Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Gorczyca czarna, podobnie jak biała, używana jest głównie do produkcji musztardy. Jej smak jest jednak znacznie bardziej wyrazisty i pikantny, stąd też wynika popularność takich sosów, jak musztarda niemiecka, angielska czy dijon. Dzięki temu z powodzeniem stosuje się musztardę do przyprawiania potraw mięsnych oraz smażonych – dodana podczas gotowania sprawia, że mięso kruszeje i staje się znacznie delikatniejsze. Nie sposób również wyobrazić sobie kuchni bez musztardy w towarzystwie serów, jajek czy wędlin. Jej popularność wynika jednak nie tylko z pikantnego smaku, ale właściwości zdrowotnych, zwłaszcza dla żołądka oraz jelit.
Gorczyca czarna wchodzi w skład leków i suplementów diety łagodzących dolegliwości żołądkowe. Jedzenie gorczycy czarnej w niewielkiej dawce zaleca się osobom, które miewają problemy z trawieniem, a po posiłkach często towarzyszą im bóle brzucha, wzdęcia, a nawet nudności. Gorczyca czarna sprzyja produkcji śluzu, który otacza ściany żołądka i tym samym chroni go przed procesami trawiennymi oraz działaniem chorobotwórczych drobnoustrojów. Leki na bazie gorczycy zaleca się w przypadku chorób układu pokarmowego, takich jak dwunastnica, choroba wrzodowa, zaparcia lub stany zapalne. Natomiast w przypadku przeziębienia lub bólu mięśni i stawów można przyrządzić napar z rozgniecionych ziaren gorczycy i pić go kilka razy dziennie, by poczuć się lepiej.
Gorczyca czarna znana jest również ze swych właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych, stąd też bywa składnikiem płukanek stosowanych w przypadku bólu gardła oraz zębów. Łagodzi zapalenie i zmniejsza ból oraz trudności z przełykaniem. W aptekach można też znaleźć plastry rozgrzewające, które zawierają wyciąg z ostrych ziaren gorczycy. Lekarze zalecają jednak, by nie spożywać gorczycy czarnej oraz produktów pochodnych w nadmiernych ilościach, ponieważ doprowadza to do uszkodzenia układu moczowego. W przypadku kobiet gorczyca może mieć natomiast działanie poronne. Są to jednak skrajne przypadki, dlatego musztardą i sosami na bazie gorczycy czarnej można objadać się bez obaw.
Gorczyca czarna sprawia, że dania są pikantne i wyraziste. Podobne właściwości mają ziarna gorczycy białej, choć są nieco delikatniejsze. Z przypraw polecamy wyrazisty pieprz kolorowy. Energii doda z pewnością mielona guarana. Ze zdrowych produktów proponujemy również morską sól jodowaną.
Opinia użytkownika 2017-05-23 10:38
nie lubie
Nela 2017-05-12 11:22
Od dawna wiem, że czarna gorczyca jest niezwykle skuteczna na niestrawność, ale nie chcę przedobrzyć ze względu na częste choroby układu moczowego - trzeba wtedy bardziej uważać nawet z przyprawami.
Jolanta 2016-11-06 09:27
Skuteczność Gorczyca Czarna Ziarno mnie osobiście nie zachwyca ale można sobie wypróbować
Ludomira 2016-05-09 17:20
Przyprawy to nieodłączny dodatek do dań. Wystarczy wiedzieć którą, do jakiego dania zastosować. W mojej kuchni jedną z najczęściej wybieranych przypraw jest Gorczyca Czarna Ziarno . Przyprawa ta nadaje dodatkowy walor smakowy i nie jest przy tym szkodliwa.