 2015-08-19 10:49
Zdrowotnie poszło na plus! Więc polecam każdemu!
Modis 2015-08-19 10:48
Często stosuje właśnie tą sól morską, ponieważ ma o wiele więcej lepszych właściwości. To mi się podoba i cieszę się, że tak to działa!