Alergia
Ból i gorączka
CBD i produkty konopne
Drogi moczowe
Grzybica
Higiena
Inne
Kac i rzucanie palenia
Komary i kleszcze
Mama i dziecko
Nogi i stopy
Oczy i uszy
Oczyszczanie organizmu
Odchudzanie
Odporność
Pamięć i koncentracja
Paznokcie
Pielęgnacja twarzy i ciała
Aloes
Bezpieczne opalanie
Cera naczynkowa
Dermokosmetyki
Kolagen
Kosmetyki i akcesoria kosmetyczne
Olejki eteryczne
Piękna skóra
Pielęgnacja ciała
Pielęgnacja suchej skóry
Pielęgnacja twarzy
Po opalaniu
Skóra, włosy, paznokcie
Starzenie się skóry
Ujędrnianie biustu
Ujędrnianie ciała
Zimowa ochrona skóry
Zmarszczki
Poziom cukru we krwi
Problemy skórne
Przeziębienie i grypa
Rany, urazy, oparzenia
Serce i krążenie
Sport
Sprzęt i akcesoria medyczne
Stawy i kości
Stres i uspokojenie
Trawienie
Witaminy i minerały
Włosy
Zdrowa żywność
Zdrowie intymne
Zęby i jama ustna
Zioła i homeopatia
Zmęczenie i trudności z zasypianiem
Gorczyca biała to roślina z rodziny kapustowatych, która wydaje drobne, jasne ziarna. Rozgnieciona gorczyca wydobywa łagodny smak, dlatego właśnie produkuje się z niej musztardy oraz sosy francuskie, bez których nie sposób wyobrazić sobie smacznej i wyrazistej kuchni. Gorczyca biała, obok kolendry oraz estragonu, wchodzi w skład pieprzu ziołowego. Bywa zatem głównym składnikiem mającym na celu uwydatnienie smaku pieczeni oraz wędlin, tłustych mięsnych sosów, jaj, ryb i serów. Musztardę stosuje się również do przyrządzenia marynat do mięs, głównie wieprzowiny oraz drobiu, sprawia bowiem, że mięso staje się kruche i miękkie. Z powodu wysokiej zawartości tłuszczy gorczycę uważa się za roślinę oleistą, dlatego nierzadko pozyskuje się z niej olej roślinny.
Gorczycę białą docenia się również ze względu na działanie zdrowotne. Już w Starożytnym Rzymie gorczyca służyła jako „opatrunek” na rany, uczulenia i ukąszenia groźnych zwierząt. Wierzono również, że jedzenie gorczycy łagodzi bóle zębów oraz dziąseł. Dziś wiadomo o ziarnach nieco więcej, warto więc podkreślić, że jedzenie gorczycy białej sprzyja trawieniu oraz pracy żołądka. Smażone mięsa lub kiełbasy warto zatem serwować w towarzystwie musztardy. A im delikatniejsza, tym korzystniejsza dla układu pokarmowego. Należy tutaj zaznaczyć, że gorczyca biała jest głównym składnikiem suplementów i leków stosowanych w przypadku nieżytu żołądka, niestrawności oraz zaparć.
Ziarna gorczycy znane są również ze swych właściwości przeciwbólowych i przeciwzapalnych. W przypadku występowania bólów reumatycznych należy dodawać gorczycę do dań lub urozmaicać posiłki o musztardę. By załagodzić nieprzyjemne dolegliwości reumatyczne, można przykładać ziarna gorczycy zawinięte w chustkę w okolice bolących stawów. Tego typu zawiniątka nazywa się poduszkami gorczycowymi – wykorzystują promieniujące działanie ziaren, czyli zdolność do „wyciągania” bólu ze stawów i mięśni. Działanie takich poduszek jest jednak dość krótkotrwałe, ziarna gorczycy należy zatem wymieniać co kilka lat. Zwolennicy mniej tradycyjnych metod mogą natomiast zakupić w aptece leki przeciw reumatyzmowi na bazie gorczycy białej.
By w pełni wykorzystać cenne właściwości gorczycy białej, wykonuje się z niej napary, które działają moczopędnie oraz przeczyszczająco, chronią ścianę żołądka dzięki produkcji śluzu oraz wspomagają trawienie. Należy jednak uważać, by nie zjeść jej zbyt wiele. Nadmierna ilość gorczycy może doprowadzić do problemów z nerkami oraz układem moczowym, uważać powinny również kobiety w ciąży.
Gorczyca biała to smaczny dodatek do dań i lek w jednym. Podobne właściwości posiada suszony cząber. Z naturalnych tłuszczy polecamy gęsty smalec gęsi. W chwilach osłabionej odporności warto spróbować słodkiego syropu malinowego z kwiatem lipy lub sięgnąć po naturalną acerolę C.
Marlena 2018-08-13 11:10
Przyprawy stanowią czasami niezbędny element dań. Wystarczy wiedzieć którą, do jakiego dania zastosować. W mojej domowej kuchni najczęściej stosowaną przeze mnie przyprawą jest Gorczyca Biała Ziarno . Przyprawa idealnie nadaje smak potrawie a przy okazji nie jest szkodliwa.
Lea 2017-05-22 11:26
Świetna:) kupuję białą gorczycę tej firmy hurtowo w sezonie robienia przetworów. Jest super zwłaszcza do ogórków w curry, znacie?
Marianna 2017-05-11 10:40
Ziarna białej gorczycy kupuję hurtem. Moi dziadkowie bardzo cieszą się właśnie na "poduszki" wypełnione gorczycą. Dobrze sprawdza im się na bolące stawy.
Edyta 2015-08-30 21:16
Paskudna w smaku jest :( Raczej nie polecam, bo z efektów ubocznych to tylko wzdęć się można nabawić
Andrzejek 2015-08-30 21:14
Bardzo dobrze działa w sprawach żołądkowych, a do tego jest miłą w smaku przyprawą.
Wiki21 2015-08-30 21:12
Mi pomaga przy problemach z zaparciami, czuć różnicę !