Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Gałka muszkatołowa to aromatyczna, słodka przyprawa, która znana jest przede wszystkim jako dodatek do wypieków, zwłaszcza piernika. Nieco pikantna i intensywnie pachnąca za sprawą zawartości olejków eterycznych, dodawana jest do gorących dań mięsnych lub napojów na bazie mleka. Nadaje im niepowtarzalnego, nieco słodkiego posmaku. Gałka doskonale uzupełnia się z innymi przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, anyż czy goździki. Ziarna muszkatu rosną na wiecznie zielonym drzewie zwanym muszkatołowcem korzennym, który początkowo rósł wyłącznie na Archipelagu Malajskim. Obecnie roślinę uprawia się również w Indonezji. Wydaje on owoce, które kryją w sobie ziarno gałki muszkatołowej.
Choć właściwości zdrowotne gałki są znane, to w zachodnim kręgu kulturowym stosuje się ją raczej wyłącznie jako dodatek do potraw. Niesłusznie, bowiem muszkat kryje w sobie wiele cennych wartości, docenianych przez kultury Wschodu. Przede wszystkim to doskonały lek na dolegliwości żołądkowe, takie jak nudności, biegunka oraz wzdęcia. Szczypta przyprawy łagodzi objawy przejedzenia i przyspiesza trawienie. Warto zaznaczyć, że jak wiele tego typu przypraw, w skład gałki muszkatołowej wchodzą przeciwutleniacze, skutecznie walczące z wolnymi rodnikami. Z cennych właściwości muszkatu powinny również skorzystać osoby zmagające się z reumatyzmem, ponieważ przyprawa łagodzi bóle stawów, a dzięki olejkom eterycznym przejawia działanie przeciwdepresyjne.
Nie należy ograniczać stosowania muszkatu wyłącznie jako dodatku do wypieków. Równie dobrze komponuje się z pieczonymi mięsami, głównie drobiem, jagnięciną oraz rybami. Po tę przyprawę często sięga się w trakcie przygotowywania dań na bazie kapusty, fasoli lub grochu. Gałka wzbogaci smak jajek oraz serów, uzupełni też wartości smakowe gotowanych warzyw, pomidorów oraz fasolki, także sosów do polewania mięsa. Szpinak oraz brokuły nabiorą dodatkowego aromatu dzięki szczypcie muszkatu. Nie należy zapominać, że ziarna bywają częścią orientalnych mieszanek przypraw, stąd smak gałki muszkatołowej uzupełni dania kuchni chińskiej oraz indyjskiej.
Gałka muszkatołowa ma swoje drugie, nieco niebezpieczne oblicze. Przejawia ono niewielkie działanie toksyczne oraz odurzające. Niewielka dawka muszkatu nie wyrządzi krzywdy, dopiero zjedzona w nadmiarze może skutkować złym samopoczuciem, nudnościami i wymiotami, a także objawami charakterystycznymi dla epilepsji. Dodawanie gałki do potraw powinno się ograniczyć w przypadku dzieci oraz kobiet w ciąży. Przyprawa jest jednak na tyle aromatyczna i intensywna, że większa ilość muszkatu w daniu nada mu gorzkości.
Gałka muszkatołowa to jedna z głównych przypraw korzennych. Poza nią warto spróbować aromatycznego mielonego cynamonu. Bogactwo witamin można odnaleźć w naturalnym soku z acai. Do wypieków warto dodać olej z czarnuszki. W pozbywaniu się toksyn z organizmu pomoże natomiast niezwykle zdrowa fasola mung.
Salix 2017-05-22 11:25
Uderzę i tutaj - dają słabą ocenę, bo nie równa się gałce "w całości"
Marcin 2017-05-11 10:39
Radzę dokładnie przeczytać sobie opis - po większej ilości gałki muszkatołowej faktycznie mocno boli brzuch!
Eryk 2015-08-30 21:22
Kupiłem ją raz na próbę, ale miała paskudny smak, nigdy więcej jej już nie kupię
Kiri 2015-08-30 21:20
Ma fajną konsystencję, przez co nadaje się do większości dań. Mogę polecić akurat tego producent, mam do niego już zaufanie
Daga 2015-08-30 21:17
Od czasu do czasu ją stosuję przy różnych daniach i wszystko wychodzi w miarę ok.