Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Owoce głogu nie należą już do tak popularnych jak niegdyś roślin, ze szkodą dla naszego zdrowia – głóg znany jest ze swych właściwości poprawiających pracę serca oraz obniżających ciśnienie. To dość pospolity krzew, który spotkać można przy drogach, w pobliżu pól oraz lasów, a także w parkach. Wiosną cieszy oko drobnymi białymi kwiatami, latem zaś czerwonymi owocami przypominającymi dziką różę. W kulturze ludowej głóg znany jest jako babi mąka lub zajęcze gruszki, a przetwory i herbaty z głogu cieszyły się uznaniem wśród ceniących sobie ich cierpki smak i zdrowie.
Głóg ceniony jest nie tylko ze względu na walory smakowe. Ich prozdrowotne działanie udowodnili naukowcy – w głogu znajdują się antyoksydanty, które nie tylko chronią organizm przed rozwojem chorób nowotworowych, ale w znacznym stopniu przyczyniają się do poprawy pracy serca i funkcjonowania układu naczyniowego. Flawonoidy zawarte w owocach regulują ciśnienie, pobudzają krążenie krwi, rozkurczają naczynia wieńcowe serca.
Spośród antyoksydantów szczególnie wyróżnia się procyjanidy, nadając owocom charakterystyczny, gorzkawy smak. Organizm szybko wchłania te polifenole, które wzmacniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają przetwarzaniu cholesterolu w szkodliwe dla serca blaszki miażdżycowe. Stosowanie wyciągu z głogu zaleca się podczas rekonwalescencji po przebytych chorobach serca, a także profilaktycznie, chcąc chronić organizm przed zgubnymi skutkami wysokiego poziomu „złego” cholesterolu.
Owoce głogu to rzadki gość w kuchni. Na co dzień można spotkać się z herbatami z dodatkiem głogu, sokami na bazie owoców, nieco rzadziej z suszonymi owocami oraz przetworami. Smak głogu warto jednak docenić – uzupełni zdrowe śniadanie, doda smaku naleśnikom, a jako napar ukoi nerwy i załagodzi bóle głowy oraz dolegliwości żołądkowe. Herbatę z głogiem warto pić codziennie w ramach profilaktyki serca. Z głogiem można spotkać się też z wielu suplementach diety i preparatach leczniczych przepisywanych na problemy z ciśnieniem. Niewielka ilość suszonych owoców wystarczy zaś, by poradzić sobie z nagłym uczuciem głodu między posiłkami, ponieważ doskonale syci dzięki zawartości przyswajalnego błonnika.
Napój z liści lub owoców głodu idealnie nadaje się do picia w chłodne, jesienne wieczory. Na inne dolegliwości związane z układem odporności polecamy naturalne czipsy bananowe. Pracę jelit ureguluje babka płesznik, która działa jak „miotełka” i oczyszcza jelita ze złogów. Podczas przeziębienia polecamy natomiast używanie oleju rzepakowego.
Stefan 2017-04-25 21:15
Obowiązkowy sok w diecie sercowców.
Leszek 2017-04-19 13:51
Zupełnie nie pasuje mi ten smak. No zupełnie. Ale wiem, że sok jest skuteczny na problemy z sercem, więc kupuję i popijam.
Asia 2016-03-21 10:00
polecam!
Asia 2016-03-21 10:00
polecam!
Piotr 2016-03-20 11:11
sok z głogu skutecznie obniżył mi ciśnienie! już nie muszę faszerować się tabletkami. to produkt godny polecenia. warto go kupić i przetestować